Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Střety fanoušků, penalty i góly. Proč si pamatovat Euro?

Praha - Mistrovství Evropy nám ukázalo fantastické příběhy, velké úspěchy i zklamání, rovněž ovšem také fanouškovské střety, bez kterých by byl turnaj lepším místem. Projděte si znovu události, pro které si budeme pamatovat evropský šampionát 2016.

Cristiano Ronaldo pózuje s pohárem
zdroj: Reuters

Češi neinspirovali ani nenadchli

Důvěra v český tým nebyla před mistrovstvím kdovíjaká, a tak se vlastně nikdo nemohl rychlému odjezdu mužstva z Francie příliš divit. Problém byl spíše ve výkonu české reprezentace a její prezentaci na hřišti. Hra v podání Čechů působila neorganizovaně, upachtěně a veskrze bezkrevně: Fotbal nemusí být vždy efektní na pohled, v tom případě by ale měl alespoň přinášet výsledky. Češi na ME nepředvedli ani jedno, aby následně výsledný dojem korunoval trenér Pavel Vrba, který od týmu odešel pár dní poté, co oznámil svůj úmysl pokračovat.

Ruští fanoušci vyhráli soutěž o nejméně sympatií

Především úvodní část mistrovství se nesla v duchu fanouškovských střetů. Vedle Angličanů to byli především ruští příznivci, kteří řádili v ulicích, a to takovým způsobem, že přiměli ke krokům i standardně flegmatickou UEFU, která týmu pohrozila vyloučením z ME. Po tomto opatření akce ruských fanoušků opadly. Z jiných důvodu je pak zastínila část chorvatské fanouškovské základny, která narušila průběh utkání s Českem - v jejich případě nešlo o násilí, ale protest vůči praktikám tamnějšího svazu. 

Angličané si vylámali zuby na překvapivém soupeři, Islandu

Anglie je konečně v dobré kondici, množily se před ME hlasy  expertů - mužstvo měli táhnout mladé hvězdy Premier League, zkušený Wayne Rooney a gólman Joe Hart. Právě brankář Manchesteru City však chyboval u druhé branky Islanďanů, na kterou jalová anglická ofenziva nedokázala odpovědět. Bezradnost trenéra Roye Hodgsona pak ilustrovaly pokusy o standardky z nohy útočníka Harryho Kanea. Islanďané zaslouženě poslali soupeře domů - šlo o největší fotbalový úspěch této země, který nikterak neumenšilo následné vyřazení s domácí Francií.

Soupeřící Italy a Němce rozsoudila až devátá série penalt

Italský tým nešel do turnaje jako favorit. Dobře se sice vědělo, že jde tradičně o zemi, která se dokáže na velké turnaje připravit, mužstvo bez hvězd ale nevzbuzovalo o mnoho více než jen povinný respekt. Italové se ale přes velmi silné soupeře (porazili Belgii, vyřadili Španělsko) dostali až do čtvrtfinále. 120minutová taktická bitva našla své vyvrcholení až ve fantastickém penaltovém rozstřelu, v němž se mnohokrát měnilo rozložení sil. Nakonec rozhodl jediný kop v deváté sérii.

Je nám líto, video expirovalo.
Penaltový rozstřel v utkání Německo - Itálie

Bale a Ramsey protáhli Wales až do semifinále

Duo světově proslulých hráčů, kteří svého času oba nastupovali za městské rivaly (Gareth Bale za Tottenham, Aaron Ramsey za Arsenal), dokázalo spojit síly ve velšské ofenzivě a výsledkem bylo krásné představení. Po skupinovém utkání s Ruskem, v němž bezmála létající Ramsey rozebral jejich obranu na kousky, zářil tým především ve čtvrtfinále s Belgií, která se musela po výsledku 1:3 z turnaje pakovat. Tento duel ale zároveň přinesl velkou ránu velšským šancím - právě Ramsey se zbytečně vykartoval a svěřenci Chrise Colemana vzniklou díru v sestavě zacelit nedokázali. I tak je semifinále obrovským úspěchem pro sympaticky působící a hrající tým.

Ronaldo byl osobností finále, i když většinu utkání nehrál

Dimitri Payet začal turnaj jako centrobod francouzského útoku, zpětně si ho fanoušci ovšem možná budou patmatovat více jako hráče, který ukončil finále pro Cristiana Ronalda. Nešetrný zákrok donutil portugalského kapitána k vynucenému střídání, když se prakticky nemohl na hřišti pohybovat. Zbytek finále strávil na lavičce, aby po vítězné brance Édera v prodloužení mohl slavit - i když to nebylo jeho finále, na úspěchu Portugalců má po třech brankách a stejném počtu asistencí zásadní podíl. A po závěrečném hvizdu ME dokázal rozpohybovat nakonec i svou poraněnou nohu a přidat se k oslavám.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články