Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Osmifinále nabídne reprízu finále, ostrovní derby i souboj hvězd Realu

Praha – Před čtyřmi roky se Španělsko a Itálie utkaly na mistrovství Evropy o zlato, letos jedna z tradičních evropských fotbalových velmocí pojede domů už po osmifinále. La Furia Roja nezvládla souboj o první místo ve skupině proti Chorvatsku a neúprosný pavouk vyřazovacích bojů ji nasměroval k Itálii, která ovládla skupinu E. První vyřazací kolo nabídne i ostrovní derby Walesu se Severním Irskem nebo duel dvou spoluhráčů z Realu Madrid, Portugalsko pod vedením Ronalda se pokusí zaskočit Modričovo Chorvatsko.

Španělsko - Itálie
zdroj: ČTK/AP autor: Antonio Calanni

Vyřazovací část otevře v sobotu od 15:00 souboj dvou celků, které skončily ve svých skupinách na druhém místě. Polsko i Švýcarsko se zatím prezentovaly kvalitou spíše v defenzivě, reprezentanti helvétského kříže inkasovali pouze z penalty od Rumunů, Bílí Orli jsou ve Francii zatím nepřekonaní. Na druhou stranu oba celky skórovaly pouze dvakrát.

Velšané jsou jedním z velkých překvapení turnaje, dokázali porazit Slovensko, smetli 3:0 Rusko a od zisku bodu nebyli daleko ani proti Anglii. Trochu překvapivě tak vyhráli skupinu B a v osmifinále narazí v ostrovním derby na Severní Irsko. Norn Iron patřili před turnajem k největším outsiderům, zvládli ale zaskočit Ukrajinu a udržet přijatelný výsledek proti Polsku i Německu (porážka 0:1), což na šokující postup mezi nejlepších šestnáct týmů turnaje stačilo.

Ivan Perišič rozhodl o výhře nad Španělskem
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Chorvati jdou do prestižního souboje s Portugalskem v roli favorita. Přes výpadek v závěru utkání s Českem ovládli skupinu smrti se Španělskem a Tureckem, a zejména skalp druhého zástupce Pyrenejského poloostrova a úřadujícího mistra Evropy Španělska je pro svěřence trenéra Anteho Čačiče povzbuzením. Portugalci zatím na Euru čekají na výhru, z utkání s Islandem, Rakouskem a Maďarskem vydolovali pouze tři remízy.

Domácí Francie sice vyhrála se sedmi body svou skupinu, duely s Rumunskem i Albánií ale strhla na svou stranu až v závěru a proti Švýcarsku se gólově neprosadila. Irové se do vyřazovací části probili na poslední chvíli po vítězství nad Itálií 1:0 a vedle euforie z postupu je možná požene kupředu i touha po odvetě za šest let staré vyřazení v baráži o MS 2010 po ruce Thierry Henryho.

Na góly poměrně chudou skupinu C vyhrálo Německo s celkovým skóre 3:0, vyjma duelu se Severním Irskem se ale v ofenzivě hodně trápilo. V osmifinále narazí v Lille na Slovensko, které k historickému postupu coby nováčka ME dovedla výhra 2:1 nad Ruskem a ubráněná bezgólová remíza s Anglií.

Výkony Maďarska jsou další velkou senzací turnaje. Na první velký turnaj po třiceti letech se probojovali až z baráže proti Norsku, ve Francii ale zatím neprohráli a ve skupině F obsadili první místo. Po šokující výhře nad Rakouskem uhráli bod proti Islandu a v souboji s favorizovaným Portugalskem dokonce třikrát vedli. Z pozice favorita ale do zápasu půjde Belgie, která se oklepala z úvodní porážky s Itálií a zápasy s Irskem a Švédskem zvládla už bez inkasovaného gólu.

Slavící Zoltán Gera se spoluhráči
zdroj: Reuters autor: Max Rossi

Tahákem osmifinálové fáze bude ale rozhodně souboj Španělska a Itálie, tedy repríza finále předchozího mistrovství Evropy. Oba celky nejdou do prestižní bitvy v ideálním rozpoložení, Itálie s jistotou prvního místa ve skupině podlehla nadšeně bojujícím Irům, Španělsko pak nezvládlo utkání s Chorvaty a prohrálo 1:2, když Sergio Ramos neproměnil penaltu.

Program osmifinálových bojů uzavře duel zástupců dvou největších evropských ostrovů. Mladý tým Anglie postoupil z druhé příčky skupiny B, kde ale dvakrát remizoval a Wales udolal až brankou z nastaveného času. Islanďané v roli novice na velkém turnaji dál žijí svůj sen, dokázali remizovat s Portugalskem, o výhru nad Maďary přišli až kvůli vlastnímu gólu v závěru a nakonec brankou Traustasona z čtvrté minuty nastavení porazili Rakousko 2:1.

Rozpis osmifinále:

25. června: 15:00 (St. Étienne) Švýcarsko - Polsko

25. června: 18:00 (Paříž) Wales - Severní Irsko

25. června: 21:00 (Lens) Chorvatsko - Portugalsko

26. června: 15:00 (Lyon) Francie - Irsko 

26. června: 18:00 (Lille) Německo - Slovensko 

26. června: 21:00 (Toulouse) Maďarsko - Belgie 

27. června: 18:00 (St. Denis) Itálie - Španělsko

27. června: 21:00 (Nice) Anglie - Island

Hlavní zprávy

Nejčtenější články