Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Švýcaři francouzské střelce zastavili a po remíze doprovodí domácí do osmifinále

Lille – Druhým týmem ze skupiny A, který si s jistotou zahraje osmifinále evropského šampionátu, se stalo Švýcarsko. V souboji s Francií se mu podařilo uhrát remízu 0:0, jež stačila k postup z druhého místa. Do vyřazovací části se tým s helvétským křížem na dresu dostal vůbec poprvé v historii. S bodem mohli být spokojeni i domácí, jimž nerozhodný výsledek zajistil vítězství ve skupině.

Byl to zápas, před jehož startem týmy věděly, že remíza jim zajistí jejich cíl. Francie chtěla zůstat na prvním místě ve skupině. Švýcarsko zase toužilo mít jistý postup do osmifinále z druhé příčky. A to se nakonec podařilo.

"Máme ohromnou radost, že jsme postoupili do osmifinále. Je to skvělé pro celé Švýcarsko, byl to náš velký cíl. Možná, že jsme dnes mohli uhrát něco víc, ale to i Francie. Obecně jsme velmi spokojeni," uvedl brankář Švýcarska Sommer, který byl zvolen nejlepším hráčem zápasu.

První dvacetiminutovka ale naznačovalo, že by se mohlo utkání změnit v přestřelku. Aktivní byli zejména Francouzi, v jejichž sestavě došlo k pěti změnám. Chyběl třeba Giroud, Payet či Kante. Roli hlavního střelce si vzal záložník Pogba, jenž si během pár chvil vytvořil hned tři příležitosti.

"V prvním poločase jsme byli velmi silní, vytvořili jsme si mnoho šancí. Po přestávce jsme je nechali více hrát a nechali jim příliš prostoru. Celkově vzato jsme ale odehráli dobrý zápas a jsme se svým výkonem spokojeni," poznamenal Pogba.

Při jeho prvním dalekonosném pokusu příliš nezazářil po zbytek utkání stoprocentní brankář Sommer, jemuž míč vyklouzl z rukavic a skončil na horní síti. Švýcarský gólman jen o pár sekund později svoji slabou chvilku ale napravil a vytáhl výborný zákroke proti druhé střele vytáhlého záložníka.

Při třetím Pogbově pokusu už ani Sommer nedokázal zasáhnout. Naštěstí pro Švýcarsko míč orazítkoval břevno. To tým s helvétským křížem na dresu zachránilo ještě jednou. Čtvrt hodiny před koncem už se na hřišti proháněl dvojgólový střelec Payet a právě po jeho krásné ráně horní tyč znovu zazvonila.

"Měli jsme dobré šance, dvakrát jsme trefili břevno. Ale proti nám stál dobrý soupeř. Naším cílem bylo udržet první místo ve skupině, a to se nám povedlo. Já i hráči doufáme, že budeme ve hře dominovat. Nejsem slepý, vím, že se musíme zlepšit. Ale máme teď týden čas," konstatoval francouzský trenér Deschamps.

Švýcaři, i když měli v konečném součtu větší držení míče, na branku Francie za celé střetnutí nevystřelili a v druhé části už jen udržovali nerozhodný výsledek. Červení tak zaujali především problémy s vlastními dresy. Během zápasu hned čtyři švýcarští hráči museli vyměnit vlastní trikot, jelikož se v něm objevila díra. Záložníkovi Xhakovi se to stalo hned dvakrát. Kuriozitou byl i prasknutý míč po souboji Griezmanna s Behramim.

"Ukázali jsme, že chceme hrát fotbal a že jsme schopni držet krok i s těžkými soupeři. Možná nám ještě něco chybí, ale máme stále čas to zlepšit", uznal trenér Švýcarska Petkovic.

Výsledek a postup obou soupeřů odhalil první část tajenky, co se složení osmifinálového pavouka týče. Švýcarsko se do 25. června utká s druhým celkem skupiny C, kterým je před posledním zápasem Polsko. Francie bude hrát o den později s třetím týmem ze skupiny C, D nebo E.

Švýcarsko - Francie 0:0

Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Rami, Koscielny (oba Francie). Diváci: 45 616.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri (79. Fernandes), Dzemaili, Mehmedi (86. Lang) - Embolo (74. Seferovic). Trenér: Petkovic.

Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Sissoko, Cabaye, Pogba - Griezmann (77. Matuidi), Gignac, Coman (63. Payet). Trenér: Deschamps.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články