Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Slovensko je krůček od postupu, Rakousko si zajistilo účast

Praha - Slovenští fotbalisté uhráli remízu 0:0 na domácím hřišti s Ukrajinou a k postupu na Euro jim stačí zvítězit v jednom ze zbývajících utkání s Běloruskem a v Lucembursku. Účast ve Francii si zajistili Rakušané, když zvítězili 4:1 ve Švédsku, a po Anglii, České republice a Islandu jsou čtvrtým týmem, který se kvalifikoval na mistrovství Evropy. Rekordní padesátou branku v reprezentačním dresu vstřelil Wayne Rooney, který se tak na čele nejlepších anglických střelců odpoutal od Bobbyho Charltona.

Utkání Slovensko - Ukrajina
zdroj: imago sportfotodienst

Rakušané šli do utkání v Solně s vědomím, že výhra je posune mezi kvalifikované týmy. A utkání zvládli nad očekávání dobře. Už v 9. minutě proměnil po faulu Arnautovice pokutový kop David Alaba. Ještě do přestávky se prosadil po dlouhém autu Martin Harnik a v druhém poločase skórovali Marc Janko a podruhé Harnik. V nastaveném čase výsledek pouze zmírnil Ibrahimovic. Rakušané budou na mistrovství Evropy hrát teprve podruhé, první účast si připsali jako pořadatelé při domácím turnaji v roce 2008.

Za Rakouskem je situace ve skupině G vyrovnaná. Na druhé místo se po výhře 7:0 v Lichtenštejnsku dostali Rusové. V jejich dresu zářil Arťom Dzjuba, který vstřelil čtyři góly. Třetí jsou Švédové a bez šance nejsou po výhře 2:0 v Moldavsku ani Černohorci. Na Švédsko ztrácejí jen jeden bod.

Blízko postupu jsou po bezbrankové remíze s Ukrajinou i Slováci. Pokud by v Žilině vyhráli, mohli sice slavit postup, ale i remíza je pro ně cenný výsledek. V příštím zápase jim stačí na domácí půdě porazit Bělorusko. Stejné vyhlídky má také Španělsko, kterému v říjnu stačí doma porazit Lucembursko. Svěřencům Vicente Del Bosqueho sice k výhře v Makedonii pomohl nešťastný vlastní gól brankáře Pačovského, ale i tak zaznamenali šestou kvalifikační výhru v řadě.

Už od neděle měla postup jistý Anglie, i přesto si dokázala ve Wembley poradit se Švýcarskem 2:0 a zůstává jediným týmem ze všech skupin, který dosud neztratil ani bod. V historii se kvalifikaci na evropský šampionát povedlo s plným počtem bodů odehrát pouze pěti týmům včetně České republiky před turnajem v roce 2000.

Anglii do vedení poslal střídající Harry Kane, druhou branku přidal z penalty Wayne Rooney. Útočník Manchesteru United se v reprezentaci trefil v sedmém zápase za sebou a navíc zaznamenal 50. reprezentační trefu. Tím se stal nejlepším střelcem Albionu v historii, o gól za sebou nechal Bobbyho Charltona.

Švýcaři i přes porážku v Londýně zůstávají druzí, i když je Slovinci po těsné výhře 1:0 nad Estonskem stáhli na rozdíl tří bodů. Blízko velkému úspěchu byli fotbalisté San Marina, kteří až do nastaveného času drželi remízu 1:1 v Litvě, než rozhodl domácí útočník Spalvis. Sanmarinští fotbalisté se gólově ve venkovním soutěžním zápase prosadili po 14 letech.

Výsledky kvalifikace na ME 2016 ve fotbale

Skupina C
Borisov: Bělorusko - Lucembursko 2:0 (1:0) Branky: 34. a 62. Gordejčuk.
Skopje: Makedonie - Španělsko 0:1 (0:1) Branka: 8. vlastní Pačovski.
Žilina: Slovensko - Ukrajina 0:0

Skupina E
Londýn: Anglie - Švýcarsko 2:0 (0:0) Branky: 67. Kane, 84. Rooney z pen.
Vilnius: Litva - San Marino 2:1 (1:0) Branky: 7. Černych, 90.+2 Spalvis - 55. M. Vitaioli. ČK: 50. Arlauskis - 88. Chiaruzzi.
Maribor: Slovinsko - Estonsko 1:0 (0:0) Branka: 63. Berič.

Skupina G
Vaduz: Lichtenštejnsko - Rusko 0:7 (0:3) Branky: 21., 45., 73. a 90. Dzjuba, 40. Kokorin z pen., 77. Smolov, 86. Dzagojev. ČK: 40. Kaufmann (Licht.).
Kišiněv: Moldavsko - Černá Hora 0:2 (0:1) Branky: 9. Savič, 65. Bečiraj.
Solna: Švédsko - Rakousko 1:4 (0:2) Branky: 90.+1 Ibrahimovic - 38. a 88. Harnik, 9. Alaba z pen., 77. Janko. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články