Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Španělé deklasovali Turecko a slaví postup do osmifinále ME

Nice - Fotbalisté Španělska suverénně postoupili do vyřazovací fáze evropského šampionátu. V utkání s Tureckem jednoznačně dominovali a svou převahu zúročili třemi góly. Do střelecké listiny se dvakrát zapsal kanonýr Morata, jednou přesně zamířil Nolito. 

Reprezentanti La Roja postavili základ svému vítězství už v prvním poločase. Po půl hodině hry si na vynikající centr Nolita naskočil Morata, za jehož přesně mířenou hlavičkou se brankář Babacan stačil jen smutně ohlédnout.

Fanoušci z Pyrenejského poloostrova skákali radostí. Někteří z nich se možná ani nestačili usadit zpět na svá místa, když jim jejich miláčci dopřáli nával emocí podruhé. Dirigent Fabregas poslal za obranu Turecka nadýchaný oblouček, který výrazně podcenil stoper Topal a pohotový Nolito náskok zdvojnásobil.

Po změně stran opět skóroval Morata, jenž zužitkoval brilantní kombinační akci Iniesty s Albou. Obhájci titulu po závěrečném hvizdu doplnili duo Francie, Itálie a bez větších problémů postoupili do osmifinále mistrovství Evropy.

Tiki-taka slavila úspěch

Svěřenci Vicenta Del Bosqueho měli od úvodních minut výraznou územní převahu a podle očekávání se prostřednictvím krátkých přihrávek dostávali k blízkosti turecké svatyně. Aktivní byl především útočník Morata.

Kanonýr turínského Juventusu nejprve z hranice pokutového území vyprášil rukavice brankáře Babacana a vzápětí po centru Alby orazítkoval z bezprostřední blízkosti tyč. Převážit misky vah na stranu Španělska mohl i hrdina prvního duelu Pique, ale prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Turečtí fotbalisté příliš prostoru k rozvíjení kombinačních akcí neměli. Na účinný presink reprezentace La Roja hledali recept marně. Španělé zápasu dominovali a svou převahu gólově vyjádřili po půl hodině hry. Dvěma góly v rychlém sledu více méně rozhodli o osudu celého utkání.

"Pro mě je to stále neuvěřitelné. Na španělský tým jsem se dívával v televizi a teď jsem tady a dávám za něj góly. Je to sen," uvedl šťastný střelec Morata.

Ve druhém dějství se obraz hry nezměnil. Úřadující evropští šampióni bez větších problémů kontrolovali průběh střetnutí. Soupeři míč příliš často nepůjčovali, navíc záhy přidali třetí gól. Turci poté několikrát zahrozili, ale žádný z pokusů za zády brankáře De Gey neskončil.

"Zahráli jsme opravdu dobře, ale ještě jsme ničeho nedosáhli. Musíme takhle pokračovat dál. Chceme skupinu vyhrát," řekl po utkání trenér Vicente Del Bosque, jehož svěřenci na mistrovství Evropy neinkasovali už 690 minut v řadě. "Potěšila mě především útočná dvojice Morata a Nolito. Jsem s nimi opravdu spokojený," dodal.

Naopak hodně zklamaný byl trenér Turecka Fatih Terim. "Viděl jsem tým, který se mi nelíbil. Tým, který to vzdal a jen přijal prohru. Ti, kteří znají mou kariéru, přístup a osobnost, budou vědět, že nemám nic společného s těmi, kteří se vzdávají," prohlásil dvaašedesátiletý kouč.

Mistrovství Evropy ve fotbale:

Španělsko - Turecko 3:0 (2:0)

Branky: 34. a 48. Morata, 37. Nolito. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič - Grujič, Djokič (všichni Srb.). ŽK: Ramos - Yilmaz, Tufan. Diváci: 33 409.

Španělsko: De Gea - Juanfran, Ramos, Piqué, Alba (81. Azpilicueta) - Fábregas (71. Koke), Busquets, Iniesta - Silva (64. Soriano), Morata, Nolito. Trenér: Del Bosque.

Turecko: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Erkin - Calhanoglu (46. Sahin), Tufan, Inan (70. Malli), Özyakup (62. Sahan), Turan - Yilmaz. Trenér: Terim.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy