Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Skupina smrti. Češi na Euru narazí na Španělsko, Chorvatsko a Turecko

Paříž - Českou fotbalovou reprezentaci na Euru čeká mimořádně těžký úkol. Svěřenci Pavla Vrby se ve skupině D utkají s obhájci evropského titulu ze Španělska a také s Tureckem, soupeřem z kvalifikační skupiny. Zároveň je čeká souboj s Chorvatskem, které se může pyšnit obávanou zálohou tvořenou Modričem či Rakitičem. 

Hned první zápas česká reprezentace sehraje 13. června odpoledne na jihozápadě Francie v Toulouse se Španělskem. O čtyři dny později ji v druhém zápase v St. Étienne čeká souboj s Chorvatskem, které se může pyšnit jednou z nejlepších záloh na světě. Zřejmě klíčový poslední duel pak - podobně jako před sedmi lety na Euru 2008 v Rakousku a Švýcarsku - sehraje s Tureckem 21. června ve 21 hodin v Lens.

Pavel Vrba, kouč národního týmu: "Ve skupině je jeden velký favorit, Španělsko, a pak jsou tam tři mužstva, která budou bojovat o ta další postupová místa."

Českému týmu za jistých okolností k postupu do osmifinále stačí skončit na třetím místě, pokud získá více bodů či bude mít lepší skóre než dva další týmy na třetím místě. K větší jistotě by tedy český tým potřeboval získat alespoň jedno vítězství. 

Španělsko vyhrálo poslední dva evropské šampionáty a také mistrovství světa v roce 2010. Češi se s ním naposledy utkali v kvalifikaci o minulé Euro 2012 a prohráli 1:2 venku a 0:2 doma. V samostatné historii reprezentace hrála se Španělskem ještě v kvalifikaci o MS 1998 a připsala si remízu 0:0 doma a prohru 0:1 venku.

Trenéři týmů ze skupiny D - Ante Čačič, Vicente del Bosque, Fatih Terim a Pavel Vrba.
zdroj: ČTK/AP autor: Michel Euler

Vrba si Španěly moc nepřál, Pelta věří, že se v těžké skupině tým o to více semkne

"Španělsko znovu bude patřit k největším favoritům celého turnaje. Úplně jsem ho do skupiny nechtěl, ale to jsem nechtěl třeba ani Nizozemce před kvalifikací. Jisté je, že Španělsko na posledních turnajích mělo vždy ty nejvyšší ambice a kromě MS v Brazílii hráli vždy o medaile. To by nás mělo motivovat," uvedl Vrba.

"Nejsme v jednoduché skupině a šťastný los vypadá jinak, ale my se na turnaji vždy dokážeme semknout a bojovat. Pak už na jménech soupeřů nezáleží. My jsme turnajovým týmem a věřím, že předvedeme výkony, na něž budou fanoušci hrdí. Každopádně nás čeká krásný turnaj s velkou atmosférou," poznamenal předseda FAČR Miroslav Pelta.

Je nám líto, video expirovalo.
Pavel Vrba: Začínat proti Španělům považuji za výhodu

S Tureckem se český celek utkal v uplynulé kvalifikační skupině. V Istanbulu zvítězil 2:1 a poté v odvetě v Praze prohrál 0:2 v době, kdy už měl jistý postup. Reprezentanti nemají na Turky dobré vzpomínky z evropského šampionátu v roce 2008, kdy v závěrečném duelu skupiny přišli o vedení 2:0 a po porážce 2:3 nepostoupili do play off.

"Turecku máme co vracet z poslední kvalifikace, kdy nás porazili v Praze. Na druhou stranu jsme dokázali zvítězit v Istanbulu. Samozřejmě se vzájemně známe velmi dobře a také proto jsem si je moc do skupiny nepřál," dodal Vrba.

S Chorvatskem čeští fotbalisté ještě soutěžní zápas neodehráli

Před čtyřmi lety prohráli v přípravě v Pule 2:4, v roce 1996 s balkánským týmem na turnaji v Casablance remizovali 1:1 a podlehli na penalty. "Chorvatsko má výborné hráče v top klubech. Je to podobný případ jako Srbsko, s nímž jsme hráli v listopadu přípravný zápas," zhodnotil Vrba.

Češi na kontinentálním mistrovství ještě v samostatné historii nikdy nechyběli a na závěrečný turnaj do Francie postoupili jako vítěz kvalifikační skupiny A.

Šampionát začne 10. června soubojem pořadatelské země s Rumunskem a vyvrcholí finálovým duelem 10. července. Čeští fotbalisté byli při losu ve třetím ze čtyř výkonnostních košů a měli jistotu, že nenarazí na Slovensko, Švédsko, Polsko, Rumunsko a Maďarsko.

Základní skupiny na ME 2016 ve FranciiSkupina A: Francie, Rumunsko, Albánie, ŠvýcarskoSkupina B: Anglie, Rusko, Wales, SlovenskoSkupina C: Německo, Ukrajina, Polsko, Severní IrskoSkupina D: Španělsko, Česká republika, Turecko, ChorvatskoSkupina E: Belgie, Itálie, Irsko, ŠvédskoSkupina F: Portugalsko, Island, Rakousko, MaďarskoProgram utkání českého týmu:Španělsko - Česko (Toulouse, 13. června 2016, 15:00)Česko - Chorvatsko (St. Étienne, 17. června 2016, 18:00)Česko - Turecko (Lens, 21. června 2016, 21:00)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články