Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Vrba skončil u reprezentace. V Machačkale už vedl první trénink

Praha – Éra Pavla Vrby v pozici kouče české reprezentace definitivně skončila. Dvaapadesátiletý trenér vyslyšel vábení Anži Machačkala a s ruským klubem podepsal smlouvu. V novém působišti byl již oficiálně představen hráčům a vedl první trénink. Vpodvečer si dokonce odbyl na lavičce nového týmu zápasovou premiéru a Machačkala v přípravném utkání prohrála s druholigovým celkem Chimki 0:2. Spolu s Vrbou do Dagestánu odešel reprezentační manažer Dušan Fitzel, bývalý trenér plzeňských brankářů Martin Ticháček a také Alexander Bokij.

 

Do Machačkaly si naopak český kouč nebere svého dlouholetého spolupracovníka Karla Krejčího.

"Velmi si vážím možnosti, že jsem dostal možnost vést českou reprezentaci. Po mistrovství Evropy jsem zvážil všechny okolnosti a nakonec se rozhodl akceptovat nabídku Anži Machačkala, s jejíž konkrétní podobou jsem byl seznámen několik dní po skončení turnaje" řekl Vrba, jenž u mužstva skončil s bilancí 25 odehraných zápasů a 10 výher, 5 remíz a 10 porážek.

"Reprezentační tým se neopouští lehce, ale jsou přede mnou další výzvy. Touto cestou bych rád poděkoval za podporu fotbalové asociaci, české veřejnosti i fanouškům, kteří byli skvělí po celou dobu mého působení u mužstva," dodal.

Dvaapadesátiletý Vrba byl u národního týmu od prosince 2013, kdy přišel z Plzně a s FAČR podepsal čtyřletou smlouvu s dvouletou opcí. S reprezentací vyhrál kvalifikační skupinu o postup na mistrovství Evropy, tam však jeho výběr ve třech zápasech získal jediný bod za remízu s Chorvatskem, skončil poslední ve skupině a nepostoupil do play-off.

"Je na místě poděkovat Pavlu Vrbovi za práci, kterou pro český fotbal a reprezentaci odvedl. Dokázal s týmem postoupit na Euro ve Francii, a přestože naše mise skončila již v základní skupině, považuju trenérovo angažmá za úspěšné. Několikrát jsem mu v minulých dnech vyjádřil podporu a také své přání, aby se stávajícím realizačním týmem u reprezentace v započaté práci pokračoval. Nyní nám nezbývá, než respektovat přání trenéra, který si chce vyzkoušet zahraniční angažmá a návrat ke klubovému fotbalu," uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Už před šampionátem se spekulovalo o jeho zájmu vrátit se na klubovou úroveň a o nabídkách z Ruska. V úterý potvrdil, že má zájem o využití výstupní klauzule v reprezentační smlouvě.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace je bez trenéra, Vrba podepsal smlouvu s Machačkalou

Vrba podle ruských médií dostal v Machačkale přednost před Antem Čačičem, který na mistrovství Evropy vedl Chorvatsko. Ve vzájemném souboji na ME skončil zápas remízou 2:2. "Jsem moc rád a hrdý na to, že se nám povedlo přivést takového trenéra. Konkrétní cíle si určíme až poté, co se trenér seznámí s klubem a probere to s hlavním akcionářem," řekl ředitel Machačkaly Sergej Korablev. Smlouva je podle něj dlouhodobá, konkrétní délku však neprozradil.

Machačkala se v minulé sezoně udržela v ruské lize až díky úspěšné baráži a nyní chce budovat nový tým. V klubu v minulosti působil například útočník Samuel Eto'o, obránce Roberto Carlos nebo trenér Guus Hiddink. Kvůli finančním problémům majitele Sulejmana Kerimova však klub poté začal šetřit, přišel o hvězdy a před dvěma lety sestoupil na jednu sezonu do druhé ligy. Dres Machačkaly oblékal v letech 2010 až 2012 i český útočník Jan Holenda.

Zatím není jasné jméno Vrbova nástupce. Spekuluje se o tom, že by jej mohl nahradit nynější kouč Mladé Boleslavi Karel Jarolím. Ten ale popřel, že by dostal nabídku. V médiích se objevují také jména Zdeněk Zeman, Jaroslav Hřebík, Ivan Hašek, Vítězslav Lavička a vyloučen není ani příchod zahraničního trenéra.

"Naším úkolem nyní je najít nového trenéra pro národní tým. Začínáme na věci intenzivně pracovat a 8. července bych rád Výkonnému výboru FAČR navrhnul jméno nového kandidáta na post reprezentačního trenéra," dodal Pelta.

Pavel Vrba na prvním tréninku v Machačkale:

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články