Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Payet francouzským spasitelem, Francie porazila v úvodním zápase Rumunsko 2:1

Paříž - Útočník West Hamu Dimitri Payet rozhodl výstavním gólem úvodní utkání mistrovství Evropy, ve kterém Francie porazila Rumuny těsným výsledkem 2:1. Do střelecké listiny se na šampionátu jako první zapsal Olivier Giroud, Les Bleus se ale z vedení mohli těšit jen šest minut, protože poté zkušený obránce Patrice Evra zbytečně fauloval ve vlastním vápně Nicolaa Stancia a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Bogdan Stancu. 

Dimitri Payet s francouzskými spoluhráči
zdroj: Reuters

Největším hrdinou úvodního zápasu Eura se stal Dimitri Payet, který minutu před koncem hrací doby napřáhl zpoza pokutového území a přesnou střelou do horního růžku zajistil důležitou výhru Francie nad Rumunskem. Vzápětí při střídání neudržel slzy dojetí, když mu vestoje tleskalo 80 100 diváků. Šlo o divácký rekord v historii evropských šampionátů.

"Na začátku sezony by mě nenapadlo, že tady vůbec budu. A teď jsem dal gól, který znamenal vítězství. Je to odměna za tvrdou práci a obětování, které jsem fotbalu dal. Proto mě přemohly emoce," prohlásil Payet. "Dimitri si to zaslouží. Jen ukázal, co v něm je. Pomohl nám a teď na to musíme v dalších zápasech navázat," dodal jeho spoluhráč N'Golo Kanté.

Dlouho se přitom zdálo, že ústřední francouzskou postavou bude Giroud, který se v 58. minutě podepsal pod první gól Eura a zvedl všechny domácí diváky ze sedaček. Ti totiž mohli sledovat, jak přeskakuje rumunského brankáře Tatarusanua a posílá kohouty do vedení. Skóre přitom mohl otevřít už v prvním poločase, kdy ale po centru Payeta mířil těsně vedle. Velkou šanci pak spálil i na začátku druhé pětačtyřicetiminutovky.

Vedení Francouzům vydrželo jen šest minut. Zkušený Evra totiž zbytečně fauloval ve vlastním pokutovém území a maďarský rozhodčí nařídil penaltu. K té se postavil Stancu a přesnou ranou k pravé tyči zařídil důležité srovnání.

"Měli jsme trochu problémy. Rumunsko nebylo snadným soupeřem, navíc tam byla nervozita. Zahajovací zápas není nikdy snadný. Ale na konci přišla odměna za snahu. Vyhrát první zápas je hodně důležité," řekl trenér Didier Deschamps. 

Sympatický výkon Rumunů

Rumuni si gól za svůj herní projev zasloužili. V kvalifikaci sice vstřelili pouze jedenáct branek, ale v zápase s Francií nevystavěli pouze betonovou zeď, ale snažili se i útočit. Hned v úvodu zápasu se po dvou rozích dostal k zakončení útočník Andone, který ale poprvé mířil přímo do brankáře Llorise a poté těsně nad břevno.

I vstup do druhého poločasu se vyvedl více hostům. Krásný centr našel za domácí obranou Stancua, který si míč zpracoval na prsa a v polopádu mířil jen těsně vedle pravé tyče.

"Odehráli jsme dobrý zápas, pomohl povedený začátek. Kdybychom se dostali do vedení, vypadalo by to jinak. Podali jsme dobrý výkon, který musíme přenést do dalších zápasů," řekl trenér Rumunska Anghel Iordanescu. "Je to škoda, ale Francie má silný tým. Přesto jsme mohli získat bod, jenže nám chybělo trochu štěstí," dodal obránce Vlad Chiriches.

Griezmann pálil do tyče

Ke gólu měl v prvním poločase velice blízko také Antoine Griezmann, kterého našel milimetrovým pasem Sagna. Útočník Atlética Madrid sice nedokázal míč zpracovat, ale díky náhodě se k němu opět dostal. Jeho hlavička z bezprostřední blízkosti však skončila pouze na tyči. O rozjásání ochozů se několikrát pokoušeli také Giroud s Payetem, ale ani jejich pokusy neměly ty patříčné parametry.

Až do svého vystřídání ukazoval zajímavé finesy a přehled na hřišti záložník Paul Pogba, který se těsně před úvodním gólem sám dostal do velké šance. Hbitý Payet zasekl v pokutovém území a přesně našel záložníka Juventusu, který z hranice vápna pálil z voleje, bohužel však přímo doprostřed brány, kde byl připravený Tatarusanu.

Na hraně červené karty

Zápas mohla citilně ovlivnit situace z 54. minuty, kdy rumunský obránce Chiriches zajel ve skluzu do Matuidiho. V té chvíli již totiž měl jednu žlutou kartu a koledoval si o vyloučení. Rozhodčí však faul ponechal bez odezvy.

Zahajovacímu zápasu předcházelo slavnostní zahájení. Tóny Bizetovy Carmen, Edith Piaf a Davida Guetty postupně vystřídala francouzská hymna Marsellaisa, kterou společně zapěl sbor, hráči i celý stadion. Poté nad stadionem Saint-Denis přeletěly stíhačky, které na nebi zanechaly francouzskou trikolóru, a Euro bylo oficiálně zahájeno.

Francie - Rumunsko 2:1 (0:0)

Branky: 58. Giroud, 89. Payet - 64. Stancu z pen. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth - Bognar, Farkas (všichni Maď.). ŽK: Giroud - Chiriches, Rat, Popa. Diváci: 80.100.

Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba (77. Martial), Kante, Matuidi - Griezmann (66. Coman), Giroud, Payet (90.+1 Sissoko). Trenér: Deschamps.

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat - Hoban, Pintilii - Popa (82. Torje), Stanciu (72. Chipciu), Stancu - Andone (61. Alibec). Trenér: Iordanescu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články