Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Skaut Plachý: Chorvaté se často nechají unést, musíme být agresivní

Tours – Zástupci realizačního týmu české fotbalové reprezentace pozorovali podobně jako Španělsko také příštího soupeře českého týmu – Chorvatsko. Konkurenta v boji o postup ze skupiny sledoval vedoucí trenérsko-metodického úseku FAČR Antonín Plachý, který viděl šest utkání chorvatského týmu včetně vítězného startu do turnaje proti Turecku. Chorvaté mají podle Plachého výborný tým, zároveň ale poukazuje na jejich slabší organizaci defenzivní činnosti a četná vyprovokování vedoucí k žlutým kartám.

Fotbalisté Chorvatska
zdroj: Reuters autor: Darren Staples

"Naživo jsem je viděl šestkrát plus něco ze záznamu. To je spousty zápasů a spousty situací. Jestli mají někde nějaké slabiny, je to spíš dozadu než dopředu," řekl Plachý.

"Momentů je víc, nebudu je říkat všechny, protože to nemám prokonzultované s trenérem Pavlem Vrbou. Ale někdy chybí rychlost a někdy spolupráce. Možná i proto, že se často měnily sestavy," dodal Plachý.

Češi jsou podle něj v defenzivě organizovanější. "Máme v obraně míň děr, než dovedou vyrobit Chorvati. Neříkám, že je vyrobí proti nám. Ale dají se tam vystopovat mechanismy, které se u nich opakují. Musíme se trefit do toho, o čem víme, že by se jim nemuselo povést," podotkl Plachý.

Chorvaté se vzhledem ke své povaze často nechají vyprovokovat. "Je potřeba zkusit vyhmátnout jejich slabá místa a být hodně aktivní v soubojích. Jako spousta jižanů se často nechají unést a trochu vystříknou, jako tým dostávají spoustu žlutých karet. Když se povede být agresivní v soubojích, soupeř musí přemýšlet trochu jinak," řekl Plachý.

V ostatních činnostech jsou podle něj Chorvaté vynikající. "Plusy jsou jednoznačné. Modrič, Mandžukič, Rakitič, Vrsaljko. Rychlý přechod do protiútoku a výborná orientace v prostoru," vyjmenoval Plachý. "Vzhledem k tomu, že třetina jich hraje ve Španělsku, jsou jim podobní. Ale oproti Španělům hrají jednodušeji a přímočařeji," dodal pozorovatel.

Proti Turecku začali Chorvaté pozvolna. "Prvních 20 až 25 minut bylo vidět, že jsou opatrnější, asi nechtěli udělat chybu. Ale postupně se to rozjíždělo a ukazovala se jejich tvář," řekl Plachý. Současná chorvatská generace bývá často srovnávaná s týmem z roku 1998, který na světovém šampionátu získal bronz. "Jsou možná ještě silnější. Už jsem to slyšel i od někoho v Chorvatsku, že to takhle srovnávají. Hrají v top týmech a hrají tam zásadní roli," prohlásil Plachý.

Trenér Ante Čačič zapracoval na přístupu i týmovém pojetí Chorvatů. "Říká se, že tohle zvládnul, udělal z nich tým, což ale neznamená, že když se jim něco nebude dařit, nemůžou na sebe houknout. Jejich pudy se můžou ukázat. Na provokace asi hrát nejde, to ale neznamená, že na ně musíme být hodní," mínil Plachý.

"Ještě jsem je neviděl vyhořet. Se San Marinem to odjezdili do mrtva. Bude záležet, jak na ně nastoupíme my. Cítí se jako favoriti, jsou sebevědomí. A teď je na nás, co s tím jejich sebevědomím uděláme," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články