Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Švýcary dovedla poprvé do vyřazovací fáze týmová soudržnost i pevná obrana

Lille - Švýcarští fotbalisté poprvé v historii postoupili do vyřazovací fáze mistrovství Evropy. Jistotu účasti v osmifinále jim dala nedělní bezbranková remíza v závěrečném utkání skupiny A s pořadatelskou Francií. K úspěchu podle Švýcarů výrazně přispěla týmová soudržnost i pevná defenziva.

Radost švýcarských fotbalistů
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

"Jsem s celým týmem spokojen. Když jsme kompaktní, prezentujeme se mnohem lépe. Viděli jsme to od druhého zápasu, a pokud se vyvarujeme některých individuálních chyb, můžeme být ještě lepší. Mnoho týmů je založeno na dobré defenzivě a kompaktní hře. To jsme dnes předvedli i my," uvedl švýcarský trenér Vladimir Petkovic.

Právě pevná obrana byla základním kamenem švýcarského úspěchu. Za tři zápasy vstřelili Petkovicovi svěřenci pouze dvě branky a stali se prvním týmem od roku 1992, kterému stačil tento počet gólů. Naposledy s dvěma góly na kontě postoupilo Dánsko. Švýcaři inkasovali pouze jednou, když gólmana Sommera z penalty překonal Rumun Bogdan Stancu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švýcarsko - Francie

Granit Xhaka: "Od začátku bylo jasné, že to není jednoduchá skupina. Albánie a Rumunsko byly těžkými soupeři. S Francií jsme předvedli velkolepý týmový výkon. Ukázali jsme, že můžeme hrát dobře i proti skvělému soupeři. Dobře jsme napadali a vzájemně pokrývali velký prostor. Možná jsme mohli být vepředu důslednější, ale naším cílem bylo získat bod, a hlavně dostat se mezi nejlepších 16 týmů."

V osmifinále na reprezentanty země helvétského kříže čeká druhý celek skupiny C, kterým je před posledním zápasem Polsko. Dalšími potenciálními soupeři jsou Německo a Severní Irsko. "S Polskem jsme odehráli přátelské utkání (v listopadu 2014 - 2:2) a je to dobrý tým. K Německu není potřeba nic dodávat a Severní Irsko je překvapením," zhodnotil Petkovic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články