Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Wales: Skálopevná defenziva a Gareth Bale

Postup mezi nejlepší týmy v Evropě oslavili loni na podzim fotbalisté Walesu. Tým kolem hvězdného Garetha Balea se v hlavní části velkého turnaje představí poprvé od roku 1958. V kvalifikační skupině prohrál pouze jediný zápas a na šampionát postoupil z druhého místa za favorizovanou Belgií.

Gareth Bale slaví postup na Euro
zdroj: PA autor: David Davies

Dlouholeté přání Ryana Giggse se stalo realitou až po konci jeho kariéry. Opora Manchesteru United vždy snila o možnosti zahrát si v národním dresu na evropském či světovém šampionátu. Kvalifikační cestu však tým pod jeho taktovkou nikdy nedotáhl do úspěšného konce. Až nové generaci hráčů z malé země, která je součástí Spojeného království, se kýžený postup podařilo vybojovat.

Kvalifikace: Jediná porážka a čtyři inkasované góly

Základním stavebním kamenem waleského úspěchu byla především skálopevná defenziva. Svěřenci trenéra Chrise Colemana obdrželi pouze čtyři branky, což je v tomto směru katapultovalo na čtvrté místo mezi všemi účastníky mistrovství Evropy. O jejich neprostupné obraně by mohly vyprávět například belgické hvězdy v čele s Edenem Hazardem. Během dvou kvalifikačních duelů nepřekonaly brankáře Henneseyho ani jednou.

S útočnou produktivitou to až tak slavné nebylo. Wales vítězil převážně nejtěsnějším rozdílem, vstřelil pouze jedenáct gólů, ale k historickému postupu dokráčel naprosto s přehledem. Jedinou porážku zaznamenali hráči ze země červeného draka až v předposledním kvalifikačním kole na půdě Bosny a Hercegoviny. Paradoxně však po utkání slavili. Vstupenku do Francie jim zajistila porážka Izraele s Kyprem.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Wales

Většinu kádru tvoří hráči z Premier League

Když opomeneme ikonu Realu Madrid Balea, kostru mužstva tvoří převážně hráči z anglické Premier League. Ve výběru kouče Colemana jich najdeme hned třináct. V brance září Wayne Hennessey z Crystalu Palace, obraně šéfuje Ashley Williams hající barvy Swansea a srdcem zálohy je neúnavný Aaron Ramsey z Arsenalu.

Důležitou roli ve svých týmech hrají například stopeři James Chester z West Bromwiche či James Collins z West Hamu. Dres Liverpoolu obléká bojovník Joe Allen a postup do Premier League vystřílel Burnley kanonýr Sam Vokes.

Hvězda týmu: Gareth Bale

Za hlavního tahouna mužstva lze však jednoznačně označit odchovance anglického Southamptonu. Bale hrál během postupové jízdy naprosto stěžejní roli. Měl podíl na devíti z jedenácti gólů svého týmu. Se sedmi trefami patřil mezi nejlepší střelce evropské kvalifikace. 

Úspěšnou sezonu prožil rovněž na klubové úrovni. V barvách královského velkoklubu z Madridu slavil vítězství v Lize mistrů a síť soupeře rozvlnil celkem devatenáctkrát. Především během zranění Cristiana Ronalda všem kritikům ukázal, jak platným hráčem pro Bílý balet dokáže být.

Klíčový hráč: Gareth Bale. Nejdražší hráč světa hraje v ofenzivě Walesu prim a i díky jeho sedmi gólům se Velšané kvalifikovali do Francie. Útočník Realu Madrid byl letos ve vynikající formě a svědčí mu, když má v útoku volnou roli jako právě v reprezentaci.

Vycházející hvězda: Wales má většinu hráčů v ideálním věku a v kádru figurují pouze tři hráči, kterým je 23 let a méně. Jedním z nich je levý bek Tottenhamu Ben Davies, který se uvedl výbornými výkony už ve Swansea a za Spurs si letos připsal 27 startů.

Nejdůležitější absence: Zřejmě žádná. Wales pojede do Francie prakticky v plné síle.

Ve skupině čeká Anglie, Rusko a Slovensko

Evropský šampionát odstartuje pro waleské reprezentanty v Bordeaux, kde změří síly se Slovenskem. Duel proti mužstvu Jána Kozáka může hrát v konečném zúčtování rozhodující roli.

Jednoznačným favoritem skupiny je totiž Anglie, která proplula kvalifikací bez ztráty jediného bodu. Vynikající formu prokazovala i během přípravy na samotný šampionát. O druhé, popřípadě třetí postupové místo, se proto s největší pravděpodobností poperou zbylá mužstva.

A parta kolem Garetha Balea rozhodně není bez šancí.

Tip na umístení podle redakce webu ČT sport: Třetí místo ve skupině (nepostup)

Konečná nominace

Brankáři: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Liverpool), Owain Fon Williams (Inverness).

Obránci: Ben Davies (Tottenham), Ashley Williams, Neil Taylor (oba Swansea), Chris Gunter (Reading), James Chester (West Bromwich), James Collins (West Ham), Jazz Richards (Fulham).

Záložníci: Aaron Ramsey (Arsenal), Joe Ledley, Jonathan Williams (oba Crystal Palace), David Vaughan (Nottingham), Joe Allen (Liverpool), George Williams (Fulham), Andy King (Leicester), David Edwards (Wolverhampton).

Trenér: Chris Coleman

Útočníci: Gareth Bale (Real Madrid), Hal Robson-Kanu (Reading), Sam Vokes (Burnley), Simon Church (Milton), David Cotterill (Birmingham).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy