Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rozšíření Eura se povedlo, 24 týmů by mohlo zůstat i po roce 2020, tvrdí UEFA

Paříž – UEFA hodnotí rozšíření Eura na 24 týmů za úspěšné. I díky němu zažily na mistrovství Evropy premiéru týmy Albánie, islandu, Severního Irska či Walesu. Podle ředitele turnaje Martina Kallena otevřelo rozšíření fotbalu nové obzory, chválil také skvělou podporu fanoušků. Euro by podle něj mělo zůstat u 24 účastníků i po příštím mistrovství Evropy v roce 2020.

Slavící fotbalisté Islandu
zdroj: REUTERS autor: Eric Gaillard

Albánci se s turnajem loučili po základních skupinách, Severní Irsko a Slovensko vypadlo v osmifinále. Island došel do čtvrtfinále a Wales čeká ve středu semifinále proti Portugalsku.

Ředitel turnaje Martin Kallen si pochvaloval fakt, že reprezentace podceňovaných týmů měly nejbouřlivější podporu fanoušků. Hráče Islandu vítalo po vyřazení s Francií v Reykjavíku jako hrdiny zhruba 30 tisíc lidí, což je desetina populace v zemi.

"Lidé se obávali, že ten formát nebude fungovat, ale fungoval," řekl Kallen. "Viděli jsme dva týmy (Island a Wales), které došly dál, než kdokoliv čekal, a to je dobře. Fotbalu to otevřelo nové obzory," dodal.

Podle kritiků ale rozšíření počtu účastníků nijak nepřidalo turnaji na atraktivitě. Wales a Severní Irsko by navíc podle nich postoupily i na šestnáctičlenné Euro. Model s 24 účastníky, který výkonný výbor UEFA schválil před osmi lety, bude platit i pro příští Euro v roce 2020.

Kallen je přesvědčen, že UEFA u něho zůstane i pro další turnaje. "Zatím to ještě nevíme, ale je to formát, o kterém budeme uvažovat, protože se osvědčil," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články