Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Švédsko: Postupu stojí v cestě těžká skupina. Stane se Ibrahimovic spásou?

Málokterý tým má v kádru takovou hvězdu a osobnost jako Švédsko ve Zlatanu Ibrahimovicovi. Jedna vlaštovka však jaro nedělá a výběr Tre Kronor je mimo vytáhlého kanonýra složen z hráčů, kteří mezi naprostou elitu nepatří. Seveřany tak čeká na šampionátu pořádná šichta, jelikož jejich skupinu někteří označují za nejtěžší na turnaji.  

Zlatan Ibrahimovic (vpravo) se raduje z gólu se švédskými spoluhráči
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Joel Marklund

V kolonce věk u jeho jména figuruje číslo 34 a v listopadu to bude již 35. Zlatan Ibrahimovic však stále zůstává mezi skupinkou hráčů, kterým lze přiřadit přídomek "jeden z nejlepších na světě". Vytáhlý a technicky zdatný kanonýr v letošní sezoně nasázel v 50 soutěžních duelech za PSG hned 49 gólů a budou to právě jeho výkony, které rozhodnou, zda Švédsko na evropském šampionátu uspěje.

Fotbal je sice týmovou hrou, jenže statistiky hovoří jasně. Bez kvalitního vystoupení rodáka z Malmö je tým hrající v žlutomodrém poloviční. Od Eura 2012 nastoupilo Švédsko s Ibrahimovicem v sestavě k 21 zápasům a zkušený útočník dal 19 gólů a na šest přihrál. Podílel se tak na 74 procentech všech zásahů. Když se naopak Zlatanovi nedařilo, tedy nedal branku ani na žádnou nenahrál, Seveřané nedokázali zvítězit.

O jak velkou závislost se jedná, je vidět i na zápasech, do nichž Ibrahimovic od roku 2012 vůbec nenastoupil. Švédsko zvítězilo z osmi zápasů jen jednou, a to proti Lichtenštejnsku, což není ideální vizitka. 

Hlavní zbraň? Týmová hra a um Ibrahimovice

Ibrahimovic hrál klíčovou roli také v kvalifikaci, ve které Švédsko obsadilo třetí pozici za Rakouskem a Ruskem. O postup do Francie se tak museli poprat v baráži s Dánskem. Velkého rivala nakonec v dvojutkání dokázali zlomit a mohli začít slavit postup na čtvrté Euro v řadě.

A Zlatanova statistika? Jedenáct gólů ve skupině a tři ze čtyřech v baráži proti Dánům. "Dánové před zápasem říkali, že mi ukončí kariéru. Tak jsem místo toho ukončil já kariéru celé jejich zemi," řekl poté svým nezaměnitelným způsobem Ibrahimovic.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Švédsko

Ze Švédů se díky postupu pomalu stávají tradiční účastníci evropských šampionátů. Na druhou stranu - jejich výsledky jsou nevalné. Při své premiéře na domácím Euru v roce 1992 sice došli až do semifinále, z posledních čtyř ME ale hned třikrát skončili už v základní skupině. V Portugalsku 2004 se do play-off dostali, jenže ve čtvrtfinále vypadli.

Jednoduchou úlohu nebudou mít Švédové ani ve Francii. Los jim totiž do skupiny přiřadil jednoho z největších favoritů Belgii, tradičního aspiranta na přední příčky Itálii a nevyzpytatelné a houževnaté Irsko.

Ač by se mohla zdát situace velice špatná, tradičně věrným a hlučným fanouškům Švédska naději do žil vlévá vzpomínka na loňský rok, kdy v podobné pozici přijela jednadvacítka Tre kronor na Euro do 21 let do Česka. Mužstvo bez velkých hvězd však dokázalo všechny šokovat, když výborně organizovaným a týmovým výkonem v Praze slavilo nečekaný triumf.

A právě na dobře organizovanou hru a týmový výkon podpořený uměním Ibrahimovice budou Švédové spoléhat i nyní. Trenér Erik Hamren, jenž po turnaji na lavičce končí, sice v úvodu působení v roce 2009 sliboval především útočný fotbal, Tre kronor však v současnosti spíše patří mezi týmy, které vychazí z dobré defenzivní práce, a obtížní soupeři tuto taktiku jistě utvrdí.

Klíčový hráč: Zlatan Ibrahimovic.

Vycházející hvězda: John Guidetti. Už poněkolikáté je nevyzpytatelný mladý útočník tipován na budoucího klíčového hráče turnaje či sezony. Letos má ale Guidetti za sebou konečně velice obstojný klubový ročník na dobré úrovni v Celtě, za niž nastřílel 12 branek. V seniorském reprezentačním dresu se sice ještě neprosadil, zářil ale na loňském malém Euru v České republice. Pro národní tým se vydá na sto procent.

Nejdůležitější absence: I vzhledem k tomu, že trenér Erik Hamrén oznámil de facto finální nominaci už 11. května, žádná příliš překvapivá.

Přitom právě střed obrany budí ve švédské sestavě obavy. Rychlost stoperské jedničky Adnrease Granqvista už na nejlepší nestačí, což by mohlo být proti rychlým útočníkům soupeře klíčové. V kombinaci s Victorem Nilssonem Lindelöfem, mladíkem, jenž se podílel na loňském triumfu jednadvacítky v Praze, by ale stoperské duo mohlo přece jenom fungovat.

Do Francie vyrazí hned šest vítězů loňského mládežnického šampionátu. Do sestavy by měl vedle Lindelöfa proklouznout ještě defenzivní záložník Oscar Lewicki. Od hráče Malmö se čeká, že společně se zkušeným Kimem Källströmem vytvoří ve středu hřiště neprostupnou zeď, na níž se rozbije nejeden útok soupeře.

Švédská sestava je celkově mixem mládí a zkušenosti, která kvalitou nikterak nevyniká a ve skupině E určitě není favoritem. I kouč Hamren před turnajem skromně prohlásil, že hlavní cíl bude postup do vyřazovací části. Úkol to pro výběr Tre kronor nebude lehký. Pokud však tým bude pracovat jako jeden muž a Ibrahimovic předvede další ze skvělých výkonů, naděje zase tak malá není. Stačí vzpomenout na loňský rok.

Tip redakce webu ČT sport na umístění Švédska: Osmifinále

Nominace Švédska:

Brankáři: Andreas Isaksson, Robin Olsen, Patrik Carlgren.

Obránci: Mikael Lustig, Erik Johansson, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Pontus Jansson, Victor Lindelöf, Ludwig Augustinsson.

Záložníci: Emil Forsberg, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kim Källström, Oscar Hiljemark, Pontus Wernbloom, Oscar Lewicki, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin.

Útočníci: Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg, Emir Kujovic, John Guidetti.

Trenér: Erik Hamrén

Zdroj
ČT sport, ESPN, worldsoccer.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články