Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Robson-Kanu: Balea bychom nevyměnili za žádného hráče na světě

Lyon - Velšský útočník Robson-Kanu si je jistý, že úspěchy jeho týmu spočívají ve vysoké koncentraci. Díky ní se propracovali až do semifinále a porazit chtějí i papírově silnější Portugalsko. Odhodlání a sebedůvěra z Velšana doslova číší, nebojí se ani střetu s elitním stoperem Pepem, který bude chtít zastavit jeho stoupající formu. Zápas Walesu s Portugalskem sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 20:00.

Útočník Walesu Robson-Kanu
zdroj: Reuters autor: STEPHANE MAHE

"Střet s Pepem bude divoké setkání," prohlásil před semifinále Eura mezi Walesem a Portugalskem velšský útočník Robson-Kanu. Jeho slova na otázku, zda je připraven čelit jednomu z nejlepších stoperů posledních let, jen ilustrují sebedůvěru, která proudí v krvi velšských hráčů. Porovnáme-li totiž poslední tři klubové sezony obou hráčů, půjde o souboj Davida s Goliášem.

Pepe s Realem Madrid dvakrát vyhrál Ligu mistrů a španělský Copa del Rey, k tomu navíc přidal triumf z klubového mistrovství světa. Během stejné doby Robson-Kanu vstřelil v drese Readingu osm gólů v 93 utkáních druhé anglické ligy.

"Nevím, jak moc se bude těšit na duel se mnou při tom, kolik práce dělám pro tým," řekl velšský útočník nonšalantně. "Portugalsko drží vysoký pressing a vzadu bude pravděpodobně hodně prostoru. Bude rád, když uvidí mé číslo na zádech poté, co se kolem něho proženu," dodal na adresu svého strážce.

Že jeho slova nejsou velkohubá, se již přesvědčila obrana Belgie, která se stala nechtěným komparzem při jeho nejslavnějším gólu v historii velšského fotbalu. Robson-Kanu ve čtvrtfinálovém utkání předvedl Cruyffův obrat a po něm překonal brankáře Thibauta Courtoise. Velšan nicméně přiznal, že celá akce byla spíše dílem instinktu než promyšleným záměrem. "Člověk v zápase nemá čas přemýšlet, proti tak silným soupeřům má minimum času," vysvětluje.

Klubová budoucnost na vedlejší koleji

Hráčova sebejistota nevyzařuje pouze na hřišti, ale projevila se už před začátkem Eura. Na tréninkovém kempu v Portugalsku mu totiž částečně praskla Achillova pata a jeho start na šampionátu byl ve velkém ohrožení. Risk vážného zranění ale Robsona-Kanu nezastavil. "Šlo o nejlepší rozhodnutí mé kariéry," řekl o svém odhodlání na Euro jet.

Robson-Kanu navíc hraje o angažmá. Smlouva v Readingu mu vypršela, ale díky kvalitním výkonům se o nabídky z elitních klubů bát nemusí. Mnoho ho již zaplavilo, on chce ale svoji budoucnost řešit až po šampionátu. Jeho přístup tak ostře kontrastuje s anglickým reprezentantem Jamiem Vardym, který během mistrovství řešil, zda bude hrát za Arsenal, nebo zůstane věrný Leicesteru, se kterým vyhrál senzační titul.

Velšan věří, že toto rozhodnutí má velký vliv na jeho výkony. Všechnu svoji mentální energii totiž může soustředit na reprezentaci Walesu. "Je jednoduché ztratit koncentraci na to, co je opravdu důležité. A rozhodující je momentálně dění na hřišti. Myslím, že se to odrazilo v mých výkonech během šampionátu," zmiňuje Robson-Kanu.

"Myslím, že některé týmy neměly priority jasně dané a doplatily na ně. Lidé se ptají, jakto že jsme tak úspěšní, a důvodem je, že se soustředíme na každý zápas," vysvětluje velšský útočník.

Bale je pro Wales neocenitelný

Nynější překážkou je Portugalsko a je velmi pravděpodobné, že Robson-Kanu opět nastoupí jako osamocený hrot velšské sestavy. V útoku tak bude čelit nelítostnému Pepemu, klubovému spoluhráči Garetha Balea. "Věřte, nevěřte, ve skutečnosti je to prý milý člověk," sdělil hodnocení, které slyšel od největší velšské hvězdy.

"Na hřišti dělá to, co považuje za nezbytné, ale to stejné budeme dělat i my. Mojí rolí bude znepříjemnit mu zápas. Je to hráč světové úrovně. Ví, co dělá, ale já z něj nemám strach a zápas si vychutnám. Je třeba dávat si pozor na ukvapená rozhodnutí, v zápalu boje se může stát cokoliv. Jsem si jist, že to bude divoké střetnutí. Už se nemůžu dočkat," tvrdí Robson-Kanu odhodlaně.

Největší pozornost během zápasu ale nebude věnována souboji mezi ním a Pepem, ale mezi hvězdami Balem a Ronaldem. "Gareth dělá pro náš tým víc než lidí vidí nebo si uvědomují. Je neocenitelný. Nevyměnili bychom ho za žádného jiného hráče na světě," prohlásil Robson-Kanu jednoznačně.

Zdroj
telegraph.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články