Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Španělé končí a titul neobhájí. Itálie jim vrátila finálové zklamání

Saint-Denis – Čtyři roky uběhly od finále Eura, ve kterém Španělé uštědřili Italům debakl 4:0. Dnes je zřejmé, že zlato z minulého šampionátu bylo labutí písní vítězné generace La Roja. Španělé po zpackaném mistrovství světa neobhájí ani titul z evropského šampionátu. Azzurri zcela ovládli osmifinále a po přesvědčivém výkonu jdou mezi osm nejlepších po výhře 2:0. O výhře Itálie rozhodli Chiellini a Pellé.

Na konci zápasu působilo vítězství Azzurri nevyhnutelně. Když Darmian s Pellém utekli zpod tlaku až ke španělskému vápnu, bylo jasné, co se stane. Obránce Manchesteru United ani nepotřeboval přesnou průnikovou přihrávku, ta se odrazila od Rámose přímo do cesty k Pellému, který se nerozpakoval a napálil míč do sítě.

Italové tak svým druhým gólem stvrdili zcela zasloužený postup. V zápase byli prakticky ve všem o krok dříve než Španělé, kteří si sice v posledních dvaceti minutách vypracovali tlak a mohli i srovnat, ale už to prostě nebylo takové jako dříve.

Buffon se samozřejmě vytáhl s několika skvělými zákroky, zvláště proti pokusům Iniesty a Piquého. Ale už to nebyla ta La Roja, která by celý zápas utahovala kolem soupeře smyčku a vyčerpaný soupeř už na konci nezvládal neúnosný tlak. Naopak, Itálie hrála v utkání prim – a to téměř i v držení míče, kde se Španěly držela krok zvláště v prvním poločase.

V úvodní půli si ostatně Španělé ani neškrtli. La Roja začala zcela tristně a vůbec se v utkání nechytla. Za hustého deště španělští hráči kazili rozehrávku a byla to Itálie, která tvořila hru a dostávala se do obrovských šancí.

Do vedení mohli jít Italové v prvních dvaceti minutách už dvakrát. Jistému gólu zabránil De Gea, který se po hlavičce Pellého skvěle položil na zem, stejně jako po výborných nůžkách Giaccheriniho. Španělé byli přitlačeni ke zdi, Ramos po centru De Sciglia na poslední chvíli odvracel před Pellém.

Ani poté, co se vyčasilo, Španělé nepřevzali kontrolu nad zápasem. Naopak, otěže nad utkáním drželi pevně v rukou Italové. A Azzurri z převahy vytěžili postupovou branku. Nesoustředění Španělé stále ještě srovnávali zeď, když už Éder vyslal tvrdou ránu na De Geu. Španělský gólman míč jen vyrazil k Giaccherinimu, ten prostrčil balon na Chielliniho, a obránce Juventusu dopravil míč do prázdné brány.

Španělé působili v celém zápase velice letargicky a nebyli schopní přepnout na vyšší tempo. Na výběru Vicente del Bosqueho se mohla projevit jak únava hráčů ze špičkových klubů, tak z rychlého sledu zápasů na Euru.

O to je možná zpětně hůře pochopitelné, proč španělský trenér nechal svůj tým hrát počtvrté prakticky stále ve stejné sestavě. A zvláště při pohledu na Italy, kteří naopak i díky tomu, že pro utkání s Irskem vyměnili značnou část jedenáctky, působili na hřišti svěže, a vynahrazovali tak nedostatek individuální kvality.

A pro Španěly mohlo být ještě hůř. Malátný výkon korunovala situace z konce prvního poločasu. Nolito se snažil probít přes trojblok Italů, ale narazil. De Rossi si sebral míč, skvěle se protáhl mezi několika Španěly a odstartoval protiútok, který jen o několik vteřin později skončil skvělou střelou Giaccheriniho. Rána mířila do protější šibenice, ale De Gea ji těsně vytáhl nad břevno.

Další tutovku Itálie spálil Éder po změně stran, když mu míč do úniku skvěle přiťuknul Pellé, útočník Interu ale v souboji jeden na jednoho selhal proti De Geovi. Únava se poté projevila i na Italech, a Španělé tak konečně začali mít více ze hry. Ale pouhá poslední půlhodina solidního výkonu už na obrat nestačila, Azzurri si až na několik nebezpečných závanů vítězství pohlídali.

Vzhledem k tomu, že svěřenci Antonia Conteho ani v dalších zápasech nebudou favority, mohou těžit ze stylu hry, který jim přinesl přesvědčivá vítězství už proti dvěma favoritům turnaje. A po odplatě prohry z finále před čtyřmi lety vyslali Azzurri další signál, že do souboje o zlato mohou dojít znovu – a nyní už v něm opravdu uspět.

Itálie - Španělsko 2:0 (1:0)

Branky: 33. Chiellini, 90.+1 Pellé. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Göcek, Simsek (všichni Tur.). ŽK: De Sciglio, Pellé, Thiago Motta - Nolito, Busquets, Silva. Diváci: 76 125.

Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - De Rossi (54. Thiago Motta) - Florenzi (83. Darmian), Parolo, Giaccherini, De Sciglio - Pellé, Éder (82. Insigne). Trenér: Conte.
Španělsko: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba - Fábregas, Busquets, Iniesta - Silva, Morata (70. Lucas Vázquez), Nolito (46. Aduriz, 81. Pedro). Trenér: Del Bosque. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články