Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Pelta: Po losu kvalifikace jsem v postup moc nevěřil

Praha - Čeští fotbalisté zakončili úspěšnou kvalifikaci mistrovství Evropy cennou výhrou 3:2 v Nizozemsku. Předseda FAČR Miroslav Pelta přiznal, že po losu v postup doufal, ale moc nevěřil. "Měli jsme skupinu smrti a myslel jsem, že budeme v nejlepším případě bojovat o druhé místo za Holandskem," uvedl předseda. Moc času na oslavy však Pelta nemá. Už ve čtvrtek ho totiž čeká mimořádné zasedání UEFA, které se bude zabývat suspendací jejího šéfa Michela Platiniho.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Bývalý francouzský reprezentant byl na 90 dní zbaven funkce v rámci vyšetřování rozsáhlého korupčního skandálu. Důvodem je podezřelá platba dvou milionů švýcarských franků z roku 2011, které prý Platini dostal za práci v roli poradce předsedy FIFA Seppa Blattera. "Bude to poprvé, co pojedu na UEFA a budou se řešit nepříjemné věci. Doteď byla ve všem naprostá shoda a předseda měl absolutní podporu. Čekáme, jaké bude zdůvodnění, protože co se děje ve FIFA a UEFA, nejde brát na lehkou váhu," řekl Pelta.

"UEFA si nemůže dovolit ztratit důvěryhodnost, protože její produkty Liga mistrů a Evropská liga nemají marketingově konkurenci a nemůžeme si dovolit, aby evropský fotbal ztratil podporu," přidal Pelta s tím, že aféra bezpochyby ovlivní i Platiniho kandidaturu na předsedu FIFA. "Nechci spekulovat, ale za této situace nepředpokládám, že by se stal předsedou," prohlásil.

Michel Platini a Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Radost mu tak udělal alespoň český tým výhrou 3:2 v Nizozemsku, kterou navíc uhájil i přes vyloučení stopera Marka Suchého. "Musím říct, že v prvním poločase do vyloučení jsem byl nadšený. Hrajeme s takovým soupeřem a v podstatě jsme domácí válcovali. Všichni hráči podávali výkony, že jsem si říkal: klobouk dolů," poznamenal.

Pelta také přiznal, že po losu v postup doufal, ale moc nevěřil. "Je potřeba pracovat s fakty a měli jsme skupinu smrti. Ale fotbal nemá logiku a to je na něm to krásné. To, že jsme vyhráli tak silnou skupinu, ocení až historie. Je to velmi dobrá práce realizačního týmu a jsem rád, že investice do kvalitního trenéra se zúročila a dosáhli jsme výsledku, který překvapil nejen českého fanouška, ale i celou Evropu," řekl předseda.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta po Nizozemsku: Hráči hráli výborně. Klobouk dolů

Před losem základních skupin Pelta nechtěl přehnaně spekulovat o ambicích pro mistrovství ve Francii, jako jasný cíl ale označil postup ze skupiny. "Chceme jít dál, ať už dostaneme kohokoliv. Na Euru v Polsku jsme vyhráli skupinu, teď se nám to povedlo v kvalifikaci a za čas si budeme říkat: Jaké jsme to asi měli mužstvo, když jsme byli první před Tureckem, Nizozemskem a Islandem," uvedl.

Pelta se také vrátil k aféře obránce Davida Limberského, který boural v opilosti a následně nebyl nominován pro zápasy s Tureckem a Nizozemskem. Situaci navíc vyhrotil trenér Vrba, když odmítl hráčův výstřelek komentovat a hrozil odchodem z tiskové konference. "Beru to trochu na sebe, protože jsem to odstartoval. S trenérem na to máme stejný názor, jen komunikace nebyla taková, jaká by měla být," připustil.

"Limberský podle mě udělal věc, která se neslučuje s morálkou reprezentanta, proto není v nominaci. Jestli tam bude příště, je plně v kompetenci trenéra," uvedl Pelta, který přiznal, že víc než nehoda pod vlivem ho pobouřila následná Limberského oslava gólu, při které točil imaginárním volantem. "Nehoda byla řešená ze strany Plzně, ale jeho oslava v Příbrami ve mně vzbudila emoce," prohlásil.

Předseda FAČR se rovněž v minulých dnech sešel se zástupci klubů, aby řešil narůstající kritiku a obvinění místopředsedy FAČR Romana Berbra z mafiánských praktik. "Dostal jsem od všech klubů mandát, abych celou věc v klidu a bez emocí vyřešil," řekl Pelta s tím, že celou záležitost by chtěl vyřešit do několika týdnů. "Chceme přijít se souborem opatření, která zamezí věcem, o nichž jsem si myslel, že nikomu nevadí. Je potřeba, aby každý dělal jen to, na co má pověření a k čemu byl zvolen."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články