Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ronaldo zazdil penaltu a Portugalci jen remizovali také s Rakušany

Paříž – Šancí měli na dva zápasy, fotbalisté Portugalska však ani na druhý pokus na mistrovství Evropy vyhrát nedokázali. Po remíze s Islandem uhráli nerozhodný výsledek také s Rakouskem, a to v poměru 0:0. Hlavní zásluhu na tom měl Cristiano Ronaldo, který spálil spoustu příležitostí včetně penalty. Jeden z favoritů tak bude muset v závěrečném střetnutí bezpodmínečně vyhrát, aby postoupil do osmifinále.

Pro Cristiana Ronalda to bylo utkání, v němž zaznamenal dva nové zápisy do historie. Vyrovnal rekord v počtu odehraných utkání na mistrovství Evropy a se 128 starty se osamostatnil na prvním místě v žebříčku zápasů v portugalském dresu. Střetnutí s Rakouskem si však bude pamatovat spíše kvůli něčemu jinému, počtu spálených příležitostí.

Tu největší měl v 78. minutě, kdy byl stažen ve vápně a Sudí Rizzoli nařídil penaltu. Portugalská hvězda se podle očekávání okamžitě chopila míče a postavila si ho na puntík. Brankáře Almera poté sice Ronaldo poslal na druhou stranu, jenže trefil tyč a dovršil tak celozápasový zmar.

Ronaldo totiž pálil a pálil. Zároveň však spaloval a spaloval. První tři výborné pozice měl už v prvním poločase. Nejprve po pěkné kombinaci jeho spoluhráčů z malého vápna zamířil vedle a okamžitě se chytl za hlavu. Poté jeho hlavičku lapil gólman Almer a třetí pokus mu vůbec nesedl.

Situace pokračovala i v druhé části, kdy mu Almer vychytal další razantní hlavičku a dalekonosnou střelu. Jednatřicetiletá hvězda sice jednou míč do branky Rakouska dostala. Na neštěstí pro něj to bylo však z jasného ofsajdu a po zápase tak udělal radost pouze jednomu fanouškovi, který vnikl na hřiště a udělal si s hvězdou selfie. Ronaldo doposud vystřelil už dvacetkrát a má více pokusů než devět týmů na turnaji.

Nebyl ovšem jediný, kdo v dresu Selecao spaloval šance. Do dvou vyložených pozic se dostal jeho útočný parťák Nani, jenž je doposud jediným střelcem Portugalců na turnaji. V první sám před Almerem trefil vybíhajícího rakouského brankáře, ve druhé zase orazítkoval tyč.

Portugalci celkově zápasu vládli. Kombinačním fotbalem drželi míč po většinu času na svých kopačkách a vystřelili hned 23krát. Na rakouskou defenzivu, která třináctkrát v řadě na velkých turnajích vždy inkasovala, však vyzrát nedokázali. "Byli jsme jasně lepší, ale převahu jsme nedokázali přetavit v gól. Stále věřím našemu potenciálu. Když začneme využívat šance, začneme vyhrávat," uvedl portugalský záložník Moutinho.

Rakušené moc problémů svému soupeři nedělali, ale i oni si vypracovali dvě velké příležitosti. Vždy na začátku poločasů. Už ve třetí minutě z malého vápna hlavičkoval Harnik těsně vedle. V sedmačtyřicáté minutě zase protáhl Patriícia bombou z dálky Ilsanker.

Žádná střela se ale gólovou nakonec nestala, což oběma týmům značně ztížilo boj o postup. Portugalci mají v tabulce dva body a v závěrečném střetnutí s Maďarskem potřebují vyhrát. Stejně jsou na tom i Rakušani, kteří jsou na tom ještě o bod hůře a musí zdolat Island.

"Pro nás není zápas o všechno ničím novým. Jsme na takové situace zvyklí a máme tyhle výzvy rádi. Když předvedeme to, na co máme, tak nepochybuji o tom, že postoupíme," prohlásil Moutinho.

Portugalsko - Rakousko 0:0

Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini - Orsato, Damato (všichni It.). ŽK: Pepe, Quaresma - Fuchs, Harnik, Hinteregger, Schöpf. Diváci: 43 000.

Portugalsko: Patrício - Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Guerreiro - Quaresma (71. Mario), W. Carvalho, Moutinho, Gomes (83. Eder) - Nani (89. Silva), Ronaldo. Trenér: Santos.

Rakousko: Almer - Klein, Prödl, Hinteregger, Fuchs - Alaba (65. Schöpf), Baumgartlinger - Harnik, Ilsanker (87. Wimmer), Arnautovic - Sabitzer (85. Hinterseer). Trenér: Koller.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články