Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

"Turecký Messi" Mor: Pomohl vyřadit Čechy, přitom mohl reprezentovat Dánsko

Lens - Pod vyřazení českých fotbalistů na mistrovství Evropy se výrazně podepsal donedávna neznámý turecký mladík Emre Mor. Vůbec poprvé nastoupil v základní sestavě a hned se asistencí podílel na vítězném gólu. Osmnáctiletého útočníka, který před šampionátem přestoupil do Dortmundu, rázem začala světová média označovat přezdívkou "turecký Messi". 

Emre Mor
zdroj: Reuters

Přitom chybělo málo a Mor by reprezentoval Dánsko, kde se v roce 1997 narodil tureckému otci a makedonské matce. Dokonce nastupoval i za mládežnické výběry Dánska, jenže pak si ho všiml trenér turecké reprezentace Fatih Terim.

Zaujal ho svými výkony v dresu Nordsjaellandu. A nejen jeho, ale i skauty předních evropských klubů. Zajímaly se Manchester United i Ajax, nakonec ale na začátku května kývl na nabídku Dortmundu, který za něj podle spekulací zaplatil 9,5 milionu eur (přes 256 milionů korun).

To už ale byl tureckým reprezentantem, debut si odbyl v květnu proti Černé Hoře. Předcházela tomu však velká peripetie, jelikož Morův otec je ve vězení, a tak byl problém dát dohromady všechny dokumenty pro to, aby jeho syn mohl získat turecké občanství. Nakonec se vše stihlo v polovině května.

Poločas stihl odehrát v přípravě proti Slovinsku a 22 minut pak v prvním duelu Eura s Chorvatskem. Proti Česku už vyběhl v základní sestavě jako žolík trenéra Terima. Jako jednoho z mála hráčů ho totiž Češi neznali ze vzájemných duelů v kvalifikaci. A Mor toho využil.

Už v 10. minutě pláchl po levé straně a připravil gól pro Buraka Yilmaze. Stal se tak třetím nejmladším hráčem v historii, který na Euru zaznamenal asistenci. Po celých 68 minut na hřišti byl vidět a česká obrana měla se štírkem s pouhými 168 centimetry velké problémy.

"Když postoupíme, můžeme porazit kohokoli. Jsem v tureckém týmu šťastný, všichni se tu ke mně chovají, jako bych byl jejich mladší bratr. Věřím, že tady dosáhnu velkých věcí," řekl po výhře 2:0 Mor, který je odchovancem dánského klubu Lyngby. Ten ho však v lednu 2015 pustil do Nordsjaellandu s tím, že klub nemá takovou úroveň, aby nabídl Morovi možnost dalšího rozvoje jeho mimořádného talentu. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články