Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Rusko: Postoupí konečně ze skupiny?

Rusko na posledním Euru selhalo už ve skupině a je otázkou, zda dokáže postoupit letos. Na mistrovství světa v Brazílii skončili Rusové také už v základní části a černou sérii by chtěli ve Francii zlomit. Tým trenéra Leonida Slutského z CSKA Moskva je téměř kompletně složen z hráčů nejvyšší ruské soutěže. Jedinou výjimkou v 23členném kádru je Roman Neustädter hrající za německé Schalke. 

Arťom Dzjuba
zdroj: ČTK/TASS autor: Alexander Demianchuk

Skvělá obrana a kanonýr Dzjuba

Jestliže mají Rusové v poslední době problémy postupovat ze základních skupin závěrečných turnajů, kvalifikace jim nečiní až takové potíže. Také z kvalifikace na Euro 2016 dokázali postoupit přímo, a to z druhé pozice za suverénním Rakouskem, které vyhrálo s náskokem osmi bodů.

V deseti utkáních Rusové prohráli pouze dvakrát a v obou případech šlo o těsnou porážku proti Rakousku (vždy 0:1). Se Švédy zase dvakrát remizovali 1:1. Rusové nakonec uhájili druhou příčku právě před Seveřany, které odsoudili do bojů v play-off.

Jestli se alespoň něco pozitivního povedlo v ruské reprezentaci vypilovat z předchozího období pod patronací bývalého kouče Fabia Capella, tak je to pevná defenziva. Rusko inkasovalo v deseti kvalifikačních duelech pouze pět branek, pětkrát vyšli soupeři zcela naprázdno. Skvělá obrana byla však vyvážená slušným útokem, který nasázel 21 branek.

V útočném snažení se nejvíce činil Arťom Dzjuba z petrohradského Zenitu, který nastřílel osm branek a se Švédem Zlatanem Ibrahimovičem byl nejlepším střelcem skupiny. Další tři branky přidal útočník Alexandr Kokorin.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Rusko

Kdo bude dirigentem ofenzivy místo Denisova?

Kostru ruské sestavy tvoří hráči CSKA Moskva, kterých je ve výběru hned sedm. V brance je třetí nejzkušenější člen reprezentačního kádru Igor Akinfejev s 87 starty. Více reprezentačních zápasů má jen stoperská dvojice a Akinfejevovi spoluhráči z CSKA Sergej Ignaševič a Vasilij Berezutskij, kteří mají dohromady více než 212 odehraných utkání.

Po zranění Denisova vypadl Rusům mozek ofenzivy, a tak se čeká, kdo převezme jeho dirigentskou roli. Zodpovědnost by měl převzít Roman Širokov, který má ze všech ruských záložníků tři prvenství – je nejstarší, má nejvíce startů a také je nejlepším aktivním střelcem národního týmu se 13 brankami.

Pokud budou hrát Rusové na dva útočníky, mohou se opřít o zajímavé ofenzivní duo z Petrohradu Kokorina a zejména Dzjubu. Druhý jmenovaný má perfektní statistiku vstřelených branek, když jich dal devět v pouhých 18 duelech. Vedle pevné obrany tak mají Rusové největší hrozbu právě v jejich elitním střelci.

Klíčový hráč: Arťom Dzjuba. Nejlepší ruský střelec v kvalifikaci s úctyhodnými devíti brankami. Sedmadvacetiletý útočník Zenitu má ve svém nynějším klubu i v reprezentaci výbornou bilanci gólu na každý druhý zápas, kterou bude chtít přenést i na Euro.

Vycházející hvězda: Alexandr Golovin. Čerstvě dvacetiletý záložník bude důležitou postavou ve středu hřiště a v ruské reprezentaci už vytlačuje kapitána Romana Širokova na kraj. "Dnes je na hřišti dynamičtější než Širokov," myslí si bývalý trenér ruské jednadvacítky Dmitrij Chomucha. "Byl klíčovým hráčem Rusů na obou mládežnických mistrovstvích Evropy."

Nejdůležitější absence: Alan Dzagojev. Ofenzivní záložník CSKA je dlouhodobě spojovaný s přestupem do elitních evropských soutěží. Na Euru ale chybí kvůli zranění a ruské reprezentaci tak bude chybět jeho kreativita a góly. K němu se na poslední chvíli přidal také Igor Denisov.

Albion úvodní překážkou

Vzhledem k faktu, že má Rusko problémy s postupem ze skupin na závěrečných turnajích, se jako potíž jeví složení skupiny B. Rusy hned na úvod čeká výběr Anglie, která by měla díky síle svého kádru patřit k favoritům Eura. Ve druhém utkání narazí Rusové na Slováky, kteří cítí jedinečnou šanci prorazit konečně na mistrovství Evropy. Posledním soupeřem pak bude jiný ostrovní celek, a to nevyzpytatelný Wales, který je na evropském turnaji poprvé v historii.

Tip redakce webu ČT sport na umístění Ruska: 4. místo ve skupině

Konečná nominace

Brankáři: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Jurij Lodygin (Zenit), Guilherme Marinato (Lokomotiv Moskva)

Obránci: Sergej Ignaševič, Vasilij Berezutskij, Alexej Berezutskij, Georgij Ščennikov (všichni CSKA), Dmitrij Kombarov (Spartak Moskva), Igor Smolnikov (Zenit), Roman Šiškin (Lokomotiv Moskva), Roman Neustädter (Schalke)

Záložníci: Roman Širokov, Alexandr Golovin (oba CSKA), Denis Glušakov (Spartak), Alexandr Samedov (Lokomotiv), Dmitrij Torbinskij, Pavel Mamajev (oba Krasnodar), Oleg Šatov (Zenit), Oleg Ivanov (Těrek Groznyj), Artur Jusupov (Zenit Petrohrad)

Útočníci: Alexandr Korobin, Arťom Dzjuba (oba Zenit), Fjodor Smolov (Krasnodar)

Trenér: Leonid Slutskij

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články