Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rosický: Takové chyby dělat nemůžeme, jinak nemáme na Euru šanci

Praha - Už čtvrtou generálku na Euro zažil Tomáš Rosický  a i tu čtvrtou s českou reprezentací prohrál. Jen na Euru 2000 ale poté Češi nepostoupili ze skupiny, a reprezentační kapitán tak věří, že taková prověrka byla důležitá. Připustil ale, že pokud bude národní tým dělat takové chyby i na šampionátu, nemá šanci.

Kapitána fotbalové reprezentace Tomáše Rosického po prohrané domácí generálce na mistrovství Evropy s Koreou (1:2) mrzelo, že český tým stále dělá podobné chyby. Na tom podle pětatřicetiletého záložníka musí svěřenci Pavla Vrby zapracovat, jinak nemají na francouzském šampionátu šanci.

"Byl to skvělý test, protože jsme narazili na velice dobrého soupeře. Samozřejmě ten výsledek je pro nás špatný. Jsou tam zase věci, které se bohužel u nás opakují," řekl Rosický.

"Na druhou stranu musíme vědět, že jsou to naše chyby, a ty se dají odstranit. Je to lepší, než kdyby nás konstantně vymíchávali a věděli bychom, že to nemůžeme nijak zastavit. Tohle si musíme upravit, jinak tam nemáme šanci," doplnil dosluhující středopolař Arsenalu.

Český tým v pražském Edenu po chybách inkasoval už dvakrát v úvodním poločase. "V první půli jsme si to strašně komplikovali a oba góly jsme jim darovali. Před prvním gólem jsme pod kontrolou na jejich vápně, úplně zbytečná ztráta z brejku, faul, nádherný gól. Před druhou brankou moje hrozná chyba, šlápl jsem si tam na to. Ale pramení to z toho, že chceme hrát," konstatoval Rosický.

Po změně stran u domácích viděl zlepšení i po vyloučení Theodora Gebre Selassieho z 60. minuty. "Vytvořili jsme si zase dost šancí, abychom ještě z 0:2 třeba vyrovnali. I když jsme šli do deseti, tak jsme všichni výborně bojovali. Jsou tam velice pozitivní i špatné věci. Mně se třeba líbilo, jak se do toho v oslabení šlapalo. To bylo fajn a na tom se stavět dá," upozornil odchovanec Sparty.

Prohraný závěrečný test před ME za velkou komplikaci nepovažuje. "Generálka má stejný význam jako předchozí zápas s Ruskem (2:1). Když se podíváte na poslední mistrovství Evropy, tak jsme prohráli taky generálku doma (s Maďarskem 1:2), a pak postoupili ze skupiny. Samozřejmě jsme nechtěli prohrát, ale nemůžeme v žádném případě panikařit. Tohle nebyl zápas, kde by nás někdo přehrával," řekl Rosický.

Česká reprezentace podle něj může na Euru, kde se ve skupině utká se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem, uspět jen aktivní hrou. "My se musíme snažit hrát. Když to budeme kopat do lesa, nebudeme mít žádnou šanci. Pokud budeme jenom bránit, je to samozřejmě nesmysl. Musíme se o to snažit hrát, ale vylepšit to," nabádal Rosický.

Cítí, že během reprezentační přípravy dohnal zápasové manko, které měl v minulé sezoně v Arsenalu. "Já se cítil dobře i s Ruskem. Nemám problém s celým zápasem. Hrál jsem přes osmdesát minut s Ruskem a teď celý zápas, takže fyzicky problém nemám," dodal zkušený záložník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články