Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Portugalsko: Mix zkušenosti a talentu touží po jediném, konečně slavit triumf

O Cristianu Ronaldovi je známé, že pro kritické slovo nechodí daleko a umí pálit do vlastních řad. Proto když někoho pochválí, má uznání značnou hodnotu. A právě portugalská hvězda se nechala slyšet, že ještě nezažila, aby reprezentační výběr měl tolik kvalitních mladých hráčů. Toto prohlášení by před Eurem mohlo naznačovat mnohé. Pokud ale chtějí Selecao uspět, musí kromě Ronalda zazářit i ostatní.

Cristiano Ronaldo (vlevo) a Anthony Lopes
zdroj: ČTK/AP/ autor: Armando Franca

Mistrovství světa před dvěma lety v Brazílii se pro Portugalsko změnilo v obrovské zklamání a už po skupině jel ambiciózní celek domů. Evropské šampionáty však týmu z Pyrenejského ostrova dlouhodobě vychází mnohem lépe. Z posledních čtyř turnajů se hned třikrát dostal až do semifinále a i letos míří ambice Jihoevropanů vysoko, což naznačila už kvalifikace.

Do ní sice vstoupili šokující porážkou doma od Albánie, k týmu poté ale přišel zkušený trenér a pragmatik Fernando Santos, jenž Selecao nastartoval do velké jízdy. Portugalci ve zbylých sedmi zápasech zvítězili a slavili postup z prvního místa s náskokem sedmi bodů na svého jediného přemožitele.

Pohodlnému získání letenek do Francie velel jako již tradičně Ronaldo, který nasázel pět branek, a ani během Eura by to nemělo být jinak. Oproti světovému šampionátu před dvěma lety ale kvalita Portugalců je i na jiných postech a všechna zodpovědnost by tak nemusela ležet pouze na bedrech jednatřicetileté hvězdy Realu Madrid. "Samozřejmě, Cristiano je pro nás velmi důležitý, ale nejsme tým jednoho hráče," nechal se slyšet kouč Santos.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků: Portugalsko

S tím souhlasí i Ronaldo a není se čemu divit. Portugalsko má skutečně velice silnou nominaci, která v sobě kloubí zkušenost a talentované mládí. Jména jako Joao Mário, André Gomes, Adrien Silva, Renato Sanches či William Carvalho už v současnosti patří ke hvězdám svých celků a patří mezi nejžádanější přestupní artikl pro elitní soutěže.

K nim je potřeba připočíst ostřílené hráče, s nimiž se zdá mix velmi vyvážený. Obranu bude řídit Pepe s Ricardem Carvalhem. Už v tak extrémně silné záloze, která budí respekt, by měl diktovat tempo Joao Moutinho a na křídla může Santos nasadit Naniho či Ricarda Quaresmu.

Chybějící hrot a málo gólů

Ovšem i portugalská sestava má slabiny. Dlouhodobý problém, jenž stále zůstává nevyřešen, je ve středu útoku. Zatímco na některé posty může Santos vybírat hned z několika excelentních hráčů, na pozici hrota si přiváží pouze Edera. Je tak dost pravděpodobné, že se vepředu bude pohybovat Ronaldo, i když ten už dříve prokázal, že jeho ideální místo je jinde.

S chybějícím útočníkem souvisí i další potíž, a tou je střílení gólů. V kvalifikaci sice Selecao zvítězili sedmkrát v řadě, pokaždé to bylo pouze o gól a hned o polovinu se postaral Ronaldo. Pokud by se tak hvězda týmu například zranila, mohli by mít Portugalci velké problémy.

Do výčtu je třeba připočíst i situaci v obraně, zejména pak na krajích defenzivy, kde Santos i kvůli zranění Fabia Coentraa nemá příliš na výběr.

Klíčový hráč: Cristiano Ronaldo. Přes řadu mladých nadějných hráčů a kvalitních opor jde stále o zdaleka nejlepšího portugalského hráče současnosti. Aby se Portugalci na turnaji dostali co nejdál, budou potřebovat útočníka Realu v nejlepší formě.

Vycházející hvězda: Renato Sanches. Osmnáctiletá hvězdička, o kterou měly zájem všechny velkokluby, po sezoně přestupuje z Benfiky do Bayernu Mnichov. Středopolař letos zaujal fantastickými výkony v dresu portugalského mistra. Benfiku v Lize mistrů vyřadil až těsně ve čtvrtfinále právě Bayern.

Nejdůležitější absence: Hned několik. Citelné zásahy do sestavy má trenér Neves v záloze, kde kvůli zraněním chybí velký talent Bernardo Silva a opora Tiago z Atlética Madrid. Hrát nemůže ani bývalý obránce Realu Fabio Coentrao. Chybějí i další známá jména, která už ale v posledních měsících nedostávala příliš mnoho příležitostí – Miguel Veloso či Silvestre Varela.

O defenzivní práci se tak bude muset starat celé mužstvo, což je ale oblast, v níž kouč Santos vyniká. Předváděl to už na lavičce Řecka a propracovanou obranářskou činnost přinesl i do hry Portugalců, o čemž svědčí fakt, že za celou kvalifikaci jen jednou dostali více než jednu branku.

O Portugalcích se tak dá bez ostychu hovořit jako o aspirantovi na výborné umístění, k čemuž přispívá i los skupiny, v níž narazí na Island, Rakousko a Maďarsko. Pokud Selecao potvrdí kvality a nenastane velké překvapení, mohli by se příjemně naladit na vyřazovací část, ve které je už čeká složitější práce. Tým kolem Ronalda ale kvalitu má, a pokud mu bude přát i štěstí, mohl by útočit třeba i na pozici nejvyšší.

Tip na umístění podle redakce webu ČT sport: Čtvrtfinále

Konečná nominace:

Brankáři: Rui Patrício (Sporting Lisabon), Anthony Lopes (Lyon/Fr.), Eduardo (Dinamo Záhřeb/Chorv.).

Obránci: Vieirinha (Wolfsburg/Něm.), José Fonte, Cédric (oba Southampton/Angl.), Pepe (Real Madrid/Šp.), Ricardo Carvalho (Monako/Fr.), Bruno Alves (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Eliseu (Benfica Lisabon), Raphael Guerreiro (Lorient/Fr.).

Záložníci: William Carvalho, Adrien Silva, Joao Mário (všichni Sporting Lisabon), Danilo Pereira (Porto), Joao Moutinho (Monako/Fr.), Renato Sanches (Benfica Lisabon), André Gomes (Valencie/Šp.).

Útočníci: Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Besiktas Istanbul/Tur.), Nani (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Šp.), Eder (Lille/Fr.).

Trenér: Fernando Santos

Zdroj
ČT sport, ESPN, worldsoccer.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články