Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrba: Čekají nás zápasy pravdy, budeme chtít hrát víc dopředu

Toulouse – Český národní tým se pod vedením Pavla Vrby chystá na dvě klíčová utkání s Tureckem a Chorvatskem. Reprezentační trenér uvedl, že byl s defenzivní činností týmu v utkání se Španělskem spokojen a prozradil, jakým stylem by se hráči měli prezentovat v následujících duelech.

Pavel Vrba
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Dvaapadesátiletý kouč zdůraznil, že čeští fotbalisté v utkání se Španělskem splnili v defenzivě povinnosti, na kterých se domluvili. Poukázal však i na nedostatky týmu v ofenzivní činnosti. Především na několik situací po zisku míče, které jeho svěřenci nedokázali využít.

"Přiznávám, že v ofenzivě jsme měli být mnohem lepší. Měli jsme tam několik akcí, kdy jsme po zisku míče nedokázali jít do brejkových situací. Tak jsme chtěli hrát, ale bohužel byl soupeř natolik silný, že jsme z těch situací nedokázali vyjet nebo jsme to nezvládli technicky. A to si myslím, že byl náš největší problém," řekl Vrba.

Český tým dokázal v utkání se Španělskem držet bezbrankovou remízu až do 87. minuty. Podle slov reprezentačního trenéra nelze žádného hráče z inkasované branky vinit. "U gólu Piquého bylo více chyb, dalo se tomu zabránit už předtím, než přišel centr. Určitě jsem nikomu nic nevyčítal. Naopak, myslím si, že hráči udělali maximum pro výsledek, ale bohužel jsme nebyli úspěšní," prohlásil bývalý kouč Viktorie Plzeň.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba: Trénink jsem koncipoval spíš jako zábavu

Před příjezdem na Euro si pečlivě nastudoval nejen soupeře ve skupině, ale i zbylé účastníky šampionátu. "Než tento turnaj začal, tak jsem na videu viděl všechny mančafty. Ve skupině to je trochu snazší, protože Turky už jsme měli v kvalifikaci, takže jsem trochu ušetřil čas. Ale jinak samozřejmě ty nejdůležitější zápasy kvalifikace jsem viděl všechny," uvedl Vrba.

Časový harmonogram tréninků a různých konzultací se snaží plánovat tak, aby stíhal sledovat fotbalové přenosy. "I teď na Euru vytváříme program tak, abychom viděli co nejvíc zápasů. Máme k dispozici místnost s plátnem, kde se může realizační tým s hráči sejít. Tam sledujeme všechno, úterní zápasy jsme také sledovali," prozradil trenér české reprezentace.

Lodivod národního týmu se rozpovídal také o týmech, které mu imponují nejvíce. "Myslím si, že nejlepší zápasy hraje Španělsko. Já na rozdíl od některých českých odborníků si ale myslím, že po taktické stránce jsme ten zápas se Španěly zvládli v defenzivě velice slušně," pokračoval Vrba.

Pavel Vrba: "Náš tým teď čekají zápasy pravdy, tyto dva zápasy rozhodnou o tom, zda postoupíme dál. Pokud postoupíme, tak už nenarazíme na Španělsko, což je obrovská výhoda."

Český kouč si uvědomuje, že národní tým má před sebou dva klíčové zápasy. Svým svěřencům pochopitelně věří. Zároveň ocenil podporu fanoušků, kteří do Francie přicestovali.

"Věřím, že jsme s Tureckem a Chorvatskem schopni hrát a myslím si, že to i ukážeme na hřišti. Samozřejmě také patří obrovská pochvala našim fanouškům. Chtěl bych moc poděkovat fanouškům, co za námi přijeli, a doufám, že nám také spousta fanoušků přeje u televize. Takže ještě jednou dík, byli jste fantastičtí, hodně si toho vážím," vzkázal Vrba českým příznivcům.

Sestavu do dalších utkání neprozradil, ale naznačil, k jakým rozdílům v taktice oproti poslednímu utkání dojde. "Co se týče taktiky, budeme chtít hrát víc dopředu. V předchozím zápase jsme chtěli uhlídat úžasné obránce Španělska, tentokrát samozřejmě budeme chtít hrát více ofenzivně. Těch hráčů, kteří to mají v popisu práce, bude na hřišti víc, než bylo v zápase se Španělskem," vysvětlil reprezentační trenér. 

Vrba dodal, že hráči se o sestavě na následující zápas tradičně dozvídají před obědem v den utkání a toto pravidlo nehodlá měnit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články