Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Portugalci i Velšané klepou na brány finále, o titul však může hrát jen jeden tým

Lyon – Semifinále evropského šampionátu zahájí reprezentanti Portugalska a Walesu. Fotbalisté z Pyrenejského poloostrova budou usilovat o druhou účast ve finále ME, debutující Velšané pochopitelně o první. Vyprodaná aréna v Lyonu uvidí také prestižní souboj hvězd Realu Madrid. Dotáhne svůj národní tým k úspěchu Cristiano Ronaldo, nebo Gareth Bale? Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a našem webu, utkání komentují Vlastimil Vlášek a Luděk Zelenka.

Slavící Gareth Bale
zdroj: REUTERS autor: Lee Smith

Obě mužstva přepisují na letošním mistrovství Evropy historické statistiky. Portugalsko prošlo do semifinále, aniž by v základní hrací době vyhrálo jediný zápas. Žádnému reprezentačnímu výběru se podobný kousek během předešlých patnácti turnajů nejlepších celků starého kontinentu nepodařil.

Wales prožívá pohádkový příběh. Při své premiérové účasti dokráčel před finálové brány, což pochopitelně znamená úspěch hodný zapsání do dějin země patřící pod křídla Spojeného království.

Fotbalisté ze země červeného draka přijeli do Francie v rolích naprostých outsiderů. Dosaženými výsledky a předvedenou hrou možná překvapili i sami sebe. Lídr týmu Bale však věřil v úspěch od samého počátku. "Když se podíváte na příběhy Řecka nebo Dánska, tak proč bychom něco takového nemohli dokázat my?" prohlásil šestadvacetiletý rodák z Cardiffu.

Portugalského trenéra Santose postup soupeře do semifinále nepřekvapil. "Stačí se podívat na jejich výsledky v kvalifikaci, v níž zvítězili a remizovali s Belgií. Jsou skvěle organizovaní a mají trenéra, který přesně ví, co od týmu chce. Naprostá většina jejich hráčů hraje v Anglii. Mají skvělého týmového ducha a na hřišti nechávají vše. Neexistuje pro ně na trávníku žádné zítra," uvedl jednašedesátiletý kouč.

Semifinálové klání bude výjimečné i z hlediska individuálního souboje. Na opačné strany barikády se postaví spoluhráči z Realu Madrid – Gareth Bale a Cristiano Ronaldo. "Každý sice mluví o tom, že proti sobě bude hrát Bale s Ronaldem, ale není to tak. Bude to souboj dvou mužstev v semifinále, jedenáct proti jedenácti. Hlavní hvězdou je vždycky tým," dodal Bale.

Oba reprezentační výběry sčítají před vzájemným duelem ztráty. Portugalci se musejí obejít bez potrestaného defenzivního středopolaře Williama Carvalha, jehož by měl nahradit Danilo. Velšané mají s absencemi větší potíže. Kvůli karetnímu trestu vypadli stoper Ben Davies a především klíčový záložník Aaron Ramsey. Hráče londýnského Arsenalu pravděpodobně zastoupí Jonathan Williams, Daviese nejspíš James Collins.

Šance na postup podle redakce webu ctsport.cz: Portugalsko 55 % - Wales 45 %

Pravděpodobné sestavy:

Portugalsko: Patricio - Cedric, Pepe, Fonte, Eliseu - Danilo, Sanches, Mario, Moutinho - Nani, Ronaldo.

Wales: Hennessey - Collins, Williams, Chester – Gunter, King, Allen, Ledley, Taylor - Bale, Robson-Kanu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články