Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rosický: Vítězství je velké povzbuzení, ale je to jen začátek

Praha – Vítězství v pravý čas. Trenér Pavel Vrba si po čtyřech přípravných zápasech bez výhry na startu kvalifikace mistrovství Evropy připsal se svými svěřenci cenný skalp bronzových medailistů ze světového šampionátu Nizozemců. Kouč věří, že nečekané tři body za vítězství 2:1 povzbudí tým do dalších bojů kvalifikační skupiny A. Podobně viděl zápas i kapitán týmu Tomáš Rosický, který se snažil krotit velkou euforii a upozornil na to, že český tým je stále na začátku své cesty za kýženým postupem.

Pavel Vrba s Tomášem Rosickým
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Tyhle tři body jsou velmi důležité, ale čeká nás ještě hodně zápasů. Vítězství Islandu nad Tureckem 3:0 nám ukázalo, že naše skupina nebude jednoduchá," prohlásil Vrba.

Trenér si mohl gratulovat, že mu stejně jako v mnoha případech předtím vyšly jeho trenérské tahy. Překvapivý člen základní sestavy Bořek Dočkal dal první gól a střídající Václav Pilař rozhodl. "Četl jsem spoustu sestav, možností, jak hrát, jak to postavit. Naštěstí se nám to povedlo postavit podle našich představ. Jsem rád, že nám to vyšlo. U Dočkala hrálo roli to, že jsme spoléhali na klubovou spolupráci s Kadeřábkem," podotkl Vrba.

Zatímco v předchozích přípravných zápasech národní tým doplácel na zahazování šancí, dnes se k němu v nastavení obrátilo štěstí čelem. "Přiznám, že asi tři minuty před koncem jsem si říkal, že bych byl spokojený s remízou 1:1. To bychom bod brali. Ale po příchodu čerstvých hráčů jsme se neustále snažili být aktivní, hrozit z brejků a za to jsme sklidili odměnu v podobě druhého gólu," řekl Vrba.

Tomáš Rosický:

"Jsou tam věci, na kterých se dá jakž takž stavět, ale musí se na nich pracovat dál. Pro nás je tohle vítězství velké povzbuzení a ukázka toho, co je tohle mužstvo schopné hrát. Ale je to jenom začátek. Island v naší skupině porazil 3:0 Turky a bude to ještě celé sranda."

"Takový poctivý fotbal"

"Hráli jsme takový poctivý fotbal, který tenhle tým může hrát. Proti těm řekněme menším soupeřům budeme muset hrát něco jiného. Takže uvidíme, jak to půjde dál, ale samozřejmě jsme vykročili výborně," uvedl Rosický.

K triumfu nad třetím celkem letního mistrovství světa prý pomohly i speciálně zahrávané standardní situace, na jejichž přípravě se podílel bývalý reprezentační kouč Karel Brückner. "Standardky jsme nacvičovali dlouho. Určitě jste tam viděli rukopis trenéra Brücknera. To je jedna z těch věcí, kterými můžete mančaft jako Nizozemsko překvapit. Škoda, že jsme nevyužili nějakou z nich gólově, ale určitě jsme je tím zaskočili," uvažoval Rosický.

Rosický stále vidí prostor na zdokonalení české hry. "Přechod jsme markantně zlepšili oproti předchozím zápasům, ale mohli jsme to řešit klidněji. Šli jsme někdy dopředu až moc rychle a balony ztráceli," doplnil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články