Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Španělsko: Kódovaný favorit. Staré dobré, anebo nové a lepší?

Dvakrát v řadě dokázali triumfovat. Proto vyvstává kardinální otázka: dokážou to i potřetí? Španělé opět patří mezi největší favority evropského šampionátu, jsou tu však mnohá ale. Na posledním MS v Brazílii vypadli Španělé už v základní skupině a nasnadě byla revoluce. Jenže trenér Vicente del Bosque u týmu zůstal, a i přes odchod některých opor staví svůj starý dobrý herní systém vesměs na známých tvářích. Mládí dostává šanci jen velmi opatrně.

Cesc Fábregas a Vicente Del Bosque na tréninku
zdroj: Isifa

V roce 2008 skončilo předlouhé 44 let trvající čekání na trofej. Nezůstalo u jedné – během čtyř let Španělé vyhráli, co se dalo. La Roja vyhrávala svým specifickým herním stylem založeným na držení míče, nekonečnými sériemi přihrávek s nekompromisním zakončením, pohybem a úžasným kontrapresinkem.

Jak už to bývá, po zlaté éře přišlo kruté vystřízlivění. Na mistrovství světa v Brazílii Španělé vypadli už ve skupině. Mohlo to znamenat konec pro trenéra Vicente del Bosqueho a systém tiki-taka.

Ale místo radikálního řezu došlo na Del Bosqueho pozvolný přerod. Xavi Hernández a Xabi Alonso, tyto dva pilíře dnes již klasického španělského pojetí, u týmu skončili. Další ale zůstali. Andrés Iniesta nebo Cesc Fabregas jsou hlavními ofenzivními myšlenkami. Sergio Ramos a Gerard Piqué zase hlídkují v obraně. Nepostradatelným mužem je pak zkušený defenzivní záložník Sergio Busquets. Španělsko staví na zkušenosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Španělsko

"K nim jsme přidali mladé hráče, kteří oživili tým. Je štěstí, že si to všechno takhle parádně sedlo," říká přesvědčivě kouč Del Bosque. Vývoj španělského týmu poháněly úspěchy tehdejší jednadvacítky. Hráči zráli s tím, jak hrát a vyhrávat. Fotbalista ztělesňující pozvolný přerod a evoluční postup je Koke. Reprezentoval Španělsko na všech úrovních od reprezentace do 16 let. Od roku 2013 se stal jedním z klíčových hráčů áčka.

Španělé by mohli poslat na Euro klidně dvě nebo tři jedenáctky, hráčů na to mají požehnaně. Del Bosque doma nechal několik skvělých hráčů, například Paca Alcácera, který se v osmi kvalifikačních zápasech trefil hned pětkrát.

Složení útoku může vůbec v pojetí týmu z Pyrenejského poloostrova vypadat dosti zajímavě. Del Bosque často hru v útoku variuje. V nominaci je pětatřicetiletý veterán Aritz Aduriz i třiadvacetiletá vycházející hvězda Juventusu Álvaro Morata.

Del Bosque dlouho řešil problém, kdo bude brankářská jednička, což rovněž ilustruje povahu pozvolné evoluce. Vedle sebe stojí Iker Casillas a David de Gea. Pětatřicetiletý Casillas, který loni v létě odešel z Realu Madrid do Porta, za reprezentaci absolvoval rekordních 167 zápasů. Pomohl ke zlatům na ME i na MS a odchytal také většinu kvalifikace. Jenže o deset let mladší De Gea v posledních sezonách září v Manchesteru United a velká část fanoušků by ho chtěla na místo Casillase.

Vycházející hvězda: Álvaro Morata. Útočník s fantastickým smyslem pro gól v důležitém zápase. V Juventusu se v obou sezonách dostal do dvojciferných čísel, ale k hranici dvaceti branek měl daleko. Na nejvyšší úrovni ale góly dává, což by mohlo být pro Španěly důležité.

Nejdůležitější absence: Španělskou nominaci asi nejlépe vystihuje konečné vyřazení Saúla Ňiguéze a Isca z kádru. Dva z nejtalentovanějších španělských záložníků do Francie nejedou na rozdíl třeba od Pedra, Fabregase či Davida Silvy, zkušených hráčů, kteří reprezentační prostředí znají dokonale. Zraněný je Dani Carvajal, kvůli dlouhodobému výpadku nejede ani Santi Cazorla. Kvůli přetlaku v kádru nejedou ani Torres, Mata či Diego Costa. Anebo Gabi.

Úspěšná kvalifikace navzdory přestavbě

Start do kvalifikace mistrovství Evropy se nevydařil. Porážka na Slovensku byla první během šesti let v různých kvalifikacích. "Od tohoto momentu jsme se začali zlepšovat, vyhráli jsme všechny další zápasy," podtrhl Del Bosque.

Osm zápasů, osm vítězství, 17 vstřelených gólů a žádný inkasovaný. Hned čtyřikrát Španělé zvítězili nejtěsnějším rozdílem 1:0. Příznačnou zajímavostí Del Bosqueho výběru je fakt, že z třiadvaceti vstřelených branek se jedenáct postarali hráči, kteří na Euro nejedou.

Závěrečná příprava nebyla z nejoslnivějších, v březnu přišly dvě nevýrazné remízy s Itálií a Rumunskem, na přelomu května a června si spravili Španělé chuť jasnými výhrami nad Bosnou a Hercegovinou i Koreou. Generálka s Gruzií však přinesla šok. La Roja nedokázala vstřelit ani gól a po porážce 0:1 musel kromě kouče k lepší hře burcovat i debutant na ME Lucas Vázquez: "V dnešním fotbale můžete prohrát s jakýmkoli soupeřem. Porážka nás musí motivovat k tomu, abychom začali Euro co nejlépe."

Složitý je vždy především start šampionátu. Pokud se Španělé rozehrají, budou útočit na jedinečný treble. "Jdeme do turnaje s nejvyššími ambicemi, a to obhájit titul. Ale zůstáváme pokorní. Můžeme narazit na tým, který bude lepší. Rozhodně si nemyslíme, že jsme neporazitelní," zdůraznil trenér Del Bosque.

Euro obhájci titulu odstartují duelem s ČR 13. června, o čtyři dny později změří síly s Tureckem a skupinu D uzavírají 21. června proti Chorvatsku.

Tip redakce webu ČT sport na umístění Španělska: Finále

Nominace Španělska:

Brankáři: Iker Casillas (Porto/Portug.), David de Gea (Manchester United/Angl.), Sergio Rico (Sevilla).

Obránci: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Piqué, Jordi Alba, Marc Bartra (všichni Barcelona), César Azpilicueta (Chelsea/Angl.), Juanfran (Atlético Madrid), Mikel San José (Bilbao), Héctor Bellerín (Arsenal/Angl.).

Záložníci: Cesc Fábregas, Pedro (oba Chelsea/Angl.), David Silva (Manchester City/Angl.), Koke (Atlético Madrid), Lucas Vázquez (Real Madrid), Bruno Soriano (Villarreal), Thiago Alcántara (Bayern Mnichov/Něm.), Andrés Iniesta, Sergio Busquets (oba Barcelona).

Útočníci: Nolito (Celta Vigo), Aritz Aduriz (Bilbao), Álvaro Morata (Juventus/It.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články