Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Polsko chce vyrovnat historický úspěch, v cestě stojí Portugalsko tažené Ronaldem

Marseille – Polsko se na letošním Euru doposud dostalo až do čtvrtfinále a na dosah má vyrovnání historicky nejlepších výsledků z roku 1974 a 1982, kdy se národní tým probojoval do semifinále mistrovství světa. Postup mezi čtyři nejlepší celky však nebude jednoduchý, v cestě jim stojí Portugalsko vedené hvězdným Cristianem Ronaldem. Ten zatím prokazuje, že je pro národní tým nepostradatelný. Přímý přenos s předzápasovým studiem sledujte od 20:25 na ČT sport nebo na našem webu.

Blaszczykowski se raduje z branky do sítě Ukrajiny
zdroj: Reuters

Kanonýra Realu Madrid dělí jediný gól od vyrovnání nejlepšího střelce v historii šampionátů Michela Platiniho, který se trefil devětkrát. Dosud na turnaji prokázal, že na něm stojí ofenziva Portugalců, protože se podílel na čtyřech z pěti gólů.

Nyní se ho ale bude snažit ubránit defenziva Polska, která na Euru dostala jediný gól po parádních nůžkách Xherdana Shaqiriho. Ve čtvrtfinále ale stopery Michala Pazdana a Kamila Glika čeká největší výzva. "Víme, čeho je Ronaldo schopen, ale nesmíme se soustředit jen na něj. Portugalci mají i další dobré hráče," řekl Pazdan.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Chorvatsko - Portugalsko

Také Polsko má svého kanonýra, Roberta Lewandowského. Ten se zatím ale na šampionátu trápí. Sice dobře pracuje pro tým a uvolňuje prostory pro spoluhráče, ale sám se ještě netrefil. Přitom na turnaj přijížděl po životní sezoně a jako nejlepší střelec kvalifikace. "Přesto je pro nás Robert nepostradatelný a odvádí velmi dobrou práci," odmítl kritiku své hvězdy trenér Adam Nawalka.

Portugalci mají vyšší sebevědomí

Portugalci sice posledních pět zápasů na mistrovství Evropy v normální hrací době remizovali, ale nyní si zvedli sebevědomí vyřazením Chorvatska. "Proti Polsku to ale bude zase jiné utkání. Počítám, že to bude ještě těžší. Oni velmi dobře brání. Jsme připraveni i na penaltový rozstřel. Máme na to potřebné sebevědomí. Prostě uděláme vše pro to, abychom postoupili," prohlásil portugalský útočník Nani.

"Rozhodně máme na to postoupit. Vždyť máme nejlepšího hráče na světě – Ronalda – a další skvělé hráče, jako jsou Nani, Quaresma, Joao Mario, kteří mají schopnosti na to rozhodnout," dodal stoper José Fonte.

Oba celky mají zdravotní potíže. Na straně Portugalska není jisté, zda budou moci do utkání zasáhnout záložníci Joao Moutinho a André Gomes. Polsko má stále problémy s původní brankářskou jedničkou Wojciechem Szczesným. "Nejsem na sto procent připravený. Sice už trénuji, ale ještě potřebuji čas. Nemohu pomoci týmu, ale Lukasz (Fabianski) odvádí dobrou práci," pochválil Szczesny brankářského kolegu.

Předpokládané sestavy:

Polsko: Fabiaňski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Jodlowiec, Grosicki - Milik, Lewandowski.

Portugalsko: Patrício - Vierinha, Pepe, Fonte, Guerreiro - Mário, W. Carvalho, Moutinho, Sanches - Nani, Ronaldo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články