Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Trenér Slováků Kozák: Hamšíkovi je Neapol už malá

Lille – Podle slovenského reprezentačního trenéra Jána Kozáka největší hvězda jeho týmu Marek Hamšík dozrála ve vrcholového hráče. Je nepostradatelnou postavou i vůdcem Slovenska a Neapol pro něj začíná být malá. Trenér věří, že je připraven pro přestup do jednoho z velkoklubů.

Trenér Slovenska Ján Kozák
zdroj: Reuters autor: Handout

Kozák si slovenskou reprezentaci bez Hamšíka ani nedokáže představit. "Dlouhodobě v ní podává kvalitní výkony, je klíčovou postavou, vůdcem mužstva spolu se Škrtelem," vysvětluje a ódy pěl i po zápase s Ruskem, ve kterém byl Hamšík vyhlášen nejlepším hráčem utkání, když si připsal výstavní asistenci i gól. "Jeho výkon byl skvělý, týmový, hodně pomohl i v obraně. Velkou měrou přispěl k vítězství," řekl na záložníkovu adresu.

Hamšík podle něj lidsky i fotbalově dozrál. "Neapol mu už je malá. Za přístup a za výkony by si zasloužil velký klub. Je na něj připravený," prohlásil Kozák.

Výhra s Rusy náhoda nebyla

Záložník s nepřehlédnutelným účesem se v zápase s Rusy prosadil po chytře rozehraném rohovém kopu na krátko. Podle trenéra nešlo o náhodný gól, sám hráče naváděl k tomu, že rohy mohou tímto způsobem zahrávat. "Nacvičili jsme to. Taková střela se však vydaří jednou za čas," řekl spokojeně slovenský trenér.

Průběh zápasu však byl dlouho vyrovnaný a vedený pečlivou taktikou. "Nikdo nechtěl otevřít prostor. My jsme to prolomili pěknou individuální akcí Vladimíra Weisse. Je vidět, že mužstvo je zkušené. V poločase se jasně řeklo a i hráči to cítili, že vedení 2:0 ještě není jisté vítězství. Chtěli jsme chodit do protiútoků, ale postupně nám docházely síly. Kvalitní soupeř nás zatlačil a poslední minuty byly hodně dlouhé," uznal Kozák.

Podle něj Slováci předvedli odlišný výkon než v úvodním zápase s Walesem, ve kterém měl mimo jiné velkou příležitost opět Hamšík, ale míč směřující do brány skluzem vykopl velšský obránce.

"Tentokrát jsme byli efektivní, dali jsme dva góly, v sobotu jen jeden. Takový je fotbal. V obou zápasech to chlapci oddřeli. Hráli, jak se na šampionátu hrát má," chválil své svěřence Kozák.

Taktická rošáda v sestavě

Po smolném zápase s Walesem, který Slováci prohráli 1:2, se Kozák rozhodl pro tři změny v základní sestavě. V útoku nenaskočil útočník Viktorie Plzeň Michal Ďuriš, ale varšavský Ondrej Duda, autor prvního slovenského gólu na mistrovství Evropy. Plzeňská stopa vymizela i ze zálohy, Patrika Hrošovského totiž vystřídal Viktor Pečovský, a v obranné linii dostal před Dušanem Šventem přednost Tomáš Hubočan.

Trenér byl se změnami spokojený. "Hubočan hrál na Kokorina, který není typickým hráčem křídelního prostoru, často jde do středu. Hubočan ho velmi dobře zná, hráli spolu s Dynamu Moskva. Eliminoval ho, podal vynikající výkon. Pečovský má lepší defenzivu než Hrošovský, víc prostoru tak měli Hamšík s Kuckou, kteří se mohli víc zapojovat vpředu. Duda hrál roli odskočení od stoperů. I to celkem vyšlo, ale jednoduše se hovoří po vyhraném zápase," poodhaloval taktické manévry Kozák.

Zdroj
ČT sport, Denník N

Hlavní zprávy

Nejčtenější články