Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rosický na Euru dohrál, má trhlinu ve stehenním svalu

Tours – Česká reprezentace se bude muset po zbytek mistrovství Evropy obejít bez Tomáše Rosického. Kapitán národního celku má po remízovém střetnutí s Chorvatskem natržený stehenní sval a jeho léčení si vyžádá několik týdnů. S týmem ale v dějišti šampionátu zůstane.

Tomáš Rosický leží na zemi poté, co si poranil stehenní sval v duelu s Chorvatskem
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Tomáš dnes absolvoval podrobné vyšetření magnetickou rezonancí ve zdejší nemocnici, které bohužel potvrdilo naše podezření, že došlo k poranění stehenního svalu. Jedná se o částečnou rupturu (trhlinu), došlo k natržení několika vláken toho svalu," řekl týmový lékař Petr Zeman v Tours, kam se tým přesunul hned po pátečním utkání v St. Etienne.

"Na sto procent nezasáhne do žádného zápasu v následujících dnech, určitě ne (do posledního utkání skupiny) s Turky, a domníváme se, že ani v následujících týdnech nebude schopen hrát jakýkoliv zápas na Euru. Že by mohl zasáhnout do Eura v případě postupu, to je s největší pravděpodobností vyloučené," uvedl Zeman.

Potvdily se tak slova kapitána národního týmu, jenž si sval poranil v závěrečných minutách remízového zápasu s Chorvatskem, když přešel do sprintu. Závěr zápasu už jen odchodil a v rozhovoru po střetnutí řekl, že to nevypadá vůbec dobře a vylučuje účast v dalších střetnutích na šampionátu.

"Tomáš odvedl včera maximálně možný výkon na jeho hranici, u takovéhoto vrcholového sportovce k tomu může běžně dojít," podotkl Zeman.

Rosický má nyní nařízený klid. "Dostává řadu léků, je v péči špičkových fyzioterapeutů současně i s profesorem Kolářem. Má maximální možnou péči, aby se doba léčení co nejvíc zkrátila. Ale stejně je to vždy v řádu týdnů. U tohoto zranění je to značně individuální, ale pohybuje se to mezi třemi až šesti týdny," dodal lékař.

Pětatřicetiletý hráč v tuto chvíli zůstává ve Francii s týmem. "Fyzioterapeuti s ním maximálně pracují tak, abychom tu léčbu vedli co nejlepším směrem. Nemám informace, že by plánoval odjet," uvedl lékař.

Rosický měl se zraněními trable celou sezonu, za první tým Arsenalu odehrál pouze 19 minut. Stihl se však uzdravit a odjet na Euro. Ve druhém utkání na ME se zranil i před čtyřmi lety. Tehdy bez něj Češi v závěrečném zápase ve skupině porazili domácí Polsko 1:0 a zajistili si postup do čtvrtfinále. Místo Rosického může trenér Pavel Vrba využít stejně jako tehdy Daniela Koláře, nabízí se také Bořek Dočkal, případně vysunutí Vladimíra Daridy.

Ostatní hráči jsou fit. "Až na drobnosti, drobné škrábance jsou v pořádku. Včetně Dočkala, ten je stoprocentně připravený v tuto chvíli," uvedl Zeman.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články