Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Turecko: Umí být pekelné a zatopí i Česku

Praha - Turecký fotbal, to je peklo a emoce. Na šampionát do Francie míří ambiciózní výběr, který diriguje záložník Barcelony Arda Turan. Pod jeho taktovkou se Turecko snaží o zopakování úspěšného tažení z roku 2008 především hráči tří největších istanbulských klubů. V základní skupině se Turci potkávají se Španěly, Chorvaty a Čechy.

Turecká fotbalová reprezentace
zdroj: AP

Turecko se na Euru představilo již čtyřikrát, poprvé v roce 1996. Nejlepší výsledek ale zaznamenalo až o dvanáct let později na šampionátu v Rakousku a Švýcarsku, kde se probojovalo až do semifinále. Velkou zásluhu na tom měl i český tým, který v osmifinále fatálně ztratil dvoubrankové vedení a zkratem otevřel Turkům cestu do čtvrtfinále.

V tom hráči s půlměsícem na prsou předvedli další legendární obrat a dokázali, že se do poslední vteřiny nevzdávají. V úplném závěru totiž Turci srovnali zápas s Chorvatskem a v následném penaltovém rozstřelu dokonali svůj slavný příběh. Zuby si vylámali až v semifinále proti Německu.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Turecko

Na šampionát bez baráže

Největší úspěch však Turecko zaznamenalo na mistrovství světa v roce 2002, kdy získalo bronzové medaile. Od té doby se však na světový šampionát už neprobojovalo. A nutno podotknout, že problémy kvalifikovat se měli i na nadcházející Euro. Turci sdíleli kvalifikační skupinu s Čechy a spolu s Nizozemci byli papírově největšími adepty na postup. Hned v prvním utkání ale nečekaně prohráli 0:3 s Islanďany a následovala porážka od Česka. Následně však rudá mašina začala nabírat na tempu a skončila na třetím místě. Díky nejlepšímu skóre mezi třetími týmy navíc nemusela sehrát baráž a kvalifikovala se do Francie.

Přednosti: Turci jsou v poslední době ve skvělé formě a neprohráli 14 z posledních 15 zápasů.

Slabiny: Obrana není nejjistější a výsledky v soutěžních zápasech zvláště v první polovině kvalifikace vůbec nebyly ideální. Forma zálohy je také velkou otázkou. Arda Turan půl roku jen trénoval v Barceloně a poté toho v základní sestavě příliš neodehrál. Nuri Sahin má za sebou další dlouhodobé zranění a není jisté, jestli se dostane do tempa.

Vycházející hvězda: Hakan Calhanoglu. Energický záložník s fantastickou kopací technikou. Dvaadvacetiletý rodák z Mannheimu poslední sezonu září v Leverkusenu a už si připsal i šest gólů v osmnácti startech za reprezentaci.

Nejdůležitější absence: Prakticky žádné. Diskutovat by se mohlo o nenominaci třiatřicetiletého útočníka Galatasaraye Umuta Buluta, ale jeho absence by pro tureckou reprezentaci neměla být nijak tíživá.

Pokud chtějí Turci uspět a zopakovat úspěch z roku 2008, musejí naladit velmi dobrou formu, ve které hrával například historicky nejlepší střelec Turecka Hakan Sükür či celosvětově známý brankář Rüstü Recber, který se 120 odehranými zápasy drží turecký rekord v počtu reprezentačních startů.

Dirigent Arda Turan

Nejzkušenějším hráčem současné reprezentace je Emre Belözoglu, který se pomalu blíží ke stu odehraných zápasů. Největší hvězdy je ale třeba hledat jinde. Mozkem celého týmu by měl být kapitán Turan Arda, který byl nepostradatelným článkem záložní řady Atlética Madrid a který se nyní snaží prosadit v sestavě Barcelony. Za hranicemi Turecka si věhlas vykopali i další členi týmu jako Hakan Calhanoglu z Leverkusenu, Nuri Sahin z Dortmundu či útočník Burak Yilmaz, který nyní střílí góly za Peking.

Většinu kádru tvoří hráči z Istanbulu

Většina reprezentačního kádru je však tvořena hráči tří největších istanbulských klubů Fenerbahce, Galatasaray a Besiktas. Z nich by Turecko měli táhnout především obránci Caner Erkin s Gökhanem Gönülem, záložník Oguzhan Özyakup a útočník Cenk Tosun, který by se v budoucnu mohl stát elitním forvardem evropské scény.

Trenér Fatih Terim na šampionát bere také teprve osmnáctiletého Emreho Mora. Křídelní hráč nastupuje za dánský Nordsjaelland a reprezentační debut si odbyl teprve v nedělním přípravném zápase s Černou Horou.

V konečné nominaci naopak chybí Gökhan Töre, který doplatil na to, že by kvůli vyloučení v posledním utkání kvalifikace proti Islandu nemohl nastoupit do prvních dvou zápasů základní skupiny. Do Francie se nepodívá ani Serdar Aziz, který se stále potýká se zraněním třísla.

Tip na umístění podle redakce webu ČT sport: 4. místo ve skupině

Konečná nominace:

Brankáři: Harun Tekin (Bursaspor), Onur Kivrak (Trabzonspor), Volkan Babacan (Basaksehir)

Obránci: Gökhan Gönül, Caner Erkin, Sener Özbayrakli (všichni Fenerbahce), Ahmet Calik (Genclerbirligi), Hakan Balta, Semih Kaya (oba Galatasaray), Ismail Köybasi (Besiktas)

Záložníci: Arda Turan (Barcelona), Emre Mor (Nordsjaelland/Dán.), Hakan Calhanoglu (Leverkusen/Něm.), Nuri Sahin (Dortmund/Něm.), Mehmet Topal, Volkan Sen, Ozan Tufan (všichni Fenerbahce), Oguzhan Özyakup, Olcay Sahan (oba Besiktas), Selcuk Inan (Galatasaray)

Útočníci: Burak Yilmaz (Kuoan Peking/Čína), Cenk Tosun (Besiktas), Yunus Malli (Mohuč/Něm.)

Trenér: Fatih Terim

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články