Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Švédi díky vlastnímu gólu Irů vydolovali remízu 1:1

Paříž - Duel dvou týmů, které se na Euro probojovaly až z baráže, vítěze nepřinesl. Do vedení se zaslouženě dostali produktivní Irové díky přesnému halfvoleji Hoolahana, který přerušil sérii čtyř irských proher na evropském šampionátu. Tři body ale zeleným nakonec unikly, ačkoli se Švédi prosadit nedokázali. Vlastní gól si totiž hlavou vstřelil nešťastný obránce Clark, který ustanovil skóre na konečných 1:1. 

Ibrahimovic po remízovém utkání s Irskem
zdroj: Reuters autor: John Sibley

The Green Army, jak se Irům přezdívá, na minulém Euru utrpěla debakl, když všechny své zápasy prohrála při skóre 1:9. Ve Francii se chtěla předvést ve zcela jiném světle a na stadionu Saint-Denis vyválčit výhru, kterou na stejném místě v roce 2009 ztratila v barážovém utkání o mistrovství světa s Francií, které rozhodl francouzský útočník Thierry Henry sporným gólem rukou.

Bývalého kanonýra Arsenalu nyní nahradil další vyhlášený útočník Zlatan Ibrahimovic. Švédská opora poslala svůj tým na šampionát třemi góly v baráži proti Dánsku a v případě vstřelení gólu proti Irsku by jako první hráč v historii skóroval na čtyřech různých Eurech. Jeho výkon však zůstal za očekáváním a byli to Irové, kteří překvapivě diktovali hru.

Z hranice vápna vypálil hned třikrát prudký projektil Jeff Hendricks, a jeden z nich dokonce rozvibroval břevno Isakssonovy brány. Pod úvodní gól se ale podepsal jiný záložník Wesley Hoolahan, který se hned po přestávce opřel z halfvoleje do míče a zamířil přesně k tyči. "Dát gól za národní tým na Euru je jeden z nejlepších okamžiků mojí kariéry," sdělil záložník Norwiche.

"Měli jsme rozhodnout už v první půli, ale aspoň jsme šli zaslouženě do vedení po přestávce. Hráči chtějí hrát a jsou hladoví, máme tu skvělou partu," řekl irský trenér Martin O'Neill. 

Matný výkon Ibrahimovice

Ibrahimovic na sebe začal upozorňovat až po inkasovaném gólu, ale dlouho se mu nedařilo šance dotáhnout do konce. Stejné prokletí provázelo i jeho spoluhráče Forsberga, který nedokázal trefit poloodkrytou bránu.

"Prvních padesát minut byli Irové lepší. Přehrávali nás v soubojích, v hlavičkách, hráli jsme špatně dopředu," nebyl spokojený s úvodním dějstvím zápasu trenér Švédů Erik Hamrén, s kterým souhlasil O'Neill, jen z opačného pohledu. "S Ibrahimovicem jsme si poradili velmi dobře, hráči ho dokázali vytlačovat od branky," zmínil.

Z marnosti švédské koncovky Seveřany nakonec vysvobodili samotní Irové, kteří si vstřelili nešťastný vlastní gól. Ibrahimovic se dostal do pokutového území a poslal křižný centr těsně před brankářem Randolphem, který si do sítě odhlavičkoval bezmocný Ciaran Clark.

"Inkasovaný gól je zklamáním, ale nemůžu hráčům nic vytknout, byli parádní," zhodnotil trenér O'Neill. 

V závěru zápasu mohl nejlepší švédský střelec otočit vývoj zápasu, ale patičkou se mu ve složité situaci nepodařilo usměrnit míč do sítě, a tak si oba týmy rozdělily body za remízu 1:1.

"Druhá půle byla z naší strany mnohem lepší, ale stejně nám chyběla kvalita. Zlepšíme se, hlavní je, že jsme neprohráli," prohlásil po zápase Ibrahimovic.

"Jeden bod je lepší než žádný, ale raději bychom proti dvěma papírově těžším soupeřům (Itálii a Belgii, pozn. red.) šli se třemi body. V kabině se nikdo neradoval, víme, že tohle byla naše největší šance je získat," dodal Hamrén.

Švédsko se v pátek 17. června utká s Itálií, Irové změří o den později síly s Belgií.

Irsko - Švédsko 1:1 (0:0)

Branky: 48. Hoolahan - 71. vlastní Clark. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič - Grujič, Djokič (všichni Srb.). ŽK: McCarthy, Whelan - Lindelöf. Diváci: 73.419.

Irsko: Randolph - Coleman, O'Shea, Clark, Brady - McCarthy (85. McGeady), Whelan, Hoolahan (78. Keane), Hendrick - Walters (63. McClean), Long. Trenér: O'Neill.

Švédsko: Isaksson - Lustig (45. Johansson), Lindelöf, Granqvist, Olsson - Larsson, Lewicki (86. Ekdal), Källström, Forsberg - Berg (59. Guidetti), Ibrahimovic. Trenér: Hamrén.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články