Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Severní Irové překvapili Ukrajinu a vítězstvím 2:0 se udrželi ve hře o postup

Lyon - Severní Irsko v klíčovém duelu s Ukrajinou překvapivě zvítězilo 2:0 a udrželo si naději na postup ze skupiny. Pod historicky první gól své země na Euru se podepsal obránce McAuley, v prodloužení vítězství pojistil McGinn. Ukrajinci selhali a po remíze Polska s Německem mají jako první tým smutnou jistotu, že pro ně šampionát skončí už po základní skupině. Utkání v průběhu druhé půle na pár minut přerušily kroupy.

Slavící fotbalisté Severního Irska
zdroj: REUTERS autor: Robert Pratta

Severní Irové v prvním zápase nedokázali ani jednou vystřelit na bránu, ale proti favorizované Ukrajině ukázali svoji druhou, značně ofenzivnější tvář. V tradičně irském deštivém počasí po bezchybném výkonu vybojovali nečekanou, ale zcela zaslouženou výhru. 

Skóre zápasu otevřela střela z kopačky obránce McAuleyho, která se zapsala do historie. Šlo totiž o vůbec první gól Severního Irska na Euru, navíc znamenala zisk důležitých tří bodů.

Gól padl po přímém kopu, ze kterého Oliver Norwood našel přesně irského stopera a ten hlavičkoval sám před brankářem do odkryté části brány. Brankář Pjatov, který do té doby držel Ukrajince nad vodou, neměl žádnou šanci.

"Věděli jsme, že většinu gólů dali ze standardek. Celý týden jsme je trénovali. A teď z ní dostaneme gól. Co na to říct?" postěžoval si ukrajinský záložník Taras Stěpaněnko.

Druhá branka přišla v samotném závěru dlouhého nastavení, které bylo způsobeno přerušením zápasu kvůli kroupové přeháňce. Magennis nacentroval na hranici pokutového území, odkud vypálil tvrdý projektil Dallas. Brankář Pjatov střelu vyrazil pouze před sebe přímo pod nohy McGinna, který se z dorážky nemýlil a v ochozech definitivně rozpoutal zelené peklo.

"Hodně lidí říkalo, že neuděláme ani bod, ale my máme hned tři. Proti Polsku jsme nehráli s takovým nasazením, jaké bychom chtěli, ale dnes jsme ho konečně předvedli. Na tu porážku jsme zareagovali výborně," prohlásil autor vítězné branky McAuley. 

"Ještě si to pořádně neuvědomuju, to asi až za pár dní," řekl o svém gólovém zápisu hráč, jenž byl vyhlášen mužem zápasu. "Čeká nás těžký zápas s Německem, ale teď máme hlavně radost a tahle výhra nám hodně pomůže, protože nám hodně lidí nevěřilo," dodal McAuley.

Ukrajinci si zavřeli dveře do osmifinále

Vítězství z klíčového duelu potřebovali také Ukrajinci, kteří na úvod prohráli s Německem, ale jejich výkon tomu vůbec neodpovídal. Hráči se po celý zápas trápili a vážnější šance by se daly spočítat na prstech jedné ruky.

Alespoň remízu mohl zachránit záložník Kovalenko, který se v závěru utkání dostal do dvou největších ukrajinských příležitostí, ale ani jedna z jeho střel se neuchytila. Nejprve jeho halfvolej těsně minul horní růžek McGovernovy brány, a poté se mu míč svezl z kopačky a ohrozil spíše rohový praporek. Irský brankář se musel vytáhnout až proti dalekonosné ráně Jarmolenka, ale tygřím skokem udržel čisté konto.

"Byl to zápas o všechno. Je myslím zřejmé, že jsme na mistrovství skončili. V posledním utkání o nic nepůjde, jen o čest," řekl Stěpanenko. "Dokud nepadl gól, bylo o co hrát. Ale po té první brance bylo o vítězi rozhodnuto. Soupeř už pak bránil v hodně hráčích," dodal.

"Bude to pro nás důležitá zkušenost, každý zápas na velkém turnaji je důležitý. V budoucnu musíme být opatrnější, víc se soustředit a na hřišti ještě přidat. Dnes se nám to bohužel nepovedlo. Když se podíváte na nasazení obou týmů, Severní Irsko asi chtělo vyhrát víc než my," kritizoval Stěpanenko.

Ukrajina - Severní Irsko 0:2 (0:0)

Branky: 49. McAuley, 90.+6 McGinn. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Mokrusch - Ardeleánu, M. Paták (všichni ČR). ŽK: Selezňov, Sydorčuk - Ward, Dallas, J. Evans. Diváci: 51.043

Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk - Sydorčuk (76. Garmaš), Stěpaněnko - Jarmolenko, Kovalenko (83. Zinčenko), Konopljanka - Selezňov (72. Zozulja). Trenér: Fomenko

Severní Irsko: McGovern - Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans - Ward (68. McGinn), C. Evans (90.+3 McNair), Davis, Norwood, Dallas - Washington (84. Magennis). Trenér: O'Neill

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články