Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Slováci jsou velmi blízko osmifinále. Na jistotu musí ale po remíze s Anglií počkat

Saint-Étienne – Jisté to ještě není, fotbalisté Slovenska jsou však při premiéře na mistrovství Evropy velmi blízko osmifinále. K výborné pozici jim pomohla vydřená remíza 0:0 s favorizovanou Anglií, díky níž si ve skupině zajistili třetí místo se čtyřmi body. Na potvrzení postupu si však budou muset ještě počkat. To Albion už má vyřazovací část jistou.

Utkání Anglie - Slovensko
zdroj: REUTERS autor: Robert Pratta

Po celý zápas bránili v hlubokém bloku a na polovinu soupeře se příliš často nedostávali. Na fotbalistech Slovenska bylo v klíčovém střetnutí znát, že chtějí hlavně neinkasovat a připsat si bod, který by jim dal téměř jistotu osmifinále. Anglie sice na jejich obranný zámek bušila a za celý zápas vypálila celkem 27 střel. Na výborně chytajícího brankáře Kozáčika si však nepřišla a svěřenci trenéra Kozáka se mohli po závěrečném hvizdu začít radovat.

"Dneska nám to vychytal Matúš Kozáčik, který chytil tři čtyři jasné šance, takže klobouk dolů," uznala po utkání největší slovenská hvězda Hamšík.

Díky jedné výhře a remíze v tabulce třetích týmů už Slováci s jistotou přeskočili Albánii, a pokud budou mít ještě lepší bilanci jako jeden z protivníků, osmifinále je jejich. Angličané mezi šestnáct nejlepších už zamířili. V tabulce však obsadili až druhou příčku za Walesem.

"Čas teprve ukáže, ale udělali jsme pro postup maximum. Remizovali jsme s Anglií na mistrovství Evropy, to je prostě úžasné," prohlásil slovenský kouč Ján Kozák. "Chtěli jsme bod a získali jsme ho. Snad nám bude stačit k postupu, to čekání bude náročnější než tenhle zápas," přidal Kozáčik.

Albionu přitom patřil celý zápas. Trenér Hodgson na trávník poslal velmi pozměněnou sestavu. Do základu nasadil hned šest nových tváří, ale Albion na hřišti vládl. Jediné, co mu však chybělo, byla úspěšná střelba.

Už v první půli si vytvořil velké šance, které volaly po gólu. V sedmnácté minutě ukázal Škrtelovi svoje rychlostní schopnosti Vardy, jenže tváří v tvář Kozáčikovi neuspěl. Brankář Plzně si další povedený zákrok připsal i po půlhodině, kdy ho z hranice vápna prověřil tvrdou placírkou Lallana.

Pasivně hrající Slováci se museli třást i u dalších ataků zejména po své levé straně, kde absolutně nestíhal náběhům Clyna křídelník Weiss. Obránce Albionu se do obrovské příležitosti dostal po změně stran, jenže Kozáčik opět tečoval. Tentokrát si vypomohl ramenem.

Angličané smyčku s blížícím se koncem stahovali víc a víc, k čemuž jim pomáhali i fanoušci, kteří na stadionu vytvořili elektrizující atmosféru. Ve výborné pozici se ocitl střídající Alli, jehož pokus z brankové čáry vykopl Škrtel. Sturridge si zase vylámal zuby na vysokém míči.

Albion pálil v závěru z každé pozice, ale na Slovensko to nestačilo, a soupeři si tak rozdělili po bodu. "Už nám šlo jen o výsledek, protože tlak soupeře byl obrovský," prohlásil Hamšík. "V jednu chvíli jsme dokonce při ošetřování Róberta Maka bránili v deseti, ale dali jsme do toho srdce, zvládli jsme to a možná jsme získali bod, který bude mít cenu zlata," přidal.

Slovensko - Anglie 0:0

Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste - Manzano, Del Cerro (všichni Šp.). ŽK: Pečovský - Bertrand. Diváci: 39 051.

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Mak, Kucka, Hamšík, Pečovský (67. Gyömbér), Weiss (78. Škriniar) - Duda (57. Švento). Trenér: Kozák.

Anglie: Hart - Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand - Henderson, Dier, Wilshere (56. Rooney) - Lallana (60. Alli), Vardy, Sturridge (76. Kane). Trenér: Hodgson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články