Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Švýcaři nepřesvědčili výkonem, nad Albánií ale vyhráli 1:0

Lens (Francie) - Švýcarsko porazilo ve svém úvodním utkání na turnaji Albánii 1:0 a připsalo si první tři body ve skupině. Rozhodující branku dal po rohu už v páté minutě Fabian Schär. Albánii uškodilo vyloučení zkušeného Lorica Cany, i tak si ale vypracovala několik šancí, ze kterých mohl tým srovnat.

Radost švýcarských hráčů
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Albánci vstoupili do utkání s jednou velkou ambicí – vyhnout se co nejdéle inkasování branky. S nulou na svém kontě totiž chtěli spoléhat na to, že by útočící Švýcaři vzadu mohli udělat chybu. Klíčovým momentem se ale stala pátá minuta, kdy Schär po rohu hlavičkoval za záda gólmana Berishy a předurčil průběh utkání.

Švýcaři se rázem nemuseli nikam tlačit, a podle toho se odvíjela i hra. Dá se říci, že soupeř jejich skutečné kvality prakticky neprověřil a měl jen několik náhodných, jakkoliv jasných šancí. Švýcarsko zůstává stejnou enigmou, jako před začátkem šampionátu, Albánie bude litovat neproměněných šancí.

Fabian Schär dává Švýcarsku vedení
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Schärova hlavička pokazila albánský debut

Švýcaři hráli odpočátku aktivně a pozorně, důkazem budiž ostrý skluz Xhaky v jedné z úvodních minut, který napověděl, že tým nechce nic nechat náhodě. Několika průniky po stranách na sebe upozornil bek Rodríguez, byl to ale jeho spoluhráč Shaqiri, kdo v páté minutě rozehrál rohový kop, po němž se míč od hlavy stopera Schära snesl až do sítě. U gólu zaváhal brankář Berisha, to však nic nebere kvalitnímu zakončení švýcarského obránce. Švýcaři si splnili cíl a brzy vedli.

Poté jako by tempo utkání upadlo, Švýcaři se přestali tolik tlačit dopředu a Albánci zase na úspěšnou ofenzivu neměli dostatečnou kvalitu. Řada nepřesností způsobila, že tep utkání hodně rozbředl. Až po půl hodině málem pro favorita přišel šok – kouzelná přihrávka na nabíhajícího Sadika poslala albánského forvarda samotného proti gólmanu Sommerovi. Tváří v tvář ze situace ovšem lépe vyšel brankář Basileje, který míč vyrazil. Ukázalo se však jasně, že stoperská dvojice Djourou-Schär má své rezervy.

Pro Albánce ovšem brzy přišla menší tragédie, když jejich lídr Cana v pádu zahrál rukou, dostal druhou žlutou kartu a musel ze hřiště. Tím uvrhnul své spoluhráče do situace, kdy se v deseti museli proti kvalitnějšímu soupeři pokoušet o vyrovnání – to by bylo složité i pro zkušenějšího soupeře. Pro Albánce mohlo být brzy ještě hůř, když Džemaili dvakrát pálil, ale jednou jen do tyče, podruhé do boční sítě.

Albánci zahodili šance

Albánie se pokusila o přestávce přeskupit – Sadiku zaujal pozici izolovaného střelce, který měl přetlačit švýcarské obránce a zajistit vyrovnávací branku. Vzhledem k viditelné nejistotě především Djouroua to nemusel být tak nereálný krok. Na druhé straně měl příležitosti Safarovič, ale sám proti vyběhnuvšímu Berishovi trefil jen jeho kopačku. Švýcaři se chtěli uklidnit druhou brankou, ale nedařilo se jim prosadit.

Jejich akce zpravidla ztroskotávaly na obranném valu Albánie. Uličkou nebo delším centrem se jej pokoušeli překonat Xhaka nebo střídající Embolo, ale bez úspěchu. Týmu chyběla frekventovanější hra po stranách, neboť především Shaqiri se rád stahoval do středu pole a šířka posléze mužstvu chyběla.

V posledních minutách navíc mohli Albánci zkazit švýcarský výsledek, když se Gashi ocitl sám před Sommerem - ze situace ale byl sám viditelně hodně překvapený, a jeho pokus gólman s trochou snahy lapil. Šlo o poslední příležitost outsidera, Švýcaři si poté už závěr pohlídali a po matném výkonu slaví tři body. Do budoucna ale budou muset svůj výkon zlepšit, jestli chtějí pomýšlet na dobré umístění.

Albánie - Švýcarsko 0:1 (0:1)

Branka: 5. Schär. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste - Manzano, Del Cerro (všichni Šp.). ŽK: Cana, Kace, Kukeli, Mavraj - Schär, Behrami. ČK: 37. Cana. Diváci: 33 805.

Albánie: Berisha - Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli - Abrashi, Kukeli, T. Xhaka (62. Kace) - Roshi (74. Cikalleshi), Sadiku (82. Gashi), Lenjani. Trenér: De Biasi.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami, G. Xhaka - Shaqiri (88. Fernandes), Dzemaili (75. Frei), Mehmedi (62. Embolo) - Seferovic. Trenér: Petkovic. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články