Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

V Marseille útočilo 150 Rusů, potvrdila francouzská prokuratura

Marseille – Za násilnostmi v Marseille, které doprovázely utkání Ruska s Anglií, stojí podle francouzské prokuratury 150 Rusů. Prozatimní bilance je následující: dvacet lidí bylo zadrženo. Deset z nich včetně šesti Britů, tří Francouzů a jednoho Rakušana stane ještě dnes v jihofrancouzském přístavu před soudem. Pro odsouzené bude prokuratura požadovat tvrdé tresty včetně vězení, zákazu vstupu na stadiony pro Francouze a zákazu vstupu do země pro cizince.

Policie zasahuje proti fanouškům v Marseille
zdroj: Reuters

Francouzská policie podle prokuratury při zásazích nijak nepochybila. "Byla to v podstatě něco jako městská partyzánská válka a ta se špatně kontroluje," prohlásil prokurátor Brice Robin.

Nepokoje propukaly v Marseille od čtvrtka. Tehdy napadli mladí Marseillané skupinu asi 200 anglických fanoušků u dvou restaurací. Policie nastoupila se slzným plynem, pět lidí bylo lehce zraněno. Druhý den napětí rostlo. Angličtí fanoušci házeli na policisty pivo a k původním potyčkám mezi místními a Angličany se občas vmísili Rusové. Vše se ještě obešlo bez většího incidentu.

Daleko vážnější situace nastala v sobotu. Už odpoledne na sebe narazily skupiny ruských, anglických a domácích výtržníků. Na stadionu se pak věci dále přiostřily a šlo tam už hlavně o potyčky Rusů s Angličany.

Je nám líto, video expirovalo.
Zpravodaj ČT: Anglie se už za chování svých fanoušků omluvila

Připravené útoky vycvičených lidí

Už o víkendu přinesla francouzská a britská média svědectví přímých účastníků nepokojů, že šlo o řízené útoky skupin ruských fanoušků. "Tito lidé byli velmi dobře připraveni na velmi rychlé a násilné akce," potvrdil Robin. "Byli to extrémně vycvičení lidé," zdůraznil. Kvůli dobré přípravě se žádného z ruských útočníků nepodařilo zadržet.

Většina z 35 zraněných byli Angličané. Někteří Rusové měli teleskopické obušky, používané zásahovou policií jako snadno ukrytelnou zbraň. "Nasadili si gumové chrániče, nepochybně byli připraveni. Byly to prudké a koordinované útoky," uvedl jeden z fanoušků Liam.

Padesátiletý Angličan zůstává stále v nemocnici ve vážném, ale stabilizovaném stavu, poté co byl napaden Rusy ozbrojenými železnými tyčemi.

Rusko i Anglie dostaly od UEFA varování, že mohou být vyloučeni z mistrovství Evropy, pokud se výtržnosti jejich fanoušků budou opakovat. Obě země jsou též v disciplinárním řízení a hrozí jim vysoká pokuta. Rozhodnutí by mělo padnout v úterý.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve chce zakázat výtržníkům vstup na místa spojená s ME. Navrhl i omezit prodej alkoholu.

Zdroj
ČTK, AP, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články