Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Nominace na Euro se rýsuje. Schick a Mareček jedou na soustředění jako náhradníci

Praha - Pavel Vrba má prozatím vybráno. V pětadvacetičlenném kádru, který vyráží ve středu na soustředění do Rakouska, odcestují jako náhradníci útočník Patrik Schick a záložník Lukáš Mareček. O konečné nominaci na Euro ale ještě jasno není. "Neříkám, že je to závěrečné rozhodnutí," prohlásil trenér reprezentace. 

Sport
zdroj: ČT4

"Patrik Schick a Lukáš Mareček vědí, že případně na mistrovství Evropy nepojedou a nebude to pro ně žádné překvapení, když nepojedou," prohlásil Pavel Vrba před odletem do Rakouska. Stále však o konečné nominaci není rozhodnuto a Schick i Mareček ještě mohou Vrbu přesvědčit o opaku. "Může se doopravdy ještě cokoliv změnit, proto jsme zvolili tuto variantu."

Vrba nakonec upřednostnil možnost, aby se hráči připravovali na soustředění společně s náhradníky. Ti by v případě zdravotních či jiných komplikací mohli zastoupit za spoluhráče. Nejdříve přitom Vrba preferoval, aby do rakouského Kranzachu odcestoval pouze konečný třiadvacetičlenný kádr, stejně jako to udělal i Karel Brückner před Euro 2004.

"Z různých důvodů je pořád lepší, když s námi [Mareček a Schick] na soustředění pojedou teď, než abychom jim volali někam na dovolenou na pláž, aby nás doplnili na mistrovství Evropy," soudí Vrba. "Myslím si, že je to správná volba."

Nominace ČR na soustředění do Rakouska

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), Tomáš Sivok (Bursaspor), Roman Hubník (Plzeň), Marek Suchý (Basilej), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), David Limberský (Plzeň)
Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Tomáš Rosický (Arsenal), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpasa), Daniel Kolář (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Jiří Skalák (Brighton), Josef Šural (Sparta)
Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), David Lafata (Sparta), Milan Škoda (Slavia).

NáhradníciPatrik Schick (Bohemians/Sparta), Lukáš Mareček (Sparta).

Vrba o Vydrovi: Nechci zdůvodňovat, proč nejede

Vrba se ale ještě musel vrátit ke svému nečekanému pátečnímu rozhodnutí. Den poté, co oznámil širší nominaci, vyřadil z kádru tři hráče včetně Matěje Vydry. Poměrně překvapivý tah Vrba nechtěl příliš objasňovat. V nominaci jsou tak jako hrotoví útočníci Tomáš Necid, David Lafata a Milan Škoda.

"Rozhodl jsem se prostě na základě mého rozhodnutí," utnul otázku novináře na tiskové konferenci Vrba. "Je to mé rozhodnutí, nechci vám to zdůvodňovat úplně do detailů. Ale myslím si, že dnes v té útočné fázi dostali přednost Necid, Škoda a Lafata. Jsou to zkušení hráči a prostě je to mé rozhodnutí. Nechci to moc rozpitvávat."

Vrba nebyl nadšen ani z následující otázky ohledně porovnání zápasové zátěže Necida a Vydry. "Myslím si, že zápasová zátěž u Necida je stejná jako u Vydry. Rozhodl jsem se pro toto řešení," odmlčel se na chvíli Vrba a poté doplnil: "Řekl bych, že v poslední době dokonce víc hrál Necid než Vydra."

Lehce podrážděná nálada ale Vrbovi netrvala dlouho. "Překvapil a udělal," zasmál se ihned poté reprezentační trenér na otázku, zdali Patrik Schick zvládl maturitu. "Patrik ve čtvrtek potřeboval jít na maturitu, naštěstí se domluvil, že si to přehodí na pondělí a dopadlo to dobře. Takže začíná novou kariéru, jde na vysokou a s fotbalem končí," vtipkoval trenér reprezentace. Schick každopádně stále má šanci na nominaci. "Líbí se mi v tréninku hodně," potvrdil Vrba.

Čtyři hráči jsou stále v klubech. Je to částečně problém, přiznává Vrba

Do Rakouska tak z Prahy odcestuje celkem 21 hráčů. Všichni z nich jsou podle Pavla Vrby zdravotně stoprocentně v pořádku. "Všichni, kdo jsou momentálně na soustředění, jsou stoprocentně fit, nikdo nemá žádné úlevy. Zítra nás čeká odlet do Rakouska a tam nás doplní další hráči, kteří ještě mají klubové povinnosti," potvrdil Vrba.

Čtyři reprezentanti, kteří ještě na srazu chybí kvůli klubovým povinnostem, tým doplní průběžně. Jde o Tomáše Vaclíka a Marka Suchého, kteří ve středu s Basilejí odehrají poslední kolo švýcarské ligy, či Michala Kadlece, jehož s Fenerbahce čeká čtvrteční finále tureckého poháru. Chybí také Daniel Pudil, jenž by měl v sobotu nastoupit do finále play-off o Premier League za Sheffield Wednesday.

Pavel Vrba přiznal, že jejich absence může mít na přípravu národního týmu vliv. "Samozřejmě že částečně to problém je, protože začínáme nacvičovat určité věci, které chceme potom hrát i na mistrovství Evropy," řekl Vrba. "Sami ale určitě víte, že někteří hráči mohou být uvolněni až třicátého, takže jsme rádi za každý den, o který nám je kluby pustí dřív. Z tohoto pohledu nemůžeme dělat nic a musíme čekat, až si splní své povinnosti v klubech," doplnil reprezentační trenér.

Zdroj
ČT sport, FAČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články