Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Reprezentace potřebuje k udržení nadějí na postup vítězství

Lens (Francie) – Tři body pravděpodobně budou znamenat postup, cokoliv jiného zřejmě konec na šampionátu. Pavel Vrba a jeho svěřenci před sebou mají stěžejní duel s Tureckem, které zatím na svém kontě nemá ani bod a bude hrát o všechno. Češi se v utkání budou muset obejít bez zraněného kapitána Tomáše Rosického, Vrba ale chystá i některé další změny v sestavě. Přímý přenos utkání Česko - Turecko i s předzápasovým studiem sledujte od 20:00 na ČT sport.

Čeští fotbalisté s trenérem Pavlem Vrbou
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Češi jdou do utkání s jasným cílem – k postupu potřebují získat tři body. Teoreticky by sice na postup z třetí příčky mohla stačit jen remíza, k tomu by ale českému týmu musely velmi nahrát výsledky v ostatních skupinách. Naopak po vítězství by tým měl čtyři body a velkou pravděpodobnost postupu, a to ať už z druhého nebo třetího místa. Ve hře je totiž ještě výsledek paralelně hraného utkání Chorvatů se Španěly.

Hráči ale matematické počty příliš nesledují. "Nevím, jak sledují ostatní skupiny kluci, ale já osobně ne. Počítám jen s tím, že když vyhrajeme, měli bychom postoupit, jinak nemá cenu kalkulovat," řekl Vladimír Darida. "Bude to o všechno, a když vyhrajeme, z 90 procent je postup jistý. Potřebujeme vyhrát a neohlížet se na ostatní výsledky," doplnil Pavel Kadeřábek.

Před zápasem ožívají vzpomínky na osm let starý závěrečný zápas skupiny. Čechům tehdy stačila remíza, do 75. minuty vedli 2:0, ale pak Turci dali tři góly a slavili postup. "Vzpomínky jsou špatné, ale už je to dávno. Doufám, že teď budou lepší. Budeme se snažit ten zápas urvat za každou cenu, abychom jim trochu vrátili ten rok 2008," řekl jeden ze čtyř pamětníků tehdejšího obratu stoper Michal Kadlec.

Pavel Kadeřábek: "Oba týmy se znají, ale něčím překvapit je můžeme. Turecko je určitě papírově nejslabší soupeř ve skupině, ale že mají svoji kvalitu, to jsme poznali v kvalifikaci. I oni mají o co hrát, se třemi body jde postoupit."

Český celek se bude muset obejít bez kapitána Rosického, který si v závěru duelu s Chorvatskem poranil sval a stejně jako na minulém Euru po druhém zápase dohrál. "Věřím, že trenér najde řešení, zapracuje do něj hráče a zvládneme to. Tomáš nám bude trochu chybět, ale budeme bojovat i pro něj, abychom se dostali co nejdál," prohlásil Darida.

Variant, jak složit sestavu bez Rosického, má trenér Pavel Vrba několik. Může využít Daniela Koláře, Bořka Dočkala či Jiřího Skaláka – variantou může být i vysunutí Daridy či Jaroslava Plašila z defenzivnějšího postu. Vrba údajně plánuje bez ohledu na Rosického zranění další dvě až tři změny v sestavě.

Turecko má ze dvou zápasů skóre 0:4 a je poslední. Ani případná výhra mu nemusí stačit, s třemi body by byla o poznání menší šance na postup než se čtyřmi. "Ještě není konec. Je pravda, že teď to pro nás bude těžké, ale stále máme šanci skončit třetí. Dáme do toho všechno. Pokud je nějaká šance, samozřejmě se o ni popereme," uvedl záložník Nuri Sahin.

Josef Němec, fotbalový expert ČT sport: "Turci určitě očekávali daleko lepší vstup do turnaje, takže nemůžeme říci, že by u nich panovala vynikající atmosféra. To, co se u nich v týmu přesně děje, jsou pouze spekulace. Každopádně mi to navenek připadá, že na šampionát nepřijeli vůbec jednotní, nevidím jednotný turecký tým, který by se chtěl prát o úspěch."

Předpokládané sestavy:

ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Plašil, Pavelka - Gebre Selassie (Dočkal), Darida, Krejčí - Škoda (Necid).

Turecko: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Erkin - Inan - Sahin, Tufan, Özyakup, Turan - Yilmaz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články