Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vrba: Konec u reprezentace? Nic konkrétního jsem neměl

Praha – Přestože se o jeho odchodu od reprezentace spekulovalo už delší dobu, Pavel Vrba tvrdí, že žádnou konkrétní nabídku před vypadnutím českého týmu na Euru nedostal. Bývalý trenér národního týmu přijal nabídku Anži Machačkala, kde už ve čtvrtek vedl i první trénink. Podle Vrby hrál v odchodu od reprezentace roli i nepovedený výkon národního týmu na Euru. Český trenér si přeje, aby nový kouč českého týmu obdržel dlouhodobou smlouvu a přebudoval mužstvo.

Na Pavla Vrbu se snesla po šampionátu ostrá kritika části veřejnosti poté, co jen pár dní po vypadnutí českého týmu přijal nabídku ruského klubu Anži Machačkala. Vrba přitom spekulace o odchodu z reprezentace odmítal. O to překvapivější byla pro fotbalovou veřejnost zpráva o jeho konci u národního týmu.

"Budu to opakovat ještě jednou: Nic konkrétního jsem ani neměl, mě během těch dvou let kontaktovalo možná pět, šest agentů, že mi nabízí nějaké angažmá, ale nic nebylo konkrétní. Já v této situaci nebudu tvrdit, že odcházím, když jsem nic konkrétního neměl," prohlásil Vrba.

Český tým na Euru nedokázal zvítězit a se ziskem jediného bodu za remízu s Chorvatskem skončil ve skupině poslední. "Bohužel se nám postoupit ze skupiny nepodařilo. Dá se říct, že i neúspěch ve skupině trochu změnil moje rozhodování na tu stranu, že se chci vrátit k práci v klubu," popsal Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba: Machačkala? Nic konkrétního jsem předtím neměl

Co ho čeká v Machačkale? "Je to složitější. Sídlo Anži je v Moskvě, tam se trénuje a žije. Na zápasy se nebude dojíždět jen ven, ale i domů. Takže mě čeká úplně něco nového. Podmínky, které jsou vytvořeny pro trenéry i pro hráče, jsou podle mě velice zajímavé. V Česku je mají snad jen dva nebo tři, ty podmínky jsou mimořádné," je přesvědčen Vrba. 

Práce v českém fotbale se ale Vrba do budoucna nezříká. "Nebudu říkat, že už nikdy v českém fotbale pracovat nebudu, naopak si myslím, že se ještě možná někdy v nějakém klubu ukážu. Dveře nezavírám, s lidmi z českého fotbalu se rád potkám a pak ta jednání mohou být o čemkoliv," nastínil možnost návratu Vrba.

Nominační kritika? Vybraní hráči si postup vykopali

Vrba se ale vrátil i k zápasům na Euru a tomu, proč se rozhodl proti Španělsku týmu naordinovat defenzivní pojetí. "Hrát vabank v prvním utkání a zkusit hru se Španěly, přiznám se, na to jsem se moc necítil. Nechtěl jsem, abychom po prvním zápase už vlastně neměli vůbec žádnou šanci. Takže z tohoto pohledu byl první zápas hodně o taktice, a i když jsme byli blízko remíze, přiznejme si, že Španělé byli samozřejmě lepší a měli tam dvě, tři šance, kdy ten zápas mohli rozhodnout dřív," popsal zápas ze své strany Vrba.

"Na druhou stranu my jsme měli dvě situace, kdy jsme třeba zápas mohli zvládnout lépe. Ale ten první výsledek je hodně důležitý pro další vývoj a myslím si, že po zápase s Chorvatskem jsme všichni věděli, že výsledek se Španělskem byl takový, že v zápase s Tureckem jsme hráli o všechno. A kdybychom vyhráli, tak bychom všichni říkali, jak jsme ten zápas (se Španělskem) odehráli dobře. Já si za tím způsobem hry budu stát, rozhodlo to, že jsme nezvládli zápas s Tureckem, a to nás poslalo domů," domnívá se Vrba.

Mnoho odborníků, ale také zástupci z fanouškovské obce, si stěžovali, že tým byl příliš starý a měl být pár mladšími hráči doplněn. Vrba byl však jiného názoru a na Euru startovala česká reprezentace jako jedna z nejstarších. "Vím, že někteří lidé říkali, že bych tam měl vzít mladší hráče na zkušenou. Já osobně si myslím, že naopak hráči, kteří ten postup vykopali, že by měli dostat i prostor na mistrovství Evropy," řekl Vrba.

"Samozřejmě teď asi nastane období, kdy dostanou prostor mladší hráči místo těch zkušených, kteří budou u reprezentace končit," soudí Vrba. "Já tomu mužstvu přeju, aby uspělo v kvalifikaci na mistrovství světa, i když to budou mít hrozně těžké. Trenér, který přijde po mně, by měl dostat prostor na to, aby mladé hráče zapracoval, i když ho čeká velice těžká práce. Vrchol by měl nastat v další kvalifikaci na mistrovství Evropy a dál."

Vrba má o systému, jakým by se měl budovat nový tým, vcelku jasno. "Myslím si, že by bylo fér, kdyby nový trenér dostal smlouvu na čtyři nebo šest let, aby to nové mužstvo mohl vybudovat," myslí si český trenér.

Velice si cení fanoušků, kteří podporovali reprezentaci v kvalifikaci i na samotném Euru. "Skvělí byli v zápasech venku, hlavně v Holandsku, kde byli úžasní. To samé platí pro fanoušky ve Francii v průběhu šampionátu. Chtěl bych jim poděkovat, že nás podporovali i v situacích, které možná pro ně nebyly úplně příjemné, ale přesto i například s Chorvatskem byli fanoušci úžasní. Myslím si, že nám strašně moc pomohli, a chci jim za to poděkovat," dodal v emotivním dojetí Pavel Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články