Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vlášek: Euro vyhrají domácí, jako černého koně turnaje vidím Slováky

Praha - Fotbalový komentátor ČT Vlastimil Vlášek bude ve Francii jedním ze členů čtveřice, která bude diváky provázet turnajovými utkáními. Vlášek v chatu na webu ČT sport prozradil, jak vidí šance českého výběru, koho považuje za černého koně Eura nebo kdo se podle něj stane králem střelců. Poodhalil také, jak bude vypadat jeho běžný turnajový den ve Francii.

Vlastimil Vlášek
zdroj: ČT24 autor: Vlastimil Vlášek

Vláškova pozornost se bude zaměřovat přirozeně především na české fotbalisty. Jejich úvodní zápas se Španělskem ostatně bude sám komentovat. České šance ovšem vidí střídmě. "Samozřejmě do toho vstupuje fanouškovské srdce, ale podstatnější je realita. V postup ze skupiny věřím, ale spíš ze druhého nebo třetího místa," poznamenal s tím, že jako reálné umístění vidí postup do osmifinále. Na otázku, jak velkou odhaduje šanci Čechů na turnajovou medaili, pak odpověděl lakonicky: "5 %".

Za černého koně turnaje má Vlášek Slováky, i když na medaili podle něho ve Francii nedosáhnou. Vláškova představa o medailových kandidátech se pak příliš neliší od většiny prognóz. "Na medaili vidím Francii, Německo, Anglii, to jsou stálice," uvedl s tím, že jeho tip zní tak, že Francie bude na domácí půdě slavit titul

Vlastimil Vlášek k bezpečnostním hrozbám během Eura: "Doufám, že bude platit to, že čím více se o možných hrozbách mluví, tím spíše to bezpečnostní složky pohlídají. Rizika se hodně skloňovala i před šampionáty v JAR nebo Brazílii, které proběhly relativně v klidu. I když teď je situace ještě trochu jiná."

Za měsíc, až Euro skončí, bude čas na zhodnocení. Zároveň ale začne už nový reprezentační cyklus, do něhož zřejmě nastoupí mladší hráči. Naopak pro řadu současných opor půjde o poslední velkou reprezentační akci. Vlášek ale velké turbulence nepředvídá. "Myslím, že se až tolik nezmění. Možná skončí 3-4 fotbalisté, ale nějakou masivní změnu nečekám. Trenér vyzkouší pár mladíků z jednadvacítky - určitě si to zaslouží talentovaný Schick, obzvláště vzhledem k ne úplně utěšené situaci s útočníky, ale zase až tolik na výběr není," myslí si.

Prestižní tabulkou je hodnocení střelců, které před dvanácti lety slavně vyhrál Milan Baroš. Čekat nyní něco podobného od jednoho z jeho následovníků by zřejmě bylo unáhlené. Vlášek tipuje na krále střelců zástupce některého z favorizovaných celků. "Možná jich bude víc. Harry Kane, Thomas Müller...," zní jeho prognóza.

Problémem komentátorů během přenosů často bývá správná výslovnost - zvlášť v případě týmů, na něž tuzemští komentátoři nejsou zvyklí. Vlášek nicméně ocenil projekt britské stanice ITV, se kterým na letošním Euru přišla. "Komentátoři, kteří budou na Euru, namluvili výslovnost jmen hráčů své země. Soubory jsme si povyměňovali, takže s výslovností problém nebude," slíbil.

Na závěr poodhalil i svůj turnajový režim, který rozhodně příliš odpočinkovým nebude. "Spánek, příprava, přesun vlakem, komentování, a tak dokola celý měsíc," uzavřel Vlášek, který do Eura komentátorsky vstoupí v sobotu 11. 6. od 18 hodin, kdy se utkají Wales s jeho turnajovým tipem Slovenskem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články