Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Překvapení turnaje. Rakušané nezvládli habsburské derby a Maďaři nakročili k postupu

Bordeaux – Hned svůj první zápas na Euru po dlouhých 44 letech zvládli outsideři turnaje z Maďarska fantasticky. Tým Bernda Storcka, od kterého se nic neočekávalo, zaskočil jednoho z černých koní šampionátu z Rakouska. Maďaři po skvělém výkonu v druhém poločase zvítězili 2:0, a výrazně tak nakročili k senzačnímu postupu ze skupiny.

Dva roky bez prohraného zápasu Rakušanům na konci utkání s Maďarskem přišly vniveč. Svěřenci Marcela Kollera po utkání jen nevěřícně kroutili hlavou a odevzdaně sledovali velké oslavy, které se odehrávaly na druhém konci hřiště.

Maďarští fanoušci a hráči si zde dosyta užívali výhru, kterou čekal opravdu jen málokdo. Mělo se za to, že Maďaři si třicetileté pauze bez šampionátu užijí už jen samotnou účast na Euru. Nyní ale mohou reálně pomýšlet na to, s kým se utkají v osmifinále.

Rakušané nezvládli roli favorita. Postupně jim odpadávaly veškeré přednosti, disciplína i sebevědomí, se kterými vstoupili do utkání. Nedá se ale říct, že by si zápas prohráli sami a Maďaři jen měli štěstí. Výběr Bernda Storcka byl trpělivý, v utkání rostl a v poslední půlhodině udeřil dvěma krásnými góly. Nejdříve po sérii skvělých narážeček s Kleinheislerem udeřil Szalai, pořádnou tečku za zápasem ale učinil až pohledný lob Zoltána Stiebera.

Po utkání se přitom mohlo mluvit o jiné parádní trefě. Největší hvězda rakouského kádru David Alaba už po půlminutě hry naznačil, že by mohl být dominantní postavou zápasu. Obránce Bayernu a dirigent zálohy rakouské reprezentace se napřáhl k tvrdé střele ze střední vzdálenosti, trefil se ale jen do pravé tyče.

Na hřišti byl Alaba všude, kde bylo potřeba – v desáté minutě si fantasticky našel prostor ve vápně a z první potrápil Királye, ale maďarský brankář byl podobný. Poté ale Alabova role v utkání poněkud slábla a více se začali prosazovat jeho spoluhráči. Janko sklepl nákop z hloubi pole na Junuzoviče, který skvěle pálil koníčkem, se střelou, která nepříjemně skočila před Királyem, si ale maďarský brankář poradil.

Čtyři minuty před koncem první půle si Rakušané vytvořili zřejmě největší šanci. Arnautovič po levé straně vedl nebezpečný protiútok a poslal míč před odkrytou bránu na Harnika. Útočníkovi Stuttgartu se ale míč zamotal mezi nohama, podklouzl a trefil se jen vedle.

Maďaři se v utkání probouzeli pomalu, postupně ale získávali půdu pod nohama. První velká šance přišla až těsně před koncem první půle. Kleinheisler prostrčil na Dzsudzsáka, který se ale z úhlu trefil jen vedle levé tyče. Maďarský kapitán si vše mohl vynahradit deset minut po změně stran, když na Almera vyslal dalekonosnou střelu, Almer ji ale vytáhl na roh.

Rakušané v utkání dominovali v držení míče, ale závěrečnou půlhodinu vůbec nezvládli. Nedostali se do žádné vyložené příležitosti a hráli až příliš naivně z nezajištěné obrany. Tam si Maďaři nacházeli obrovské množství prostoru pro protiútoky.

V 62. minutě přišla první rána. Dlouhý nákop Fioly ve vzduchu zpracoval Szalai, který si s Kleinheislerem vyměnil několik nápaditých narážeček. A maďarský útočník se dostal až před Almera, když rakouské obraně nesklapla ofsajdová past kvůli Fuchsovi, a Szalaimu tak už jen stačilo prostrčil míč pod rakouským brankářem.

O pouhé čtyři minuty později už se rakouští fanoušci radovali z vyrovnání, když Dragovič vybojoval míč pro Hintereggera, který zakončil přesně do brány. O to studenější sprchu ale museli protrpět jen o pár vteřin později. Před střelou už bylo totiž odpískáno kvůli faulu Dragoviče, který viděl druhou žlutou kartu za nešetrné nakopnutí na koleno.

Nervózní a nedisciplinovaní Rakušané nedokázali najít recept na kompaktní a poměrně aktivní obranu Maďarů, kteří mohli navýšit náskok ještě několikrát. Németh vyslal parádní táhlou střelu z rohu vápna, kterou jen těsně vedle levé tyče vyškrábl Almer.

Tři minuty před koncem už ale bylo jasno. Rakousku hrubě nevyšla standardní situace a nenechali si téměř nikoho za exekutorem přímého kopu. Toho využil Dzsudzsák, který okamžitě předal Priskinovi, jenž vyslal Stiebera do úniku prakticky přes půl hřiště.

Jestli byl kmenový útočník Hamburku nervózní z toho, že měl příliš mnoho času přemýšlet o zakončení, nebylo to na něm znát. Na hranici vápna poslal nádherný lob přes vyběhnuvšího Almera a míč se pomalu snesl až do branky. Bylo rozhodnuto – a nic na tom nezměnil ani závěrečný pokus Arnautovice, se kterým si poradil Király.

Rakousko - Maďarsko 0:2 (0:0)

Branky: 62. Szalai, 87. Stieber. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos - Bastien, Fautrel (všichni Fr.). ŽK: Dragovic - Németh. ČK: 66. Dragovic. Diváci: 42 000.

Rakousko: Almer - Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Harnik (77. Schopf), Junuzovic (59. Sabitzer), Arnautovic - Janko (65. Okotie). Trenér: Koller.
Maďarsko: Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Gera - Németh (89. Pintér), Nagy, Kleinheisler (79. Stieber), Dzsudzsák - Szalai (69. Priskin). Trenér: Storck. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články