Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Slovensko znovu vyhrálo, Anglie se protrápila přes Estonsko

Praha - Slováci pokračují ve spanilé jízdě začátkem kvalifikace. Po vítězství v Ukrajině a domácí výhře nad Španělskem si poradili i v Bělorusku. Anglie se dlouho nedokázala prosadit přes urputně bránící Estonsko, nakonec však po vyloučení domácího kapitána Klavana a díky povedenému přímému kopu anglického protějška Waynea Rooneyho zvítězila 1:0. Rusko pouze remizovalo doma s Moldavskem 1:1 a v kvalifikační skupině tak klopýtlo již podruhé.

Slavící slovenští fotbalisté
zdroj: AP autor: Sergei Grits

Slovensko mělo v Borisově od začátku převahu, ale poprvé se prosadilo až v 65. minutě díky umístěné ráně kapitána Hamšíka. V 79. minutě sice plzeňského brankáře Kozáčika překonal Kalačev, ale hostům za pět minut vrátil vedení znovu Hamšík. V nastavení ještě pojistil náskok střídající Šesták. Slováci si upevnili vedení ve skupině C, v níž mají tříbodový náskok na druhé Španělsko a třetí Ukrajinu.

Úřadující mistři Evropy Španělé získali "povinné" tři body v Lucembursku, kde vyhráli jasně 4:0. Úvodní branku vstřelil ve 27. minutě Silva, vedení pojistil krátce před pauzou Paco Alcácer. Útočník Valencie dal třetí branku ve čtvrtém utkání za reprezentaci.

Svůj premiérový gól při sedmém startu za španělský tým vstřelil v 69. minutě brazilský rodák Diego Costa a v 88. minutě uzavřel skóre náhradník Bernat. De Gea, který v brance Španělska nahradil na Slovensku chybujícího Casillase, udržel čisté konto.

Wayne Rooney oslavuje vstřelenou branku za Anglii
zdroj: imago sportfotodienst

Angličané se dlouho nedokázali prosadit přes estonskou obranu. V první půli hráli hosté ve velmi slušném tempu a vytvořili si několik velice slibných příležitostí, ve druhém dějství však i přes vyloučení domácího kapitána Klavana ve 48. minutě měli velký problém dostat se přes zahuštěný střed obrany.

Přesilovku nakonec využil čtvrt hodiny před koncem střelou z přímého kopu Rooney. Útočník Manchesteru United při 99. startu zaznamenal 43. gól za reprezentaci a šest zásahů mu chybí k národnímu rekordu Bobbyho Charltona.

Rusko v Moskvě překvapivě remizovalo 1:1 s Moldavskem a ve třetím kvalifikačním zápase uhrálo druhý nerozhodný výsledek. Odpor hostů zlomil v 73. minutě proměněnou penaltou Dzjuba, ale o několik vteřin později vyrovnal Epureanu hlavou z rohu.

Italský trenér Fabio Capello na ruské lavičce v sedmém domácím kvalifikačním duelu poprvé nevyhrál. Jeho tým je ve skupině G druhý s dvoubodovým mankem na Rakousko, které před svým publikem zdolalo Černou Horu 1:0.

Výsledky kvalifikace na ME 2016 ve fotbale

Skupina C:

Ukrajina - Makedonie 1:0 (1:0)

Branka: 45.+2 Sydorčuk.

Lucembursko - Španělsko 0:4 (0:2)

Branky: 27. Silva, 42. Paco Alcácer, 69. Diego Costa, 88. Bernat.

Bělorusko - Slovensko 1:3 (0:0)

Branky: 79. Kalačev - 65. a 84. Hamšík, 90.+1 Šesták.

Skupina E:

Estonsko - Anglie 0:1 (0:0)

Branka: 74. Rooney. ČK: 48. Klavan (Estonsko).

Litva - Slovinsko 0:2 (0:2)

Branky: 33. a 37. Novakovič.

Skupina G:

Rusko - Moldavsko 1:1 (0:0)

Branky: 73. Dzjuba z pen. - 74. Epureanu.

Rakousko - Černá Hora 1:0 (1:0)

Branka: 24. Okotie.

Švédsko - Lichtenštejnsko 2:0 (1:0)

Branky: 34. Erkan Zengin, 46. Durmaz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články