Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Nizozemci rozstříleli Lotyšsko, Wales vybojoval remízu v Belgii

Praha – Nizozemští fotbalisté předvedli nejlepší výkon od mistrovství světa a zničili Lotyšsko 6:0. Guus Hiddink tak zatím zůstane trenérem Oranjes. Výborný vstup do kvalifikace prodloužil i Wales, který dokázal na hřišti Belgie udržet remízu 0:0. Velšané tak zůstávají na prvním místě v kvalifikační skupině B.

Radost nizozemských fotbalistů
zdroj: AP autor: Peter Dejong

Nizozemci měli od začátku utkání s Lotyšskem výraznou převahu, činily se zejména obě hlavní hvězdy Arjen Robben a Robin Van Persie, kteří se shodně podíleli na třech gólech. Domácím hodně pomohl rychlý gól. Už v 6. minutě našel Robben centrem Van Persieho a útočník Manchesteru United mířil hlavou přesně k tyči. Druhý gól vstřelil sám Robben, když se po narážečce s Van Persiem opřel do střely z 22 metrů a překvapil hostujícího gólmana. Vedení Oranjes ještě do poločasu navýšil Huntelaar tečí stříleného centru Afellaye.

Po změně stran pak Van Persie prodloužil rohový kop k přesně hlavičkujícímu Brumovi a definitivu výsledku dali svými druhými zásahy v utkání Huntelaar a Robben. Ten předvedl svoji typickou akci, míč si navedl do středu hřiště a levačkou zamířil k bližší tyči. Napravil si tak chuť poté, co předtím ve druhé půli trefil z přímého kopu jen břevno.

Nizozemci tak razantně odpověděli na kritiku, která se na ně snesla po nevydařeném startu kvalifikace, a zároveň zachránili trenéra Guuse Hiddinka, který byl v případě další ztráty připraven rezignovat.  "Tohle pro mě nebylo důležité. Mě zajímá jen to, že jsme zahráli dobře ve velmi důležitém utkání," řekl Hiddink.

V dalším utkání skupiny A Turecko zvítězilo 3:1 nad Kazachstánem a připsalo si do tabulky první výhru. O dva góly se postaral útočník Burak Yilmaz, který se do týmu vrátil po zranění. První dal z pokutového kopu. Vedení pak ještě zvýšil Aziz, hosté snížili až v závěru, kdy rovněž proměnil penaltu Smakov.

Wales potvrdil dobrý vstup do kvalifikace cennou bezbrankovou remízou na hřišti Belgie a udržel se v čele skupiny B. Ze čtyř zápasů ještě neprohrál. V utkání, které řídil český sudí Pavel Královec, sice byla Belgie mírně aktivnější, ale gól nedala. V sestavě Walesu byl tradičně nejvíce vidět útočník Realu Madrid Gareth Bale, ale jeho střelu z přímého kopu vytěsnil konečky prstů brankář Chelsea Thibaut Courtois.

V závěru utkání si Bale vzpomněl na své začátky v roli obránce a na brankové čáře zachránil Wales po střele Christiana Bentekeho. "Přijeli jsme na hřiště čtvrtého nejlepšího týmu světa podle žebříčku a odvážíme si bod. To je pro nás skvělý výsledek," pochvaloval si Bale. "Několikrát jsem měl srdce až v krku, ale kluci podali skvělý výkon a bod je pro nás hodně cenný," řekl trenér Walesu Chris Coleman.

Kypr přehrál Andorru 5:0, na čtyřech gólech se podílel záložník Apoelu Nikósie Jorgos Efrem. Nejprve přihrál na gól Merkisovi a následně sám zaznamenal hattrick. V předchozích 27 reprezentačních zápasech přitom na gól čekal marně. Kypr tak vyrovnal své nejvyšší vítězství v historii, kterého dosáhl v roce 2000 rovněž proti Andorře.

Utkání mezi Itálií a Chorvatskem muselo být v 73. minutě zhruba na čtvrt hodiny přerušeno kvůli výtržnostem v sektoru chorvatských fanoušků. A to v době, kdy hosté drželi v Miláně cennou remízu poté, co na gól Candrevy dokázal rychle odpovědět Perišič. Jeho střela z levého křídla překvapivě prošla zkušenému brankáři Buffonovi pod rukou. Itálie po vynucené přestávce tlačila, ale na vítězný gól už nedosáhla.

Skupina A:

Nizozemsko - Lotyšsko 6:0 (3:0)
Branky
: 35. a 82. Robben, 42. a 89. Huntelaar, 6. Van Persie, 77. Bruma. Rozhodčí: Liany (Izr.).

Nizozemsko
: Cillessen - Van der Wiel, Bruma, De Vrij, Willems - Robben, Blind (20. Clasie), Sneijder, Afellay (69. Depay) - Huntelaar, Van Persie (79. Wijnaldum). Trenér: Hiddink.
Lotyšsko: Kolinko - Gabovs, Dubra, Gorkšs, Kurakins - Ikaunieks (46. Laizans), Zjuzins (54. Cauna), Fertovs, A. Višnakovs - Šabala - E. Višnakovs (70. Rudnevs). Trenér: Pahars.

Turecko - Kazachstán 3:1 (2:0)

Branky: 26. z pen. a 29. Yilmaz, 83. Aziz - 87. Smakov z pen. Rozhodčí: Eskov (Rus.).

Turecko: Babacan - Tufan, Aziz, Kaya, Erkin - Inan - Sen (81. Töre), Turan, Sahan (85. Ekici) - Bulut (74. Topal), Yilmaz. Trenér: Terim.

Kazachstán: Mokin - Gurman, Abdulin (76. Malyj), Logviněnko - Lunin (73. Ščetkin), Smakov, Tagybergen, Šomko - Konysbajev, Islamchan - Chižničenko (82. Nurgalijev). Trenér: Krasnožan.

Skupina B:

Kypr - Andorra 5:0 (3:0)

Branky: 31., 42. a 60. Efrem, 9. Merkis, 87. Christofi z pen. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.)

Belgie - Wales 0:0
Rozhodčí: Královec (ČR)

Izrael - Bosna a Hercegovina 3:0 (2:0)

Branky: 36. Vermouth, 45. Damari, 70. Zehavi. Rozhodčí: Mateu Lahoz (Šp.). ČK: 48. Sunjič (Bosna).

Skupina H:

Ázerbájdžán - Norsko 0:1 (0:1) Branka: 25. Nordtveit. Rozhodčí: Aranovskij (Ukr.)

Bulharsko - Malta 1:1 (1:0)

Branky: 6. Galabinov - 49. Failla z pen. Rozhodčí: Strömbergsson (Švéd.).

Itálie - Chorvatsko 1:1 (1:1)

Branky: 11. Candreva - 15. Perišič. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy