Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Scénář postupu počítá i s tím, jak se mužstva na turnaji chovají

Lens - S tím, jak skupinová fáze turnaje vstupuje do svého finále, se rozbíhají také různé scénáře v boji o postup. Kritéria postupu zahrnují počet dosažených bodů, rozdíl ve skóre, vzájemný zápas, počet vstřelených branek i tabulku fair play a případně i umístění v žebříčku UEFA. Při kombinaci výsledků posledních zápasů ve skupině může o pořadí Česka a Chorvatska rozhodnout i to, jak se na šampionátu oba týmy "chovají".

Čeští fotbalisté v případě vítězství nad Turky budou mít na svém kontě čtyři body, které by jim měly stačit k postupu. Otázkou je, z jakého místa. V případě, že reprezentanti porazí svého soupeře 1:0, a zároveň v paralelně hraném utkání Španělé zvítězí nad Chorvatskem stejným rozdílem, budou oba týmy v takřka identické situaci.

Obě mužstva by měla na svém kontě čtyři body a dosáhla by i stejného skóre (3:3). Ke slovu by tak přišlo "netradiční" kritérium, a to hodnocení fair play. To počítá s tím, jak se daný tým na šampionátu "choval". V hodnocení se za vyloučení udílí tři trestné body, za žlutou kartu jeden. Body se ale přidělují a odebírají i za celkové chování týmu a fanoušků, za respekt k soupeři a k rozhodčím, dokonce i za atraktivitu herního projevu.

Dobrá zpráva je, že jsou na tom Češi zatím v tomto hodnocení lépe. Žluté karty dostali na turnaji pouze Tomáš Sivok a David Limberský, kdežto na chorvatské straně došlo už ke čtyřem napomenutím. I v chování fanoušků by po incidentech ze vzájemného duelu mělo zřejmě "navrch" české mužstvo.

Češi se teoreticky mohou před Chorvaty v tabulce i dostat (v případě chorvatské prohry a lepšího českého skóre) a skončit tak na druhém místě. I ze třetí příčky by však měli dosáhnout osmifinále. V teoretickém případě by jim dokonce mohl stačit i remízový bod - tým by se ale muset spoléhat na výsledky tří zápasů v jiných turnajových skupinách.

Česko postoupí i v případě remízy, pokud zároveň:

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články