Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Slovensko tentokrát na Němce nevyzrálo. Po jasné porážce na šampionátu končí

Lille – Slovenská cesta mistrovstvím Evropy skončila v osmifinále. Svěřenci trenéra Jána Kozáka při premiéře ve vyřazovací části na ME nedokázali zopakovat měsíc staré vítězství z přípravy nad Německem a favoritovi podlehli jasně 0:3. O branky výborně hrajícího Die Mannschaft se postarali Jérome Boateng, Mario Gómez a Julian Draxler. Navíc Mesut Özil nedal pokutový kop.

Němec Jérome Boateng se raduje z gólu v síti Slovenska
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Na konci května se Slováci postarali o velké překvapení. Z Německa si v rámci přípravy odvezli nečekanou výhru 3:1. Naostro, kdy německý kouč Löw nasadil všechny opory, už ale realita vypadala jinak a z jasného triumfu se radoval favorit.

"Němci ukázali velkou sílu. Bohužel jsme jim k tomu pomohli i my, především v úvodu zápasu jsme nehráli dobře a Německo našich chyb využilo. A když se dostane do vedení, těžko se proti němu hraje," řekl po utkání slovenský kouč Kozák.

O výsledku utkání rozhodl už první poločas. Už v osmé minutě se do odraženého míče na hranici vápna volejem opřel Boateng a díky teči skončil míč přesně u tyče. Krátce před odchodem do kabin pak druhou německou branku přidal po pěkném individuálním úniku Draxlera Gómez, jemuž na hranici malého vápna stačilo jen správně nastavit nohu.

Druhá část byla ze strany Slovenska lepší a dokonce Němce chvíli přehrávalo. Jakýkoliv odpor však zarazil Draxler, který v třiašedesáté minutě využil Hummelsovo prodloužení rohu a bombou pod břevno rozhodl o výsledku a postupu favorita.

Němci ale o postupu mohli rozhodnout už daleko dříve. První půlka z jejich strany byla naprosto dominantní. Slováky nepouštěli za polovinu a jasně je přestříleli. Mimo dva góly však pálili šance. Ty největší měl Özil, jenž nejprve neproměnil pokutový kop. V druhém případě střela z vápna záložníka Arsenalu skončila jen těsně vedle tyče.

"Na tomhle turnaji to vůbec není jednoduché, týmy hrají hodně defenzivně. Už podruhé jsme hráli proti soupeři, který do obrany nacpal bůhvíkolik hráčů, ale stejně jsme si dokázali vytvořit spoustu šancí. Jen je musíme ještě lépe proměňovat, i dnes jsme mohli nějaké góly přidat. Ale můžeme být velice spokojeni," okomentoval duel Gómez.

Slovensko se v první části dostalo před Neuera jen jednou, byla to však gólovka. Po centru z pravé strany se k hlavičce na malém vápně dostal Kucka, jenže německý brankář ukázal svůj um a míč vyškrábl na roh.

Je nám líto, video expirovalo.
Slováci končí se vztyčenými hlavami. Ohlasy po Německu

Úvod druhé části Slovákům vyšel lépe a dokonce měli častěji míč na kopačkách. Z mírné převahy si ale žádnou větší příležitost nevytvořili. Naopak po hodině hry přišel trest, který o všem rozhodl.

"Jsem zklamaný, že jsme prohráli, ale Němci nás přehráli a vyhráli zaslouženě. Kdybychom v prvním poločase byli stejně aktivní jako v tom druhém, tak by to možná bylo jiné. Odjíždíme se vztyčenou hlavou, ale cítím, že jsme do toho dneska mohli dát víc," zhodnotil utkání slovenský bek Ďurica.

Oba trenéři na hřiště na závěrečnou půl hodinu poslali hráče z lavičky, ale další branka už nepadla. Pouze Kroos vyslal nebepečnou ránu, kterou lapil Kozáčik. Po závěrečném hvizdu se tak mohli radovat hráči Německa, kteří si ve čtvrfinále zahrají buď s Itálií, nebo s obhájci titulu ze Španělska. Naopak na Slováky už čeká pouze cesta domů.

"Měli jsme na turnaji pomalejší rozjezd, ale dnes jsme předvedli velmi dobrý výkon. Zápas jsme kontrolovali, bylo to jednoznačné vítězství," řekl po utkání Löw. "Nicméně teď už nás čekají soupeři jiného kalibru. Španělsko je v zápase s Itálií mírným favoritem, ale Italové ho mohou potrápit," varoval německý trenér před čtvrtfinálovým duelem.

"Jsem rád, že jsme postoupili do osmifinále, ale Němci se na nás dobře připravili a ukázali, že jsou velký tým. Možná to trochu ovlivnil náš nedávný vzájemný přípravný zápas, protože věděli, že máme silné mužstvo, a dali si nás pozor. S odstupem času to oceníme ještě víc. Nemáme se za co stydět, něco jsme tady ukázali," dodal Kozáčik.

Německo - Slovensko 3:0 (2:0)

Branky: 8. Boateng, 43. Gómez, 63. Draxler. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Raczkowski, Musial (všichni Pol.). ŽK: Kimmich, Hummels - Škrtel, Kucka. Diváci: 44 312.

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng (72. Höwedes), Hummels, Hector - Kroos, Khedira (76. Schweinsteiger) - Müller, Özil, Draxler (72. Podolski) - Gómez. Trenér: Löw.

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Gyömbér (84. Saláta) - Kucka, Hrošovský, Škriniar, Hamšík, Weiss (46. Greguš) - Ďuriš (64. Šesták). Trenér: Kozák.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články