Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Triumf nad Anglií sledovalo téměř 100 % islandských TV diváků

Šokující výhru Islandu nad fotbalově vyspělejší Anglií si nechalo ujít pouze 650 islandských televizních diváků. Drtivý zbytek naopak před obrazovkou podporoval tažení právě zrozených hrdinů, kteří se probojovali až do čtvrtfinále. Se sledovaností přesahující 99 % lze bez nadsázky říct, že v pondělí večer sledoval fotbal celý severoatlantický ostrov.

Islandský fanoušek s vlajkou na vousech
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Pouze 0,2 % diváků zvolilo jiný televizní program než Sjónvarp Símans a neprožívalo se zbytkem Islandu góly Ragnara Sigurdssona a Kolbeinna Sigthorssona, kteří otočili vývoj zápasu a poslali jednoho z outsiderů turnaje do čtvrtfinále.

Kanál Sjónvarp Símans byl vytvořený těsně před Eurem speciálně pro fotbalové přenosy, o které je mezi Islanďany nebývalý zájem. Už zápas s Rakouskem, který Island vyhrál díky brankám Bödvarssona a Traustasona, sledovalo 98,5 % televizních diváků.

Island, který je s 333 tisíci obyvatel nejmenším národem, který kdy na Euru startoval, nenadchl pouze domácí fanoušky, ale lidi napříč kontinentem. Ti obdivují především srdnaté a nebojácné výkony islandských reprezentantů.

Internetovým hitem se poté stal vášnivý komentář Gudmundura Benediktssona, který okořenil výhry s Rakouskem i Anglií. Není-li vaše islandština vytříbená, přikládáme český překlad populárního komentáře před vítězným gólem proti Rakousku.

Překlad islandského komentáře Gudmundura Benediktssona:

"Vše je otevřené! Theodór Elmar je sám na jejich polovině hřiště. Jsou tři na dva! Emmi (zkratka pro Elmara)! Běž do brány! Běž do brány!"

"A…ano…ano…ano…ANO…ANO…(řev)…my to vyhráváme! Postupujeme do osmifinále! Postupujeme do osmifinále! Porážíme Rakousko!"

"Odešel mi hlas! Ale to není důležité! Kvalifikovali jsme se! Arnór Yngvi Traustason skóruje! Island dva, Rakousko jedna!"

"Co? Ozval se závěrečný hvizd a já se nikdy necítil tak dobře jako teď! Arnór Yngvi Traustason zařizuje naše první vítězství! Nikdy neprohrát! Nezapomeňte, nikdy neprohrát! Ale první vítězství je fakt! Island dva, Rakousko jedna! Díky, žes přijelo, Rakousko, těšilo nás!"

Zdroj
CNN, en.as.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články