Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ve Francii vítězí týmové pojetí, Euro má ale i své hvězdy

Paříž - Letošní mistrovství Evropy je specifické v tom, že až na výjimky nevyčnívají jednotlivci. Úspěchy jsou podpořeny zejména tvrdě vydřenými týmovými výkony, a tak bychom ve většině mužstev hledali výrazné individuality marně. Jedná se zejména o týmy, které obrátily turnajové prognózy naruby - Severní Irsko, Maďarsko, Irsko nebo Island. I tento šampionát ale nabídl několik zajímavých individuálních výkonů a předvedl světu několik možných fotbalových hvězd budoucnosti.

Velšští fotbalisté se radují z postupu do čtvrtfinále
zdroj: Reuters autor: Darren Staples

Antoine Griezmann

Ztělesnění francouzského úspěchu. Byl to právě vzrůstem maličký Francouz, který tahal domácí reprezentaci z problémů. Po úvodní utrápené výhře nad Rumunskem narazila Francie na další neprostupnou překážku v podobě Albánie, než v 90. minutě vysvobodil své spoluhráče útočník Atlética Madrid. Také v osmifinále proti Irsku spasil Griezmann zemi galského kohouta a dvěma brankami v rozmezí tří minut zařídil obrat a postup do čtvrtfinále. V něm přidal proti Islandu do přestávky poslední políček na průběžných 4:0, když předtím dvakrát přihrál na gól.

Álvaro Morata

Španělský útok se sice proměnil, ale neubral na síle. Davida Villu či Fernanda Torrese nahradil střelec z Juventusu, který se i díky vynikajícímu představení na šampionátu navrátil do Realu Madrid. Ve čtyřech zápasech si připsal tři branky, ale v osmifinále proti Itálii se podobně jako ostatní Španělé neprosadil, a tak jela "La Roja" domů. Třiadvacetiletého útočníka by však měla čekat dlouhá reprezentační kariéra a od podzimu by měl zářit v dresu bílého baletu.

Gábor Király

Zástupce defenzivního typu hráčů, který se nejen svým zevnějškem zasloužil o popularitu maďarského národního týmu ve Francii, ale i doma. Maďarského brankáře sice už před šampionátem proslavily tepláky, ve kterých nastupoval do zápasů, ale tento čtyřicetiletý gólman inkasoval v základní skupině pouze čtyři branky, a to ještě hned tři v bláznivém utkání proti Portugalsku (3:3). V osmifinále s Belgií držel maďarské naděje až téměř do konce, teprve v 78. minutě obdržel druhou branku, která definitivně zlomila utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Nová média ČT: Király prosil o trpělivost, o 18 let později ji splatil

Ivan Perišič

Ano, z chorvatského týmu by se dalo vybrat více hvězdných hráčů, ale všechny zastínil křídelník Interu Milán. Nejen, že pravidelně zaměstnával obrany soupeřů rychlými výpady v křídelních prostorech, ale také se jako jediný z Chorvatů postaral o tři branky svého týmu. K brance proti české reprezentaci přidal také vítězný gól v zápase se Španělskem, když v závěru utkání rozhodl o prvenství ve skupině poté, co nahrával na vyrovnávací gól Kaliniče.

Aron Gunnarsson

V islandském výběru bychom těžko vybírali jednoho hráče, který táhl góly a nahrávkami, případně obrannými zákroky, svůj tým. Přesto se dá vybrat jeden, jenž jako kapitán vedl své mužstvo do náročných bitev s mnohem silnějšími soupeři. Aron Gunnarsson organizoval islandské hráče na hřišti v průběhu zápasů, po utkání zase dirigoval fanoušky při oslavných chorálech. Island pod jeho vedením v základní skupině ani jednou neprohrál, v osmifinále vyřadil slavný Albion a jeho cestu pak zastavila až Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
Islandské oslavy po výhře nad Anglií

Emre Mor

Zanedlouho devatenáctiletý Turek sice odehrál na turnaji jen devadesát minut, přesto se ukázal v dobrém světle. Proti Chorvatsku dostal k dispozici dvacet minut, ve kterých si řekl o nasazení do základní sestavy v rozhodujícím utkání o postup. Česká defenziva hned zkraje zápasu okusila talent tureckého mladíka a přihlížela, jak naservíroval spoluhráči Yilmazovi vítěznou branku na zlatém podnose. Také ve zbytku utkání nejčastěji zaměstnával obranu českého týmu. O tomto zlatém dítěti tureckého fotbalu bychom měli v blízké budoucnosti ještě slyšet.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko - Turecko: Yılmaz - 0:1 (10. min.)

Renato Sanches

Fotbaloví nadšenci už před šampionátem zaregistrovali přestup portugalského záložníka z Benficy Lisabon do Bayernu Mnichov za 35 milionů eur. Také ještě osmnáctiletý středopolař se v úvodním utkání ukázal na poslední minuty, od zápasu proti Maďarsku však hraje více a v čtvrtfinálovém duelu s Polskem byl ústřední postavou portugalského postupu. Nejprve vyrovnal a v penaltovém rozstřelu šel hned jako druhý za Ronaldem, přičemž suverénně proměnil. V osobních soubojích tvrdý a nesmlouvavý, zároveň ale technický talent s copánky bude od podzimu udivovat bundesligu.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Polsko - Portugalsko: Sanches - 1:1 (33. min.)

Gareth Bale

Ve výčtu nemůže chybět hvězda, která podceňovaný tým dotáhla dál, než se všeobecně očekávalo. Velšský snajpr se trefil v každém utkání základní skupiny a v osmifinále zařídil další gól poté, co si jeho střílenou přihrávku na volného spoluhráče srazil severoirský McAuley do vlastní sítě. Belgičané si Balea ve čtvrtfinále pečlivě hlídali, ale z uvolněného prostoru těžili ostatní. Bale je tak jedním z mála tahounů, který potvrdil papírové předpoklady vedoucí role u mužstva. Vedle Islandu je Wales hlavním překvapením turnaje a potvrzením, že i tým s jedinou hvězdou může dojít daleko.

Joshua Kimmich

Nenápadný, přesto spolehlivý obránce německé reprezentace, který by mohl do budoucna zacelit díru na pravém kraji defenzivy po odchodu Philippa Lahma. Jedenadvacetiletý bek Bayernu Mnichov se propracoval do základní sestavy Německa od třetího duelu proti Severnímu Irsku a od té doby rostl každým zápasem. V mužstvu plném zkušených hráčů se nebál jít na penaltu před staršími Boatengem, Hectorem či Höwedesem a penaltou po zemi nedal Buffonovi šanci.

Je nám líto, video expirovalo.
Penaltový rozstřel v utkání Německo - Itálie

Cristiano Ronaldo

Zatím to není úplně jeho šampionát. V zápasech se slavný Portugalec často střelecky trápil, neslavně se zapsal do historie v počtu neproměněných přímých kopů, při kterých přestal být nebezpečný. Dvě branky do sítě Maďarska, rozhodující akce proti Chorvatsku i proměněná penalta v rozstřelu s Polskem by ho však mohly probrat k lepším výkonům. Portugalsko jako celek také zrovna nezáří, tým ještě ani jednou nevyhrál v základní hrací době, přesto se dostal až do semifinále, kde narazí na nevyzpytatelný Wales. Dotáhne Cristiano portugalskou reprezentaci do finále znovu po dvanácti letech?

Zdroj
ČT sport, UEFA.com

Hlavní zprávy