Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ukrajina: Na Euru se představí teprve podruhé. V týmu má nového Ševčenka

Praha – Ukrajinská reprezentace bude teprvé podruhé v historii dobývat fotbalové Euro. Před čtyřmi lety je na domácí půdě vedl legendární útočník Andrij Ševčenko, postupu ze skupiny se ale fanoušci nedočkali. Nyní je již Ševčenko asistentem trenéra a úspěchy leží na bedrech nových hráčů. Naděje se upínají především na kapitána Tymoščuka, sevillského záložníka Konopljanku či ostrostřelce Jarmolenka.

Teprve druhý start na Euru

Ukrajina se na Euru představí teprve podruhé v historii. Svoji premiéru si odbyla před čtyřmi lety na domácí půdě, kde se jí nepodařilo postoupit ze silné skupiny. Na úvod si sice poradila se Švédskem, ale poté nestačila na Francii a Anglii, a neokusila tak vyřazovací boje.

Na evropské jeviště se Ukrajinci mohli probojovat už v roce 2000, kdy v kvalifikaci skončili na třetím místě a postoupili do baráže. V té na ně čekali Slovinci, kteří byli o jeden gól úspěšnější.

Ve skupině se silným Německem a Polskem

Cesta na šampionát do Francie vedla při poslední kvalifikaci opět přes Slovinsko. Ukrajinci totiž ve skupině nestačili na Španěly a Slováky, kteří se kvalifikovali přímo, a barážový los jim umožnil vrátit Slovincům osudnou porážku. Odplata se podařila a Ukrajina po výhře 2:0 a jednogólové remíze mohla slavit historický druhý postup na Euro.

Na něm budou muset Ukrajinci bojovat ještě srdnatěji než při ruské anexi Krymu, protože v základní skupině je čeká úřadující mistr světa Německo, ofenzivně laděné Polsko v čele s ostrostřelcem Lewandowským a urputné a fyzicky zdatné Severní Irsko.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Ukrajina

Éra po Ševčenkovi

Reprezentace Ukrajiny na rozdíl od dřívějších let navíc postrádá zvučná jména, která by rezonovala všude po světě. Národní dres již neobléká bývalá hvězda AC Milán či Chelsea Andrij Ševčenko, který ve 111 mezinárodních zápasech dokázal nastřílel 48 gólů, a je tak nejúspěšnějším ukrajinským útočníkem v historii. Reprezentační kariéru už ukončil například také Andrij Voronin, který oblékal dres Bayeru Leverkusenu, Dynama Moskvy či slavného Liverpoolu.

Nyní tak Ukrajina musí spoléhat na nové hráče, kteří hrají povětšinou domácí ligu a ještě nedosáhli světového věhlasu. Mnoho z nich patří Šachtaru Doněck či Dynamu Kyjev.

Silná záloha a nový Ševčenko

Největší síla Ukrajiny tkví v záloze, které kralují dvě velké hvězdy současného kádru. Tou první je sedmatřicetiletý kapitán Anatolij Tymoščuk, který má na kontě rekordní počet startů za národní tým. Třikrát se stal ukrajinským fotbalistou roku a ve své kariéře hrál například za Šachtar Doněck, Zenit Petrohrad či Bayern Mnichov. Momentálně obléká dres kazašského Kajrat Almaty.

Klíčový hráč: Jevhen Konopljanka. Šestadvacetiletý křídelník se záhy po přestupu do Sevilly stal jedním z klíčových hráčů a pomohl španělskému klubu k třetímu titulu v Evropské lize v řadě. Neméně důležitý bude i Andrij Jarmolenko, nejlepší střelec Ukrajiny v kvalifikaci se šesti brankami.

Vycházející hvězda: Viktor Kovalenko. Zatímco na podzim se ještě zapracovával do sestavy Šachtaru, na jaře byl jedním z jejích hlavních článků. I díky jeho dvěma gólům se Doněck probojoval až do semifinále Evropské ligy. Dvacetiletý ofenzivní záložník by mohl být jedním z překvapení Eura.

Nejdůležitější absence: Na Euru si nezahraje dlouholetý reprezentační záložník Oleh Husjev z Dynama Kyjev, jinak je ukrajinská reprezentace bez absence větších jmen.

Druhým důležitým hráčem je šestadvacetiletý Jevhen Konopljanka, který letos vyhrál Evropskou ligu se Sevillou a v letech 2010 a 2012 se stal ukrajinským fotbalistou roku.

Esem v ukrajinském rukávu je poté šestadvacetiletý Andrij Jarmolenko, který hraje za Dynamo Kyjev. Za Ukrajinu stihl od roku 2009 odehrát přes 50 zápasů, ve kterých vsítil 23 gólů, což ho v historických tabulkách řadí hned za Ševčenka. Není tedy překvapením, že Jarmolenko ovládl poslední tři Fotbalisty roku a že se k jeho gólům budou upínat všichni ukrajinští fanoušci.

Potyčky a česká stopa

V sestavě figuruje také Taras Stěpaněnko, který se s Jarmolenkem v nedávném vyhroceném ligovém derby mezi Šachtarem Doněck a Dynamem Kyjev dostal do konfliktu. Jarmolenko totiž soupeře při hromadné potyčce nakopl. Na tiskové konferenci po oznámení nominace si však již třásli rukama na usmířenou.

"V týmu musí vládnout mír a přátelství. A jako chlap jsem zvyklý být zodpovědný za to, co dělám. Byla to moje chyba. Doufám, že Taras přijme moji ruku, abychom se mohli v klidu připravovat na mistrovství Evropy," uznal svoji chybu Jarmolenko.

"Probrali jsme to a je to uzavřená věc. Doufám, že už se to nebude opakovat, protože v národním týmu spolu budeme pravděpodobně nastupovat ještě mnoho let," přijal jeho omluvu Stěpaněnko.

V reprezentačním dresu se ukáže také Sergej Rybalka, kterého čeští diváci dobře znají z jeho působení v Liberci, se kterým dobýval Evropu. Momentálně hraje šestadvacetiletý záložník za Dynamo Kyjev.

Kvůli zdravotním problémům naopak přijdou o šampionát záložník Oleh Gusev a útočník Arťom Kravec. Oproti předběžnému výběru také chybí Mykyta Kameňuka, Maxim Malyšev, Ivan Petrjak a Evgen Šachov.

Tip redakce webu ČT sport na umístění Ukrajiny: Osmifinále

Nominace Ukrajiny na mistrovství Evropy

Brankáři: Denys Bojko (Besiktas/Tur.), Andrij Pjatov (Šachtar Doněck), Mykyta Ševčenko (Luhansk)

Obránci: Bogdan Butko, Olexandr Kučer, Jaroslav Rakickij, Vjačeslav Ševčuk (všichni Šachtar Doněck), Evgen Chačeridi (Dynamo Kyjev), Arťom Fedeckij (Dněpropetrovsk)

Záložníci: Denys Garmaš, Andrij Jarmolenko, Serhij Rybalka, Serhij Sydorčuk (všichni Dynamo Kyjev), Ruslan Rotaň (Dněpropetrovsk), Olexandr Karavajev (Luhansk), Viktor Kovalenko, Taras Stěpaněnko (oba Šachtar Doněck), Evgen Konopljanka (Sevilla/Šp.), Anatolij Tymoščuk (Kajrat Almaty/Kaz.), Olexander Zinčenko (Ufa/Rus.)

Útočníci: Pylyp Budkivskij (Luhansk), Roman Zozulja (Dněpropetrovsk), Jevgenij Selezňov (Šachtar Doněck)

Zdroj
UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články