Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Nominace na Island: Nováček Kovařík, nechybí Rosický ani Čech

Praha - Pavel Vrba povolal na utkání kvalifikace mistrovství Evropy na Islandu jednoho nováčka Jana Kovaříka z Plzně. Po zranění se vracejí obránci Pavel Kadeřábek s Tomášem Sivokem a ve čtyřiadvacetičlenném kádru nechybějí hlavní hvězdy kapitán Tomáš Rosický a brankář Petr Čech. Zápas se hraje 12. června a Češi budou hájit první místo v tabulce skupiny A. Vrbův tým má po polovině kvalifikace jednobodový náskok před nadcházejícím soupeřem, kterého na podzim v Plzni porazil 2:1.

Ilustrační foto

Reprezentanti vyhráli na podzim úvodní čtyři duely kvalifikace a první bodovou ztrátu utrpěli až v březnu po překvapivé remíze s Lotyšskem 1:1 v Edenu. Kvalifikaci čeští fotbalisté zakončí čtyřmi zápasy na podzim.

Šestadvacetiletý Kovařík si vysloužil premiérovou pozvánku díky stabilním výkonům v jarní části ligy, v níž vstřelil tři góly a připsal si čtyři asistence. "Honza v jarní části patří ke klíčovým hráčům v Plzni, je pro ni hrozně důležitý v útočné fázi. Nominaci si zasloužil. Navíc může hrát levého beka i záložníka, proto dostal příležitost," řekl Vrba.

"Jsem nadšený. I když jsem měl nějaké signály z dřívějška, s nominací jsem příliš nepočítal. V pozitivním slova smyslu mě to zaskočilo, nejdřív jsem tomu nemohl uvěřit," radoval se Kovařík.

V nominaci figurují čtyři brankáři, Tomáš Grigar nebo Aleš Hruška ale na Island neodcestují. "Čtveřici gólmanů jsem povolali proto, že Tomáš Vaclík ještě bude mít povinnosti v Basileji a Petr Čech letí do Austrálie. Připojí se později, v prvních třech dnech se s námi budou připravovat Hruška s Grigarem a jeden z nich poté poletí s Čechem a Vaclíkem na Island," uvedl Vrba.

Kouč Pavel Vrba: "Když to sečtu, máme možná víc bodů, než jsme očekávali, na druhou stranu nás mrzí ztráta s Lotyšskem. Pokud by se nám podařilo uhrát nějaké body na Islandu, který s námi zřejmě bude bojovat o postup, byla by to obrovská výhoda, protože by mohla rozhodovat i vzájemná utkání."

Zraněný Hubník mohl jet na Island

Sparťanský pravý obránce Kadeřábek i Sivok z Besiktase Istanbul se vracejí po zranění, kvůli němuž nemohli hrát v březnovém zápase s Lotyšskem a následném přípravném duelu na Slovensku. "Oba pro nás byli v podzimní části kvalifikace hrozně důležití a možná to bylo trošku vidět s Lotyšskem. Jsem rád, že jsou v pořádku," podotkl Vrba.

Mrzí ho, že se zranil plzeňský stoper Roman Hubník, který patří k nejlepší hráčům v jarní části ligy. "Chtěl jsem ho nominovat, ale bohužel kvůli zranění momentálně není k dispozici," řekl Vrba.

Vrba: U Škody je nominace otázkou času

Premiérové pozvánky se nedočkal slávistický útočník Milan Škoda, který je s osmnácti brankami druhým nejlepším střelcem ligy. "Rozhodoval jsem se mezi Tomáš Necidem a Škodou, rozhodl jsem se i podle toho, že Tomáš už s námi na srazech byl. U Škody je jen otázkou času, kdy v nominaci bude," uvedl kouč.

Naopak ve výběru figurují sparťané Václav Kadlec a Ladislav Krejčí, který na jaře nemá formu. "Konzultovali jsme to s trenérem Sparty a shodli jsme se, že asi neměl ideální formu. Ale potvrdil mi, že v poslední době se zvedá. Byl s námi celou kvalifikaci, máme určité věci zažité, proto je v nominaci," prohlásil Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrba nominoval na Island Kovaříka, vrací se Sivok

Nominace na utkání s Islandem:

Brankáři: Petr Čech, Aleš Hruška, Tomáš Grigar, Tomáš Vaclík

Obránci: Theodor Gebre Selassie, Pavel Kadeřábek, Václav Procházka, Tomáš Sivok, Marek Suchý, David Limberský, Jan Kovařík, Michal Kadlec

Záložníci: Bořek Dočkal, Jaroslav Plašil, Tomáš Rosický, Lukáš Vácha, Vladimír Darida, Daniel Kolář, Václav Pilař, Jan Kopic, Ladislav Krejčí

Útočníci: Václav Kadlec, Tomáš Necid, David Lafata

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články