Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Pozorovatel Plachý: Týmu se podařilo eliminovat chorvatské zbraně téměř perfektně

Tours - Podle pozorovatele českého týmu na Euru 2016 Antonína Plachého se svěřencům trenéra Pavla Vrby podařilo v zápase s Chorvatskem otupit soupeřovo útočné ostří. "V první řadě je potřeba říci, že se podařilo eliminovat chorvatské zbraně téměř perfektně, protože jak Perišič, tak Srna dávali v tom zápase, oproti předchozím utkáním, minimum centrů. Nedovolili jsme jim takovou aktivitu," vysvětluje Plachý.

Před utkáním Plachý upozorňoval na slabší organizaci defenzivní činnosti v případě balkánského protivníka. Český tým však jeho zadní řady výrazněji prověřil až v poslední čtvrtině duelu.

"To je ta záležitost, že byste hrozně moc chtěli, ale ono vám to technicky nejde, protože hrajete proti super kvalitním hráčům. Závěr utkání ovšem ukázal, že když se tam objeví to 'srdíčko', že když tam přišli ti dva bijci (Škoda a Necid), tak se to najednou otočilo a Chorvaté si směrem dozadu přestali věřit... Ale jestli šlo od začátku vyrukovat s tzv. totální válkou, jak se o ní nedávno zmínil Karel Brückner, to je otázka," míní Plachý.

Antonín Plachý: "Útočná kvalita na straně Chorvatska je obrovská, je to dané tím, kde hrají, co tam hrají a jaké tam mají role a i jakým způsobem v Chorvatsku vyrůstali, to je podstatná věc."

Ve Fotbalové asociaci České republiky působí na pozici vedoucího trenérsko-metodického úseku. Může tedy posoudit, zda je šance na to, že se do budoucna na tuzemských trávnících objeví více kreativních hráčů typu Tomáše Rosického.

"Doufám, že se to povedlo otočit v tom směru, aby tihle hráči vyrůstali. Nicméně to nejde provést lusknutím prstu. Nějakou dobu to zkrátka trvá a generace, která začala hrát ponovu, je teď někde na konci starších žáků nebo na začátku mladšího dorostu. Takže uvidíme za pět, šest let, jestli se to už objeví, anebo zda to bude trvat dalších pět let, jako v Belgii, kde tvrdí, že čekali deset let," dodává Plachý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články