Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rosický o Španělsku: Pro mladé kluky to bude ohromná zkušenost

Tours - Kapitán Tomáš Rosický se s českou fotbalovou reprezentací chystá na start na svém čtvrtém evropském šampionátu v kariéře. Po vleklých zdravotních problémech věří, že je na svůj dost možná poslední velký turnaj kariéry stoprocentně připraven. Po dvou dnech ve francouzském Tours vnímá hlavně důkladná bezpečnostní opatření, která se podle něj podepisují na atmosféře okolo turnaje.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Český tým má v Tours za sebou první trénink za zavřenými dveřmi. "Dneska byl první trénink, který byl zohledněn na našeho prvního soupeře Španěly. Doteď jsme se soustředili jen na sebe, co my bychom chtěli hrát, jak bychom se tu chtěli představit," říká Rosický.

V 35 letech ho čeká už čtvrté Euro. Zažil šampionát v roce 2000 a bude tak patřit mezi veterány francouzského mistrovství. "Nemůžu říct, že je to pro mě jenom další šampionát. Pořád cítím určité napětí. Už když jsme jeli s týmem na soustředění do Rakouska, tak jsem cítil zvláštnost téhle akce," míní Rosický.

Oproti předchozím šampionátům ale vidí rozdíl v atmosféře, poznamenané listopadovými teroristickými útoky. "Když to srovnám třeba se šampionáty v Portugalsku nebo Německu, tak to byl svátek fotbalu. Tady je to jiné. Hned jak jsme sem přijeli, tak cítíme, že je to událostmi, co se teď ve světě dějou, hodně poznamenané. Je to nutné, to je bez debat, ale jen když vezmu, kolik lidí se kolem nás pohybuje, tak je to velký rozdíl," soudí český kapitán.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosický: Kdybych cítil, že jsem něčím limitovaný, tak tu nejsem

Kvůli vleklému zranění nastoupil v této sezoně za první tým Arsenalu jen na 19 minut a před Eurem se ve čtyřech zápasech rozehrával v juniorce londýnského klubu. "Bylo to pro mě těžké. Už když jsem se na konci ledna zranil, tak jsem věděl, že jsem v Arsenalu skončil. Bylo jasné, že do prvního týmu už se nevrátím, takže trenér Vrba chtěl, abych hrál zápasy aspoň za juniorku. Pak jsme se sešli a domluvili se, že to zkusíme. Určitě bych do toho ale nešel, kdybych byl jakkoliv limitovaný, nebo ne úplně připravený," objasňuje Rosický.

Reprezentace odstartuje ME v Toulouse soubojem s obhájci titulu Španěly. "Pro kluky, co podobné zápasy ještě nezažili, to bude ohromná zkušenost. Co si budeme povídat, Španělsko je vysoká škola fotbalu. Osobně se mi moc líbí, ta technika a herní inteligence je ta nejvyšší úroveň, co můžete vidět," uvědomuje si Rosický.

Pondělní utkání se hraje už od tří odpoledne, což by měla být podle Rosického výhoda pro Španěly. "Oni jsou samozřejmě na tohle víc zvyklí, takže to nějakou roli hrát může. Ale prý se má ochladit a dokonce bude pršet, takže to zas bude lepší pro nás," doufá Rosický v trochu chladnější počasí.

Ve španělské reprezentaci má i několik kamarádů a blížící se zápas s nimi rozebíral. "Probírali jsme to hodně dlouho. Hned poté, co jsme byli nalosováni k sobě. Jen mě mrzí, že tu nemůže být kvůli zranění Santi Cazorla, protože to je opravdu fantastický hráč," říká Rosický.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články