Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Postup s otazníkem aneb favorité v problémech

Praha - Evropský šampionát ve Francii uzavřel první dějství. Opona se však v sobotu opět zvedne a začne rozhodující část mistrovství. Skupinová fáze sice nabídla několik překvapení, ale všichni favorité první překážku na cestě k úspěchu zvládli. Někteří z nich postoupili bez zaváhání, někteří s menšími či většími problémy. Které týmy zatím příliš nepřesvědčily?

Nespokojený Portugalec Cristiano Ronaldo po promarněné šanci proti Rakousku
zdroj: REUTERS autor: John Sibley

1. Portugalsko

"Třikrát jsme byli z Eura venku, ale zvládli jsme to," prohlásil po bláznivém utkání s Maďarskem hvězdný útočník Cristiano Ronaldo. Portugalsko, jednoznačný favorit skupiny F, proklouzlo mezi šestnáct nejlepších až díky příznivému skóre v tabulce týmů ze třetích míst a v osmifinále nastoupí proti rozjetému Chorvatsku.

Už úvodní duel proti bojovníkům z Islandu napověděl, že fotbalisté z Pyrenejského poloostrova nepřicestovali na evropský šampionát v ideálním rozpoložení. Remíza 1:1 podpořená nepřesvědčivým výkonem a pozápasovým prohlášením kapitána týmu, který si stěžoval na defenzivní pojetí hry soupeře, byla jen začátkem nevýrazného působení portugalského týmu na turnaji.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Maďarsko - Portugalsko

Bezbranková dělba bodů s Rakouskem následně dojem z nepřesvědčivých výkonů svěřenců Fernanda Santose nijak nezměnila. V hlavní roli byl opět Cristiano Ronaldo, jenž neproměnil žádnou ze svých šancí a své střelecké trápení podtrhl neproměněnou penaltou. Trojnásobný držitel Zlatého míče na sebe upozornil opět i mimo hřiště, když během přípravy na závěrečný duel s Maďarskem zahodil do jezera mikrofon reportéra televize CMTV.

V samotném utkání však střelecky explodoval, ale o postup museli favorizovaní Portugalci bojovat až do závěrečného hvizdu. Především obranná čtveřice připomínala trhací kalendář a trojice Gera-Szalai-Dzsudzsák její zaváhání nekompromisně trestala. Podobný výkon by v osmifinále na výborně hrající Chorvatsko stačil jen stěží.

zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

2. Anglie

V kvalifikaci stoprocentně úspěšné Anglii schází na francouzských trávnících především produktivita. Z 65 střeleckých pokusů vytěžili svěřenci Roye Hodgsona pouhé tři góly, což znamenalo až druhou příčku za Walesem a místo v dolní polovině vyřazovacího pavouka po boku dalších velikánů evropské kopané.

"Budeme kritizováni za to, že jsme moc drželi míč a nedávali góly, což nemohu popřít. Mohu říct pouze to, že přijde čas, kdy proměníme své šance a nějaký tým to velmi brzy odnese," uved trenér Albionu. Kane s Vardym, nejlepší střelci Premier League, prozatím nenaplňují velká očekávání fanoušků a lodivod anglické reprezentace bude před osmifinálovým duelem s Islandem opět řešit složitý rébus, koho postavit do útoku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovensko - Anglie

První tři poločasy na evropském šampionátu odehrál Kane, ale nepřesvědčivé výkony nezůstaly bez povšimnutí. Vardy vtrhl na hřiště jako uragán, první šanci proměnil a postavil základ obratu v ostrovním derby, které těsně před koncem dokonal Sturridge, třetí do party elitních zakončovatelů.

Podobně nejasná je situace i v záloze či na pozici krajních obránců. Stabilní pozici má jen benjamínek Dier, jenž nevynechal ani minutu a stoperská dvojice Smalling-Cahill. Hledání optimální jedenáctky bude muset trenér Hodgson vyřešit co nejrychleji, vyřazovací část totiž příliš možností k experimentování se sestavou nenabízí.

zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

3. Belgie

Rudí ďáblové sice postoupili do osmifinále mistrovství Evropy bez větších problémů, ale především úvodní duel proti Itálii naznačil, že jim stále krůček k absolutní špičce chybí. "Nehráli opravdový fotbal. Když čelíte někomu, kdo má všechny hráče zalezlé, je to těžké. Seděli tam jako na pohovce," prohlásil o prvním soupeři belgický kouč Marc Wilmots, čímž si příliš sympatií rovněž nezískal.

Belgie už roky produkuje celou řadu talentů a v očích mnoha expertů měla generace kolem Edena Hazarda nejvíce zazářit právě na letošním šampionátu ve Francii, zatím však přesvědčila jen vysokým vítězstvím nad Irskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Belgie

Šanci prorazit a naplnit velká očekávání nicméně stále má. Výkonnostní křivka ofenzivního trojzubce De Bruyne-Lukaku-Hazard má stoupající tendenci, z čehož mají nároční domácí fanoušci pochopitelně radost.

Belgickým reprezentantům nahrává i los vyřazovacích bojů, protože se nacházejí v opačné části pavouka než hlavní favorité. Jejich osmifinálovým soupeřem bude Maďarsko, které překvapivě vyhrálo skupinu F před Islandem a Portugalskem. Odrazí se Rudí ďáblové vstříc úspěchům? Nechme se překvapit.

zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Yorick Jansens
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články